My Twitter Feed

4 Φεβρουαρίου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Όχι αιολικός σταθμός σε Μπέλλες” -

Παρασκευή, 4 Φεβρουαρίου, 2022

Απάντηση Φραγγίδη σε Κιλτίδη -

Παρασκευή, 4 Φεβρουαρίου, 2022

Επτά νέα έργα σε ΔΕ Αξιούπολης -

Πέμπτη, 3 Φεβρουαρίου, 2022

Χιονιάς σε Κρούσια και Πάικο -

Τετάρτη, 2 Φεβρουαρίου, 2022

Έργα 256 χιλ. στη ΔΕ Γουμένισσας -

Τετάρτη, 2 Φεβρουαρίου, 2022

Γεωργαντάς: Αρχή για τα αντιιικά -

Τρίτη, 1 Φεβρουαρίου, 2022

Κιλτίδης: Ας σοβαρευτούμε! -

Τρίτη, 1 Φεβρουαρίου, 2022

Έργα 280 χιλ. στη ΔΕ Πολυκάστρου -

Τρίτη, 1 Φεβρουαρίου, 2022

“Όχι αιολικός σταθμός σε Μπέλλες”

Την αντίθεσή της στην εγκατάσταση και λειτουργία αιολικού σταθμού στην περιοχή «Παλαιό Τριεθνές» στο Μπέλες, εκφράζει η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΑΠΕ) ΣΕ ΚΙΛΚΙΣ -ΠΑΙΟΝΙΑ.

Πρόκειται για σταθμό, για το οποίο το Δημοτικό συμβούλιο Κιλκίς γνωμοδότησε (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όπως αναφέρει η Πρωτοβουλία) υπέρ της δημιουργίας του.

Στη σχετική ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία αναφέρεται σε ασφαλείς πληροφορίες για αρνητική γνωμοδότηση του Δασαρχείου Κιλκίς, προσθέτωντας ότι αναμένει την επίσημη γνωμοδότησή του, “για να γίνει επιτέλους η διαβούλευση με παρούσα και συμμετέχουσα την τοπική κοινωνία και να σταματήσει η απαράδεκτη τακτική του Δημοτικού Συμβουλίου να λαμβάνει καταστροφικές για τον τόπο αποφάσεις”.

Η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας έχει ως εξής:

“Κοιτάζοντας κάποιος,-α τον νομό Κιλκίς στον χάρτη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) αναρωτιέται αν είναι ένας αγροτικός νομός και αν έχει περιοχές με φυσική ομορφιά που θα μπορούσαν να αναδειχτούν και να αποτελέσουν πόλο έλξης για επισκέπτες. Σε όλη του την έκταση έχουν σχεδιαστεί και έχουν αρχίσει να τοποθετούνται ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά, και υδροηλεκτρικά ενώ το ενδεχόμενο των εξορύξεων δεν έχει ακόμα απομακρυνθεί πλήρως. Τα 8 μικρά υδροηλεκτρικά στα ρέματα του Πάικου, οι 20 ανεμογεννήτριες στο Μπέλες, οι εκατοντάδες αδειοδοτημένες ανεμογεννήτριες από τη Δοιράνη έως τον Αξιό και τη Λίμνη Μεταλλείου και οι 125 υπό αξιολόγηση στα Κρούσια τα φαραωνικού μεγέθους φωτοβολταικά που αδειοδοτήθηκαν αλλά και τα μικρότερα που έχουν ήδη τοποθετηθεί σε πολλές περιοχές, συνθέτουν ένα τρομακτικό σκηνικό για το μέλλον της περιοχής.

Πολλά από τα τερατώδη φωτοβολταικά καταλαμβάνουν γεωργική γη ενώ δεν εξαιρούνται και δημόσιες εκτάσεις λιβάδια, δάση, λόφοι, χώροι αναψυχής βοσκοτόπια που ερήμην των πολιτών αδειοδοτούνται με συνοπτικές διαδικασίες. Για τα αιολικά από την άλλη έχουμε παραχώρηση κοινόχρηστων εκτάσεων, λόφων, πλαγιών και κορυφών βουνών σε ιδιωτικές εταιρίες οι οποίες ισοπεδώνουν και προκαλούν μόνιμη αλλοίωση του τοπίου απομακρύνοντας και ναρκοθετώντας από την περιοχή κάθε άλλο εναλλακτικό σχεδιασμό.

Το πιο πρόσφατο πλήγμα στην περιοχή μας είναι ο αιολικός σταθμός που σχεδιάζεται στην περιοχή «Παλαιό Τριεθνές» στο Μπέλες και για το οποίο το Δημοτικό συμβούλιο γνωμοδότησε (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) υπέρ της δημιουργίας του. Δημοτικοί σύμβουλοι που δεν έχουν ούτε καν κοιτάξει προς το Μπέλες που δεν έχουν περπατήσει ούτε μια σπιθαμή στις πανέμορφες πλαγιές του που δεν έχουν πάρει ούτε μια ανάσα από τον αέρα που φυσάει στις αιωνόβιες οξυές του, ψηφίζουν ελαφρά τη καρδία για την καταστροφή του. Τι κι αν το πιο γνωστό μονοπάτι του βουνού (στον νομό μας) είναι ακριβώς δίπλα, τι και αν ο γνωστός καταρράκτης του Μπέλλες προορισμός για οικογενειακές εξορμήσεις κυλάει ακριβώς δίπλα. Τι κι αν οι πλαγιές και η κορυφογραμμή του Μπέλες θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια πρώτης τάξης πεζοπορική διαδρομή…

Συμφώνα με ασφαλείς πληροφορίες το καθ ύλην αρμόδιο Δασαρχείο του Κιλκίς έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά για μια σειρά από λόγους που λίγο πολύ όλοι όσοι αγαπάμε τα βουνά φανταζόμαστε αλλά περιμένουμε και να δούμε την σχετική γνωμοδότηση. Αν κάτι έπρεπε να περιμένουν και να ζητήσουν οι δημοτικοί σύμβουλοι που βιάστηκαν να βάλουν ταφόπλακα στο βουνό, ήταν αυτή η γνωμοδότηση. Εκατοντάδες δέντρα θα κοπούν, κορυφές θα ισοπεδωθούν, το φυσικό τοπίο θα καταστραφεί ανεπανόρθωτα αφού για κάθε ανεμογεννήτρια χρειάζεται τσιμέντο όσο αυτό που ρίχνουν σε μία πενταόροφη οικοδομή. Οι δρόμοι που χρειάζεται να ανοιχτούν θα ισοπεδώσουν μεγάλες εκτάσεις του βουνού.

Αναμένουμε λοιπόν επίσημα την γνωμοδότηση του Δασαρχείου Κιλκίς για να γίνει επιτέλους η διαβούλευση με παρούσα και συμμετέχουσα την τοπική κοινωνία και να σταματήσει η απαράδεκτη τακτική του Δημοτικού Συμβουλίου να λαμβάνει καταστροφικές για τον τόπο αποφάσεις!”

Σχολιάστε