My Twitter Feed

9 Μαΐου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Επίσκεψη Δένδια για ευρωεκλογές -

Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

ΠΑΣΟΚ: Το πρόγραμμα ομιλιών -

Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

3,8 εκ. για συντήρηση δρόμων -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Στη Βουλή οι διακοπές σε φ/β -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΑΔΕΔΥ: Όλοι σε απεργία 1ης Μάη -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Κάλεσμα φορέων για τη 1η Μάη -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΑΟΚ: Απίστευτη ανατροπή από το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ -

Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Βροντερό “παρών” για την Υγεία -

Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Όλοι μαζί και ο καθένας χώρια

Του Τάσου Παππά.


Οι δημοσκοπήσεις επιμένουν. Η επιρροή της Νέας Δημοκρατίας υποχωρεί. Σύμφωνα με ορισμένες μετρήσεις, είναι πιθανό να πέσει κάτω από το 30%.

Αυτό φοβάται το μέγαρο Μαξίμου και γι’ αυτό, στο ο Θεός να το κάνει συνέδριο, προσπάθησαν τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι λίγοι υπουργοί που πήραν τον λόγο να πείσουν τους οπαδούς του κόμματος ότι πρέπει και να πάνε να ψηφίσουν (κίνδυνος για την παράταξη η συνειδητή αποχή) και να ψηφίσουν σωστά, δηλαδή να μη φλερτάρουν με τις κάλπες των κομμάτων που κινούνται δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας. Ιδιαίτερα με εκείνη του κ. Βελόπουλου, το κόμμα του οποίου («Ελληνική Λύση»), αν έχουν βάση οι πληροφορίες, είναι δεύτερο στη Βόρεια Ελλάδα και χτυπάει με αξιώσεις την τέταρτη θέση, αγγίζοντας και, σε μερικές περιπτώσεις, ξεπερνώντας το ποσοστό του ΚΚΕ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει πανστρατιά και προτάσσει την πολιτική σταθερότητα, δηλώνοντας ότι μόνο το κόμμα του μπορεί να την υπηρετήσει. Το μήνυμα για πανστρατιά, όμως, δεν έφτασε στους δύο πρώην πρωθυπουργούς, οι οποίοι παρέστησαν στο συνέδριο αλλά ούτε χαιρέτισαν ούτε μίλησαν· δεν έφτασε επίσης και στην Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία δεν πήρε τον λόγο έστω για να πει τα συνήθη μπράβο στην κυβέρνηση του αδερφού της. Είναι οφθαλμοφανές ότι η κυβέρνηση δυσκολεύεται να διαχειριστεί με σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα τις κρίσιμες υποθέσεις που απασχολούν τους πολίτες (ακρίβεια, Τέμπη, υποκλοπές, διαρροή προσωπικών δεδομένων, εγκληματικότητα).

Είναι επίσης φανερό ότι η συνοχή του συστήματος, που έχει εγκαθιδρύσει ο αρχηγός της Δεξιάς από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση, έχει κλονιστεί. Συνιστώσες του κατεστημένου στην περιοχή των μίντια και της επιχειρηματικότητας κρατούν αποστάσεις ασφαλείας και επεξεργάζονται σχέδια για την επόμενη μέρα ώστε να μη βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων που θα απειλήσουν τα στενά συμφέροντά τους και ενδεχομένως θα θέσουν εν αμφιβόλω το καθεστώς που έχουν στήσει τα τελευταία χρόνια. Το επιχείρημα που με άφθονη αλαζονεία εκτόξευαν παράγοντες της κυβέρνησης στα κεφάλια των διαφωνούντων και των ανυπάκουων, «μη μιλάτε, πήραμε πριν από μερικούς μήνες το σαράντα και κάτι τοις εκατό», δεν αποδίδει. Εχουν κουραστεί να το διακινούν ακόμη και οι πιο φανατικοί οπαδοί της Νέας Δημοκρατίας.

Οι συνθήκες για τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι ευνοϊκές. Κυρίως γι’ αυτά που λένε ότι είναι κόμματα εξουσίας (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) και όχι κόμματα διαμαρτυρίας, αλλά και για τη «Νέα Αριστερά», που διακηρύσσει ότι θέλει να είναι μέρος της λύσης και προτίθεται να συμμετάσχει σε διαδικασίες διαλόγου που θα έχουν στόχο τη συνεννόηση των δυνάμεων που αυτοτοποθετούνται στην περιοχή της λεγόμενης προοδευτικής παράταξης. Ωστόσο, υπάρχει και η μάχη για τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές. Τη θέλει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, τη θέλει και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Προφανώς για να μην αντιμετωπίσουν κλίμα εσωστρέφειας και αμφισβήτησής τους αν δεν την πιάσουν και κυρίως για να έχουν το πάνω χέρι την επόμενη μέρα και να θέσουν από θέση ισχύος τους όρους. Η μάχη όμως είναι σκληρή. Χρησιμοποιούνται όλα τα μέσα. Είστε ουρά της Νέας Δημοκρατίας, λένε στον ΣΥΡΙΖΑ για το ΠΑΣΟΚ. Εσείς είστε η ουρά της Δεξιάς, απαντά ο κ. Ανδρουλάκης. Στο ίδιο μήκος κύματος και ορισμένα στελέχη των δύο κομμάτων στις δημόσιες εμφανίσεις τους.

Το τελευταίο διάστημα έχει αναλάβει ρόλο πυροσβέστη η Νέα Αριστερά. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Αλέξη Χαρίτση, «για να πέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη χρειάζεται να υπάρξει μια στέρεη προγραμματική βάση από τη μεριά της αντιπολίτευσης και ένα εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης απέναντι στο σχέδιο Μητσοτάκη» (Euractiv). Σε ποιους απευθύνεται η πρόταση Χαρίτση; Στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ. Θέλουν; Στα λόγια ναι, αν κρίνουμε από τις δηλώσεις των προέδρων τους. Προσπαθούν; Οχι, κατά τον κ. Χαρίτση. Γιατί; Επειδή μέχρι τώρα, όπως λένε στη «Νέα Αριστερά», κινούνται με μια λογική ηγεμονισμού, με μια λογική ενσωμάτωσης στις κυρίαρχες στρατηγικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Μπορεί αυτό να αλλάξει; Μπορεί δηλαδή να εγκαταλείψουν οι ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ τις συγκεκριμένες λογικές και να ξεκινήσει μια διαδικασία συνεννόησης; Μέχρι τις ευρωεκλογές δεν υπάρχει καμία περίπτωση. Μετά τις ευρωεκλογές; Θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ πιάσει τον στόχο του (το ποσοστό των εθνικών εκλογών) και τερματίσει δεύτερος με διαφορά από τον τρίτο, θα καλέσει τους άλλους να συνεργαστούν με τους όρους που αυτός θα βάλει. Αν το ΠΑΣΟΚ έρθει δεύτερο, θα απαιτήσει να καθορίσει και τον ρυθμό και το εύρος και το χρονοδιάγραμμα της συνεργασίας. Στο μέγαρο Μαξίμου, πάντως, παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις διεργασίες και δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους που οι αντίπαλοί τους δυσκολεύονται να βρουν κοινό βηματισμό. Η κόντρα τους δίνει πόντους στο σύστημα Μητσοτάκη σε μια περίοδο ιδιαίτερα αρνητική γι’ αυτό.

Ανάγωγα

Στην Ελλάδα, φίλοι του μέχρι χτες τον έχουν βγάλει στη σέντρα. Στην Ευρώπη, τον ψάχνουν για τη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων. Το καθεστώς Μητσοτάκη τραβάει μεγάλα ζόρια.

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε