My Twitter Feed

2 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Ψάχνουν όσους δεν υπέβαλαν δηλώσεις

Τις δυνατότητες που προσφέρουν οι εφαρμογές του συστήματος TAXIS, θα επιστρατεύσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, προκειμένου να πραγματοποιήσει εκτεταμένες διασταυρώσεις στο μέτωπο των φορολογικών δηλώσεων.

Οι υπέρογκοι φόροι (φόρος εισοδήματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος κλπ.) που καλούνται να πληρώσουν φέτος το 75% των φορολογουμένων, οδήγησε ορισμένους απ’ αυτούς στην επιλογή να μην υποβάλλουν καθόλου φορολογική δήλωση. «Ποντάροντας» στο γεγονός ότι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων δεν πραγματοποιεί ουσιαστικές διασταυρώσεις- σε ετήσια βάση- για τις φορολογικές δηλώσεις, οδηγεί εδώ και χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στο να μην υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις, αποφεύγοντας την καταβολή φόρων.

Αυτή τη φορά, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, φέρεται αποφασισμένη να ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο εκτεταμένες διασταυρώσεις στοιχείων για να εντοπίσει όλους τους συγκεκριμένους παραβάτες.

Η μη υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος συνεπάγεται, ειδικά για φέτος, την επιβολή πρόσθετου φόρου ίσου με το 2,5% του ετησίου εισοδήματος του παραβάτη, πέραν των λοιπών διοικητικών κυρώσεων που προβλέπει εδώ και πολλά χρόνια η ισχύουσα νομοθεσία.

Όποιος εντοπιστεί να μην έχει καταθέσει δήλωση εισοδήματος, αν και είναι υπόχρεος, χάνει το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ, καθώς δεν του αναγνωρίζεται το δικαίωμα να προσκομίσει τις αποδείξεις που μάζεψε το προηγούμενο έτος.

Επιπλέον, όποιος εντοπίζεται να μην έχει υποβάλει δήλωση:

– θα χρεώνεται και με προσαύξηση 1,5% επί του συνολικού οφειλόμενου φόρου εισοδήματος για κάθε μήνα που παρήλθε μετά τη λήξη της προθεσμίας εντός της οποίας θα έπρεπε να είχε υποβληθεί η δήλωση.

– δεν θα έχει το δικαίωμα να υπαχθεί στις διευκολύνσεις που νομοθετήθηκαν πρόσφατα και προβλέπουν την εξόφληση των φόρων έως και σε 7 μηνιαίες δόσεις, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2013.

Το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε επείγουσα εγκύκλιο προς όλες τις Εφορίες της χώρας, με την οποία ζήτησε να καταχωρηθούν στο σύστημα ΤΑΧΙS και να αποσταλούν στη ΓΓΠΣ, το αργότερο έως και τις 31-8-2012, όλες οι φετινές δηλώσεις που υποβλήθηκαν σε έντυπη μορφή. Στόχος είναι, μέχρι την ημερομηνία αυτή, η ΓΓΠΣ να έχει καταχωρημένα στο ηλεκτρονικό αρχείο της όλα τα στοιχεία για τους φορολογούμενους που υπέβαλαν φέτος φορολογικές δηλώσεις, είτε ηλεκτρονικά είτε σε έντυπη μορφή.

Οι μέθοδοι που θα ακολουθηθούν για να γίνουν οι διασταυρώσεις είναι οι εξής:

-Θα διασταυρωθούν τα δεδομένα των δηλώσεων Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών που υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά από τις επιχειρήσεις και τα ασφαλιστικά ταμεία, με τα δεδομένα που αφορούν όσους φορολογούμενους έχουν υποβάλει δηλώσεις. Στις υποβληθείσες δηλώσεις ΦΜΥ αναγράφονται οι Αριθμοί Φορολογικού Μητρώου όλων των φορολογουμένων που εισέπραξαν κατά τη διάρκεια του 2011 μισθούς και συντάξεις, καθώς επίσης και τα συνολικά καθαρά φορολογητέα ποσά μισθών και συντάξεων που τους καταβλήθηκαν. Μέσω ηλεκτρονικής διασταύρωσης δεδομένων, θα ερευνηθεί ποιοι ΑΦΜ μισθωτών και συνταξιούχων με συνολικά ποσά ετήσιων εισοδημάτων από μισθωτές υπηρεσίες άνω των 6.000 ευρώ το 2011 δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο με τους ΑΦΜ των φορολογουμένων που υπέβαλαν δηλώσεις.

-Θα ελεγχθούν τα δεδομένα που περιλαμβάνονται στο «περιουσιολόγιο» ακινήτων, το οποίο έχει δημιουργήσει η ΓΓΠΣ στο πλαίσιο των διαδικασιών επιβολής του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Στόχος είναι να εντοπιστούν οι φορολογούμενοι με μεγάλη ακίνητη περιουσία και να ερευνηθεί εάν αυτοί υπέβαλαν ή όχι φέτος δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

-Θα ελεγχθούν τα δεδομένα που περιλαμβάνονται στο ηλεκτρονικό αρχείο της ΓΓΠΣ με όλα τα οχήματα για τα οποία καταβλήθηκαν τέλη κυκλοφορίας και θα αναζητηθούν ποιοι ΑΦΜ φορολογούμενων που είναι κάτοχοι οχημάτων δεν περιλαμβάνονται στο αρχείο με τους ΑΦΜ όσων φορολογουμένων υπέβαλαν φέτος δηλώσεις.

-Θα διασταυρωθούν τα στοιχεία για τους ΑΦΜ των φορολογουμένων που υπέβαλαν πέρυσι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος με τα στοιχεία για τους ΑΦΜ των φορολογουμένων που υπέβαλαν φέτος δηλώσεις εισοδήματος.

Πηγή: euro2day.gr

Σχολιάστε