My Twitter Feed

2 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Ψεύδη δήμου για βιβλία Μουλλά”

vivliothikiΕπιστολή-απάντηση στον Δήμο Κιλκίς.

“Με αληθινή έκπληξη διαβάσαμε στον έντυπο και ηλεκτρονικό τοπικό τύπο δελτίο τύπου του Δήμου Κιλκίς, στο οποίο επιχειρείται να αιτιολογηθεί η ολιγωρία των αρμοδίων της δημοτικής αρχής να αξιοποιήσει τη βιβλιοθήκη που δώρισε ο αείμνηστος καθηγητής Παναγιώτης Μουλλάς στον γενέθλιο τόπο του.

Αυτό αναφέρουν σ` επιστολή τους προς τον τοπικό τύπο οι Γιάννης Τσιώμης, Γεώργιος Τσουκαλάς και Χρήστος Σπίγκος, τονίζοντας τα εξής:

          “Μετά από 2,5 χρόνια από την ανάληψη των καθηκόντων της σημερινής δημοτικής αρχής πληροφορούμαστε έκπληκτοι ότι η δημοτική αρχή είχε εξ αρχής την πρόθεση να στεγάσει τα δωρηθέντα βιβλία στη Δημόσια Βιβλιοθήκη και ότι δήθεν το συγγενικό και φιλικό περιβάλλον του αείμνηστου καθηγητή είχε αντιρρήσεις.

          Με ειλικρινή λύπη είμαστε υποχρεωμένοι να δηλώσουμε απερίφραστα ότι ο ισχυρισμός αυτός είναι ψευδής, όπως τούτο επιβεβαιώνεται από τα παρακάτω γεγονότα:

  1. Κατά το πρώτο δίμηνο του 2011 συναντηθήκαμε με τον Δήμαρχο Κιλκίς, ο οποίος μας διαβεβαίωσε ότι υπάρχει πρόθεση του Δήμου Κιλκίς να αξιοποιηθεί η δωρεά προς όφελος του τόπου και μας παρέπεμψε στον τότε Πρόεδρο του Ο.ΠΟ.Ν.Γ.Α. κ. Αμανατίδη ως κύριο αρμόδιο στη διευθέτηση θεμάτων τέτοιου είδους.
  2. Ακολούθησε επίσκεψη στον κ. Αμανατίδη, ο οποίος, αφού ενημερώθηκε για τις εργασίες που είχαν λάβει χώρα από την προηγούμενη δημοτική αρχή στο Λαογραφικό Μουσείο, μας διαβεβαίωσε ότι θα πράξει το καλύτερο δυνατό για να αξιοποιηθούν τα δωρηθέντα βιβλία. Φυσικά τίποτα δεν αναφέρθηκε για τη δημόσια βιβλιοθήκη.
  3. Τον Σεπτέμβριο του 2011, ένα χρόνο μετά τον θάνατο του καθηγητή και εννέα (9) μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της σημερινής δημοτικής αρχής, πραγματοποιείται νέα επίσκεψη στον Δήμαρχο Κιλκίς, ο οποίος επιβεβαιώνει τη θέλησή του να προχωρήσει στην κατασκευή του επίπλου της βιβλιοθήκης κόστους 2.400 ευρώ, που ήταν η μοναδική εκκρεμότητα για να λειτουργήσει η βιβλιοθήκη.
  4. Στις 20 Οκτωβρίου 2011 αποστέλλεται επιστολή στο Δήμαρχο Κιλκίς, στην Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και στον τότε Πρόεδρο του Ο.ΠΟ.Ν.Γ.Α. κ. Αμανατίδη, με την οποία εζητείτο εγγράφως η τελική απόφαση της δημοτικής αρχής αναφορικά με τον τρόπο αξιοποίησης των δωρηθέντων βιβλίων.
  5. 5.     Στην ανωτέρω επιστολή απήντησε ο τότε Πρόεδρος του Ο.ΠΟ.Ν.Γ.Α. κ. Αμανατίδης, ο οποίος δεν διατυπώνει την πρόθεσή του να μεταφέρει τα βιβλία στη δημόσια βιβλιοθήκη, αλλά αντίθετα γράφει ότι: «Εν κατακλείδι, χαιρετίζουμε με ιδιαίτερη θέρμη την ως άνω ευγενή δωρεά και επί του παρόντος φιλοξενούμε την συλλογή του αείμνηστου συμπολίτη μας στους χώρους του Λαογραφικού Μουσείου, ευελπιστώντας στην μετεγκατάσταση αυτής σε καταλληλότερο χώρο στην πόλη του Κιλκίς.».
  6. Μετά την παρέλευση άλλων εννέα (9) μηνών απραξίας, και έχοντας διαπιστώσει πλέον το ατελέσφορο των επανειλημμένων προφορικών μας οχλήσεων προς τον κ. Αμανατίδη, ακολουθεί νέα επιστολή προς τον Δήμαρχο Κιλκίς με ημερομηνία 19 Ιουλίου 2012.

Με την επιστολή αυτή ενημερώνεται ο κ. Δήμαρχος για την παρατεινόμενη απραξία και τον συνεπαγόμενο κίνδυνο να ακυρωθεί η δωρεά.

  1. Δυστυχώς η απραξία παρατείνεται και φθάνουμε στην αντικατάσταση του κ. Αμανατίδη από την κ. Τσιραμπίδου τον Ιανουάριο του 2013.
  2. Αμέσως μετά την αντικατάσταση του κ. Αμανατίδη, η κ. Τσιραμπίδου ενημερώνεται από τους κ.κ. Τσουκαλά και Σπίγκο για την πολύχρονη εκκρεμότητα και την αναγκαιότητα εξεύρεσης λύσης.
  3. Η αδικαιολόγητη απραξία των αρμοδίων του Δήμου Κιλκίς οδήγησε τελικά στη μεταφορά των δωρηθέντων βιβλίων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης τον Ιούνιο του 2013, με τη συναίνεση των αρμοδίων του Δήμου Κιλκίς και μετά το μεγάλο ενδιαφέρον που έδειξαν οι παλαιοί μαθητές του Παναγιώτη Μουλλά και σημερινοί καθηγητές του εκεί Πανεπιστημίου προκειμένου να αξιοποιήσουν την πολύτιμη αυτή δωρεά προς όφελος των φοιτητών τους.

 

 

Μετά τα παραπάνω, το συμπέρασμα προφανές και τα ερωτήματα εύλογα.

Δυστυχώς, η κατάληξη αυτή αποτελεί κόλαφο για τον τόπο, όμως είναι πολύ πιο ωφέλιμη από το να μετατατραπούν τα βιβλία βορά μικροοργανισμών εξαιτίας της αδιαφορίας κάποιων αρμοδίων του Δήμου Κιλκίς.  

Και κάτι ακόμα.

Η δημοτική αρχή διατείνεται ότι σκόπευε από τις αρχές του 2011 να τοποθετήσει τα δωρηθέντα βιβλία στη Δημόσια βιβλιοθήκη. Αντιπαρερχόμενοι το γεγονός ότι επιθυμία του εκλιπόντος καθηγητή ήταν να δωρίσει τον εν λόγω πνευματικό θησαυρό στο Δήμο Κιλκίς και όχι στο Υπουργείο Παιδείας όπου ανήκει η Δημόσια Βιβλιοθήκη του Κιλκίς, ερωτούμε τους αρμοδίους του Δήμου Κιλκίς αν από το 2011 και μέχρι σήμερα  προέβησαν σε κάποιες συνεννοήσεις με το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης.

Ας σημειωθεί, ότι τα μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Κιλκίς στις 3 Ιουλίου 2013 δηλώνουν δημοσίως πλήρη άγνοια. Διερωτώμεθα λοιπόν, πόσα χρόνια πρέπει να παρέλθουν για να μετατραπούν οι «προθέσεις» των αρμοδίων του Δήμου Κιλκίς σε συγκεκριμένες ενέργειες;

Τέλος, διαβάζοντας το δελτίο τύπου του Δήμου Κιλκίς αναφορικά με την υπόθεση αυτή δεν διακρίνουμε ούτε μια λέξη αυτοκριτικής για την εξόφθαλμη ολιγωρία των αρμοδίων του Δήμου, αλλά αντίθετα γίνεται ειρωνική αναφορά στις «άδικες» αιτιάσεις «κάποιων … δήθεν ευαίσθητων».

Θλιβόμαστε για την απρέπεια και σιωπούμε.”

Σχολιάστε