My Twitter Feed

12 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Πάντα ανησυχία από τα κρούσματα -

Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου, 2021

“Εγκληματικό άνοιγμα σχολείων” -

Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου, 2021

ΠΟΕΔΗΝ: Απαράδεκτη κατάσταση -

Κυριακή, 10 Ιανουαρίου, 2021

Το ΓΝΚ και η διασπορά του ιού -

Κυριακή, 10 Ιανουαρίου, 2021

Το Κιλκίς έχασε και τον Θ. Παυλίδη -

Κυριακή, 10 Ιανουαρίου, 2021

Απολογισμός με κριτική για όλα -

Σάββατο, 9 Ιανουαρίου, 2021

Έφυγε από τον ιό κι ο Δημ. Ταταρίδης -

Σάββατο, 9 Ιανουαρίου, 2021

Μικρός ο αριθμός των κρουσμάτων -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Ψυχραιμία και συνεννόηση

floridis-panagiotisΤου Παναγιώτη Φλωρίδη.


Το Κιλκίς, ως πόλη, έχει πολλές “ιδιαιτερότητες”. Σχεδόν όλες αρνητικές. Η μεγαλύτερη κι η πλέον επιζήμια είναι η εικόνα του λεγόμενου Iστορικού Kέντρου της. Η μόνη πρωτεύουσα νομού στην χώρα που δεν έχει κατορθώσει να αναπλάσει, έστω στοιχειωδώς, το κέντρο της. Με αποτέλεσμα, αυτό να παρουσιάζει την όψη αφρικανικής έως δυτικοβαλκανικής “πόλης”.

Πριν λίγες ημέρες ήλθε και το τελευταίο “φαρμάκι” απ’ το αρμόδιο υπουργείο. Οπως ανακοινώθηκε στη Δημοτική Αρχή, η προγραμματισμένη από πέρυσι ανάπλαση από «φανάρι σε φανάρι» πλατείας Ειρήνης και έξω χώρου Δημοτικού Σταδίου τίθεται εκτός χρηματοδότησης. Δεν μιλάμε για τις οραματικές απόπειρες αναπλάσεως που πρώτος ξεκίνησε ο Τ. Αμανατίδης και συνέχισε να επιδιώκει ο Τ. Τερζίδης, αλλά για μια ολιγοδάπανη παρέμβαση (περί το 1,5 εκατ. ευρώ) που θα άλλαζε την όψη της πόλης με ήπιες αλλά καίριες παρεμβάσεις (Β. Μπαλάσκας).

Το θέμα αναδείχθηκε από την ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ στον προηγούμενο φύλλο της. Και φυσικά, απασχόλησε την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της περασμένης Δευτέρας. Κι εκεί παρακολουθήσαμε τον κ. δήμαρχο να τοποθετείται (πριν καν τεθεί ερώτηση) με οργίλο ύφος, όχι για την απαράδεκτη απόφαση, του Υπουργείου, αλλά για τον δημοτικό σύμβουλο που “έδωσε” την πληροφορία ότι το έργο απεντάχθηκε. Με τον βαρύ και απαράδεκτο χαρακτηρισμό του «χαφιέ!» Λες και το γεγονός της απένταξης επρόκειτο να κρατηθεί ως κρατικό μυστικό, από τη δημοτική Αρχή.

Το ζήτημα βέβαιο, μόνο την πηγή της πληροφορίας δεν αφορά. Ούτε φυσικά για το ποιος έφταιξε λιγότερο ή περισσότερο για την απένταξη του σημαντικότερου παρεμβατικού έργου. Είναι γνωστό το γεγονός ότι οι τελευταίες ιδίως κυβερνήσεις εφαρμόζουν την τακτική της συγκέντρωσης κονδυλίων για τις ανάγκες της Κεντρικής Κυβέρνησης, περικόπτοντας πολλά μικρά περιφερειακά έργα. Η επαγρύπνηση πρέπει να είναι συνεχής και η παρακολούθηση ενός έργου, από την προμελέτη έως τη χρηματοδότηση,  αδιάλειπτη και πιεστική.

Το θέμα πλέον είναι ότι το κακό έγινε. Αυτό που προέχει πάραυτα είναι το “κυνήγι” του έργου από νέα βάση. Πιθανόν και η κυβερνητική αλλαγή να λειτουργήσει θετικά προς μια νέα διεκδίκηση. Μια διεκδίκηση απ’ όλες τις δυνάμεις του δήμου, όπως πρότεινε και διαβεβαίωσε για την αρωγή ο αρχηγός της μείζονος Αντιπολίτευσης. Μια διεκδίκηση τεκμηριωμένη, κοστολογημένη και φυσικά αιτιολογημένη «με όλα τα δίκια» που έχουν οι δημότες αυτής της ταλαίπωρης πόλης.

Μιας πόλης χωρίς ταυτότητα οικιστική, με δύο παραδείγματα να «βγάζουν μάτι» και να δείχνουν το δρόμο: η αναπαλαίωση και η χρήση του κτηρίου της παλαιάς Εθνικής Τράπεζας, απέφερε έναν κομψό χώρο για το Επιμελητήριο. Η αναπαλαίωση και χρήση της παλαιάς “Αυστροελληνικής”, χάρισε στην πόλη έναν σπάνιας κομψότητας χώρο. Για τα δύο έργα χρειάσθηκαν προσπάθειες και αγώνες δεκαετιών χωρίς διακοπή και αδιακρίτως εκλογικών αποτελεσμάτων.

Στην άκρη λοιπόν οι οξύτητες και οι σε λάθος δρόμο λεονταρισμούς. Η πόλη δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Η ντροπή και η υποτίμηση  θα βαραίνει όλους μας.

Άρθρο στην ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σχολιάστε