My Twitter Feed

5 Φεβρουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Διαμαρτυρία για επίσκεψη Στεφανή -

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, 2021

Ήρεμα νερά ενόψει 3ου κύματος -

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, 2021

Έμποροι: Θέλουμε μαγαζιά ανοιχτά -

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, 2021

Επίσκεψη Στεφανή για το ΠΚΕΕΥΕ -

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, 2021

“Στη ΝΔ κάποιοι τρώνε δικούς της” -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Ο Βιεϊρίνια στον ΣΦ ΠΑΟΚ Κιλκίς -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Καλείται συνεταιριστική τράπεζα -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Ναι αλλά γινόμαστε …Χόλυγουντ! -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Ωρομίσθοι: “Στα όρια της επιβίωσης”

Από το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ (ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ – ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ), λάβαμε την εξής ανακοίνωση:

Για τους αναπληρωτές –ωρομίσθιους όπως και για το σύνολο των εργαζομένων η όξυνση της κρίσης και η συνεχής εφαρμογή μνημονιακών μέτρων, σημαίνει μια κατάσταση που μας φέρνει στα όρια της επιβίωσηςΜε το παρών υπόμνημα σας θέτουμε κάποια από τα βασικά προβλήματα των Αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών για τα οποία η ηγεσία του Υπουργείου θα πρέπει άμεσα να πάρει θέση.Επιπλέον ζητούμε την έγγραφη απάντηση σαν βάση συζήτησης.

Α) Πάρα πολλοί εκπαιδευτικοί αρνήθηκαν να εργαστούν ως αναπληρωτές ενώ καλέστηκαν. Οι λόγοι κυρίως είναι ότι τα έξοδα φέτος αυξήθηκαν υπέρμετρα τη στιγμή που ο μισθός μειώθηκε δραστικά (ειδικά οι αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου συχνά θα έπρεπε να πληρώνουν απ’ την τσέπη τους), ότι η προϋπηρεσία δεν προσμετρείται από τις 1/7/10, αλλά και άλλοι προσωπικοί λόγοι. Το να συνεχιστεί σε μια περίοδο οξυμένης κρίσης η διαγραφή των παραπάνω συναδέλφων από τους πίνακες αναπληρωτών, μόνο ως κακόβουλη τιμωρία θα μπορούσε να εκληφθεί από τον καθένα. Επιβάλλεται άμεσα η άρση αυτής της διάταξης. Αν δε τα χρονικά περιθώρια είναι στενά, θα μπορούσε να δοθούν κάποιες μέρες ώστε οι εκπαιδευτικοί αυτοί να μπορέσουν να κάνουν αιτήσεις για το σχολικό έτος 2012-13.

Β) Επιβάλλεται επίσης λόγω των παραπάνω οικονομικών συνθηκών,  για τους συνάδελφους αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου – ωρομίσθιοι, η άρση της απαγόρευσης να εργάζονται παράλληλα ως μισθωτοί σε οποιαδήποτε εργασία.

Γ) Απ’ τη στιγμή που δεν έχει γίνει νέος ΑΣΕΠ και ουσιαστικά οι επιτυχόντες του προηγούμενου ΑΣΕΠ έχουν διοριστεί, θέσατε το ζήτημα του τρόπου διορισμού για την ερχόμενη σχολική χρονιά. Κατά τη γνώμη μας αποδείχτηκε ότι ο ΑΣΕΠ δεν έλυσε κανένα απ’ τα ζητήματα για τα οποία θεσπίστηκε (αξιοκρατίας, βελτίωσης της ΄΄ποιότητας΄΄ του εκπαιδευτικού κλπ), όταν μάλιστα η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών μετά το διορισμό, μπορεί να έχει καλύτερα αποτελέσματα. Απ’ την άλλη το κόστος του ΑΣΕΠ είναι αρκετά υψηλό για τη σημερινή εποχή. Θεωρούμε λοιπόν ότι το Υπουργείο πρέπει να περάσει άμεσα σε ένα σταθερό τρόπο διορισμού όπου προτεραιότητα θα έχει η προϋπηρεσία και ο χρόνος λήψης πτυχίου. Σε κάθε περίπτωση, αυτοί οι οποίοι έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα διορισμού (30μηνο, 24μηνο με ΑΣΕΠ) θα πρέπει να διοριστούν το γρηγορότερο δυνατόν.

Δ) Τίθεται λογικά το ερώτημα πόσοι διορισμοί θα γίνουν φέτος, καθώς και αν ισχύει ότι σχεδιάζεται νέα μείωση των αναπληρωτών κατά 40-50% για φέτος. Δεδομένου της οριακής κατάστασης στην εκπαίδευση από άποψη προσωπικού, θεωρούμε ότι οποιαδήποτε συνέχιση του κανόνα διορισμών σε 1 προς 5 ή 1 προς 10, ή οποιαδήποτε μείωση προσλήψεων αναπληρωτών, θα φέρει εκρηκτικές διαστάσεις στο χώρο της εκπαίδευσης.

Ε) Αν για τους ίδιους ευνόητους λόγους δεν προχώρησε ο διαγωνισμός για την ειδική αγωγή, δεν μπορεί αυτό το γεγονός να αναστείλει για άλλη μια χρονιά τη δημιουργία οργανικών θέσεων και τους διορισμούς στον τομέα αυτό. Ειδικά στην ειδική αγωγή υπάρχει ένας παραπάνω λόγος για να έχουμε μόνιμο και σταθερό εκπαιδευτικό προσωπικό. Ζητάμε άμεσα να γίνουν οι αναγκαίοι διορισμοί με προτεραιότητα και εδώ την προϋπηρεσία και το χρόνο λήψης πτυχίου.

ΣΤ) Οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί που καλούνται να εργαστούν τόσο στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) όσο και στα Δημόσια Ι.Ε.Κ.(ΔΙΕΚ), από φέτος απολύτως παράνομα καλούνται να συνάψουν συμβάσεις έργου και να εκδίδουν ΑΠΥ. Παρόλο που είχαμε κοινοποιήσει στους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου Παιδείας ότι η επιθεώρηση εργασίας καθώς και ο συνήγορός του πολίτη έχουν αποφανθεί ότι η εργασία στα ΣΔΕ και στα ΔΙΕΚ αποτελεί ξεκάθαρη μορφή εξαρτημένης εργασίας θέση εξακολουθούν να ζητούν από τους συμβασιούχους να υπογράψουν συμβάσεις έργου διαφορετικά δεν θα πληρωθούν. Σας ενημερώνουμε ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεσα ανάκληση αυτής της απόφασής διαφορετικά θα στραφούμε δικαστικά κατά παντός υπευθύνου.

Συνολικά ζητούμε:

·         Καμία εφαρμογή του μνημονίου στο χώρο της εκπαίδευσης

·         Μαζικούς διορισμούς για την πλήρη λειτουργία των σχολείων

·         Διορισμοί με βάση την προϋπηρεσία και το χρόνο λήψης πτυχίου

·         Άμεση τακτοποίηση όσων έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα διορισμού

·         Δυνατότητα στους αναπληρωτές που αρνήθηκαν να εργαστούν, να παραμένουν στους πίνακες αναπληρωτών την ίδια και την επόμενη χρονιά, δυνατότητα επίσης στους ΑΜΩ παράλληλης εργασίας.

·         Κατάργηση της ελαστικής εργασίας στα σχολεία.

·         Καμία νέα συγχώνευση σχολείων, καμία αύξηση ωραρίου των εκπαιδευτικών

·         Αυξήσεις στους μισθούς και στα επιδόματα ανεργίας

 

Ζητάμε άμεσα συνάντηση με την νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας προκειμένου να σας εκθέσουμε τις απόψεις μας και να σας θέσουμε απευθείας τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ωρομίσθιοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί τα οποία έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια τόσο από την οικονομική κατάσταση της χώρας όσο και από τις αδιέξοδες πολιτικές επιλογές της απερχόμενης ηγεσίας του Υπουργείου.

Σχολιάστε