My Twitter Feed

23 Μαΐου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ο Κεφαλογιάννης σε ΠΕ και Δήμο Κιλκίς -

Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Δημιουργίες πτυχιούχων και φοιτητών -

Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Μετεό σταθμός στην Αξιούπολη -

Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Κλειστά πάντα τα εργαστήρια -

Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Σήκω Ψυχή μου στα Ελευθέρια -

Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

ΑΔΕΔΥ: Κάλεσμα για νέα απεργία -

Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Κασσελάκης: Υπέγραψε ομόνοια! -

Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Ο γραμματέας ΠΑΣΟΚ στο νομό -

Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Χρυσός α λα καρτ δεν γίνεται

Σαράντης ΔημητριάδηςΤου Σαράντη Δημητριάδη (Ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας ΑΠΘ)

——————————————————————————————————————————————————————————————-Ρίχνοντας σήμερα μια ματιά στους τίτλους των κιλκισιώτικων εφημερίδων, το μάτι μου έπεσε σε έναν απ’ αυτούς πραγματικά εντυπωσιακό: «Χρυσός Ναι, Κυάνιο Όχι», αν τον θυμάμαι ακριβώς. Εξαιρετική πραγματικά και σολομώντεια λύση. Πώς δεν το σκέφτηκε κανείς άλλος προηγουμένως; Τι καλά θα ήταν μάλιστα να το γενικεύαμε ως σύνθημα και να το προσαρμόζαμε στη σημερινή συγκυρία: «Δόσεις Ναι, Μνημόνια Όχι».

Ποιοι όμως θα πουν «κυάνιο όχι» και ποιοι θα υπακούσουν στην εντολή αυτή; Και είναι τόσο εύκολο αλήθεια με μια απλή παραγγελία: «κυάνιο όχι», να ξεμπερδέψεις μονομιάς απ’ τους μπελάδες και να σου έρθει στο πιάτο (όχι στο δικό σου, στης εταιρείας) έτοιμος, άσπιλος και αμόλυντος ο χρυσός. Αν ήταν τόσο εύκολο, είναι στ’ αλήθεια τόσο κορόϊδα όλοι αυτοί σ’ όλο τον κόσμο που παλεύουν με το κυάνιο και τις μεταλλευτικές εταιρείες. Πώς δεν κατέβασε η κούτρα τους μια τόσο εύκολη λύση που την ανακάλυψαν κάποιοι σοφοί εδώ στο Κιλκίς;

Θα πρέπει να έχει κανείς πλήρη άγνοια του θέματος για να νομίζει πως έτσι εύκολα ξεμπερδεύει με το κυάνιο. Σπεύδω παρόλα αυτά την ίδια ώρα να πω ότι πράγματι, υπάρχουν μέθοδοι απόληψης χρυσού χωρίς χρήση κυανίου. Μια τέτοια π.χ. είναι η παλιά παραδοσιακή με τα κόσκινα και τις πιατέλες. Και υπάρχουν και κάποιες άλλες πιο σύγχρονες. Γιατί όμως αν είναι έτσι χρησιμοποιείται τόσο πολύ η μέθοδος της κυάνωσης (χρήση κυανίου); Γιατί δεν καταργείται ολοκληρωτικά, παγκοσμιοποιώντας και την προτροπή αυτών που εμπνεύστηκαν τον περί του οποίου η κουβέντα εντυπωσιακό τίτλο;

Το μισό της απάντησης στην παραπάνω ερώτηση είναι: επειδή η κυάνωση είναι η οικονομικότερη για τις μεταλλευτικές εταιρείες μέθοδος απόληψης χρυσού, η πιο συμφέρουσα δηλαδή. Το άλλο μισό της απάντησης είναι: επειδή η μέθοδος που επιλέγεται για την απόληψη χρυσού σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση επιβάλλεται από την ορυκτή μορφή με την οποία εμφανίζεται, ή με την οποία συνυπάρχει ο χρυσός.

Ο δεύτερος από τους δύο παραπάνω παράγοντες είναι στην πραγματικότητα ο απόλυτα καθοριστικός για το εάν επιβάλλεται εκ των πραγμάτων να χρησιμοποιηθεί ή όχι η μέθοδος της κυάνωσης για την απόληψη χρυσού σε μια συγκεκριμένη περίπτωση.

Δεν είναι καθόλου λοιπόν θέμα επιθυμίας των τοπικών κοινωνιών, προτροπής, ψηφισμάτων, διαδηλώσεων, ή κυβερνητικών εξαγγελιών και υποσχέσεων. Η διαπραγμάτευση επί του θέματος γίνεται μεταξύ της φύσης και των μεταλλευτικών εταιρειών. Και επειδή στις περισσότερες περιπτώσεις η φύση προσφέρει το χρυσό με τέτοια μορφή που η κυάνωση είναι, χωρίς εναλλακτικές λύσεις, η μόνη οικονομικά συμφέρουσα μέθοδος για την απόληψή του, αυτός είναι ο λόγος που η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται τόσο πολύ και σε τόσο πολλά μέρη στη γη.

Άμεσα προκύπτει το εύλογο και πολύ ενδιαφέρον ερώτημα αν στα χρυσοφόρα πετρώματα των Κρουσίων η ορυκτή μορφή παρουσίας του χρυσού είναι τέτοια που να επιβάλλει τη χρήση κυανίου ή όχι. Γιατί αν την επιβάλλει, τότε η μεταλλευτική εταιρεία που θα έρθει εδώ θα την χρησιμοποιήσει οπωσδήποτε και μην έχετε καμιά αμφιβολία γι’ αυτό. Δεν θα την αποτρέψετε όσο και να χτυπιέστε.

Θα θυμάστε ίσως ότι στην, κατόπιν εορτής, “διαβούλευση” που έγινε από τους εκπροσώπους του ΥΠΕΚΑ στις 6.2.12 στο συνεδριακό κέντρο, πολλά αναφέρθηκαν για την ανάγκη επέκτασης των ερευνών σε βάθος με νέες γεωτρήσεις, για την αβεβαιότητα που σήμερα υπάρχει σε ό,τι αφορά την μεταλλοφορία εκεί, κ.α. τέτοια. Θα θυμάστε ίσως επίσης για την αναφορά στο οξειδωμένο ανώτερο μέρος των “κοιτασμάτων” χαλκού – χρυσού. Αυτό το ανώτερο μέρος των “κοιτασμάτων” έχει ένα πάχος που μπορεί να φτάνει σε βάθη κατά περίπτωση 40 μέχρι 150 μέτρα. Κάτω από τα βάθη αυτά, εκεί που θα σκοπεύσει η επιπρόσθετη έρευνα, τα κοιτάσματα (στην πραγματικότητα κοινά πετρώματα με ελαχιστότατα μεταλλικά ψήγματα), δεν είναι οξειδωμένα, η ορυκτή δηλαδή μορφή με την οποία συνδέεται ο χρυσός και ο χαλκός είναι θειούχες ενώσεις. Φανταστείτε την οξείδωση στα ανώτερα μέρη σαν ένα είδος “σκουριάσματος” των θειούχων ψηγμάτων εξ αιτίας της επαφής τους με τον αέρα και το νερό.

Η προσφορότερη μέθοδος απόληψης χρυσού από οξειδωμένα πετρώματα είναι με τη χρήση ενώσεων κυανίου. Αυτός είναι ο λόγος που η μέθοδος αυτή προκρίθηκε και για την εκμετάλλευση των οξειδωμένων χρυσοφόρων πετρωμάτων στη Θράκη. Αυτή η μέθοδος θα προκριθεί και για την απόληψη χρυσού από τα οξειδωμένα μέρη των πετρωμάτων στα Κρούσια, από την επεξεργασία δηλαδή όσων πετρωμάτων εξορυχθούν μέχρι ίσως και 150 μέτρα βάθος. Αυτό δεν είναι ένα δικό μου αυθαίρετο συμπέρασμα.

Όπως έχω ξαναγράψει σε άλλη μου δημοσίευση στο ίδιο αυτό βήμα, στην περιοχή των Κρουσίων έχουν γίνει εκτεταμένες έρευνες και πολλές γεωτρήσεις  τη δεκαετία του 70. Οι γεωτρήσεις αυτές δεν ξεπέρασαν παρά ελάχιστα το οξειδωμένο μέρος των μεταλλοφόρων πετρωμάτων. Τα δεδομένα όλων αυτών των ερευνών έχουν αξιολογηθεί και το 1990 συντάχθηκε εκτεταμένη έκθεση 151 σελίδων από τον μηχανικό μεταλλείων Γ. Ψυχογυτόπουλο με τίτλο: «Διερεύνηση επί της δυνατότητας αξιοποίησης των μεταλλοφόρων συγκεντρώσεων πορφυριτικού τύπου χαλκού περιοχής Γερακαρίου», ΙΓΜΕ, Αθήνα.

Μολονότι  στον τίτλο δεν αναφέρεται τίποτα για χρυσό, στην έκθεση αυτή γίνεται πλήρης εκτίμηση των αποθεμάτων του και της δυνατότητας απόληψής του. Η μόνη μέθοδος που προτείνεται είναι η έκπληση των σωρών του εξορυγμένου υλικού με κυανιούχα διαλύματα.

Δεν μπορούν λοιπόν οι κιλκισιώτες να ελπίζουν, ή πολύ περισσότερο να απαιτούν, χρυσό χωρίς κυάνιο. Ο χρυσός δεν σερβίρεται α λα καρτ. Το ποτήρι το πίνεις όλο μέχρι τον πικρό του πάτο, όχι μόνο το ζαχαρωμένο αφρό. Το μόνο που μπορούν να απαντήσουν οι κιλκισιώτες αν ρωτηθούν (που δεν θα ρωτηθούν, αφού δεν ρωτήθηκαν ούτε όταν έπρεπε) είναι αν θέλουν να πάρουν όλο το πακέτο κλειστό (με τις δυσάρεστες σίγουρα εκπλήξεις του), ή όχι. Ή το παίρνουν λοιπόν όλο ή παλεύουν να μην το πάρουν καθόλου. Το πακέτο δεν ανοίγει παρά μόνο στο σπίτι, μετά δε την απομάκρυνση εκ του ταμείου κανένα λάθος δεν αναγνωρίζεται.

Βέβαια, να προσθέσω τελειώνοντας, πως εγώ τουλάχιστον ποτέ δεν θεώρησα το κυάνιο ως το μόνο, ούτε και το μεγαλύτερο κακό που συνοδεύει τις εξορύξεις και τις μεταλλευτικές επεξεργασίες για την απόληψη χρυσού. Άλλες πλευρές του πράγματος είναι πολύ πιο επικίνδυνες και καταστρεπτικές. Τα έχω γράψει, δεν θέλω να τα επαναλαμβάνω συνέχεια, μόνο ίσως αν χρειαστεί και πάλι με την ευκαιρία κάποιου εξίσου σοβαρού τίτλου σαν κι’ αυτόν που με κέντρισε σήμερα.

Σχόλια
13 Responses to “Χρυσός α λα καρτ δεν γίνεται”
 1. Ο/Η nitro λέει:

  κ. καθηγητά και ο Νίκος Λυγερός ακριβώς τα ίδια είπε στις 15 Νοεμβρίου στο Κιλκίς. Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν μπορεί να υπάρξει μηχανική μέθοδος εξόρυξης του χρυσού όταν η ποσότητα είναι 1 γραμμάριο στον τόνο –όπως είναι το κοίτασμα του Γερακαριού – γιατί είναι ασύμφορο οικονομικά, έχει μεγάλο κόστος σε ανθρώπινο δυναμικό. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και στο βίντεο δεν έχουμε ανακαλύψει ακόμη μέθοδο που να συμφέρει να γίνει με μηχανικό τρόπο η εξόρυξη 1 γραμμάριο στον τόνο. Όταν την βρούμε βλέπουμε. Το ίδιο είπε και ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Λαμπάκης στον Καναδό πρέσβη όταν τον επισκέφτηκε.
  Όποτε το κυάνιο θα φάμε στη μάπα γιατί η εταιρεία θα μπει μέσα αν επιλέξει να κάνει την εξόρυξη μηχανικά.
  http://www.dailymotion.com/video/xv6whr_y-yyyyy-yyyyyyy-yyy-yyy-yyyyyyy-yyyyyy_people#.UKm5D2eoaSo

 2. Ο/Η Παράνομος λέει:

  Επί της ευκαιρίας. Ένα άρθρο του κ. Λυγερού «Αναφορά στον Δημήτρη Μπάτση»
  http://www.lygeros.org/articles.php?n=10317&l=gr

  Περισσότερα για τον Δημήτρη Μπάτση
  http://tvxs.gr/news/biblio/o-dimitris-i-lydia-lithos-moy-lilian-mpatsi

  Για να καταλάβουν όσοι δεν γνωρίζουν για τον κουμουνιστή που αναφέρει η κ. Καλαντίδου
  https://www.youtube.com/watch?v=ayQihu0o-c4

 3. Ο/Η Σ. Δημητριάδης λέει:

  Να με συγχωρήσει ο κ. Λυγερός αλλά σε ό,τι αφορά το χρυσό μίλησε για ένα θέμα που είναι προφανές πως δεν το κατέχει καθόλου -το ομολόγησε εξάλλου και ο ίδιος, λέγοντας πως το μόνο που ξέρει είναι οτι το κυάνιο είναι καταστροφή. Αν αυτό φύγει από τη μέση, όλα κατά τον κ. Λυγερό θα είναι εντάξει. Κανένα πρόβλημα κατ’ αυτόν αν χρησιμοποιηθεί μια οποιαδήποτε εναλλακτική μηχανική μέθοδος.

  Ο κ. Λυγερός λοιπόν είναι προφανές πως αγνοεί τελείως τι θα πει εξόρυξη για χρυσό και ποια είναι όλα τα καταστροφικά συνεπακόλουθά της (ηχορύπανση, αέρια ρύπανση, δέσμευση μεγάλων ποσοτήτων νερού, μόλυνση υπόγειων υδροφορέων από την όξινη απορροή και την διαλυτοποίηση τοξικών μετάλλων, καταστροφή ή δέσμευση παραγωγικών εκτάσεων, απόρριψη τεράστιων ποσοτήτων μεταλλευτικών καταλοίπων, κατάπνιξη άλλων διαφορετικών της μεταλλείας παραγωγικών δραστηριοτήτων -γεωργίας, κτηνοτροφίας, τουρισμού κ.α.), ενώ εντελώς λανθασμένα αποδίδει τη δημιουργία των “σεληνιακών τοπίων” στο κυάνιο και όχι στην ίδια την εξόρυξη.

  Αγνοεί, λυπούμαι να πω, ακόμα και τα βασικότερα, λέγοντας πως άλλο χαλκός άλλο χρυσός και πως για το πρώτο δεν θα είχε αντίρρηση να εξορυχθεί, σαν να είναι δυνατό να γίνει εξόρυξη στα Κρούσια αποκλειστικά και μόνο για το χαλκό.

  Είπε και διάφορα άλλα, όπως οτι μόνο το κυάνιο δεν αντιδρά με το χρυσό, που φανερώνουν την πολύ ελλιπή γνώση του για τα σχετικά θέματα. Αυτό βέβαια δεν είναι κακό. Το κακό είναι να μην διστάζει κανείς να μιλάει ως ειδήμονας επί θεμάτων που δεν γνωρίζει. Και να προβάλλει ως παραδείγμα μιας δυνητικά εναλλακτικής προς τη χρήση κυανίου μεθόδου …. τη δυνατότητα μετατροπής του βισμουθίου σε χρυσό.

 4. Ο/Η iq less than 176 λέει:

  Να με συγχωρήσει ο κ.Δημητριάδης αλλά σε ό,τι αφορά το χρυσό έγραψε για ένα θέμα που είναι προφανές πως δεν το κατέχει καθόλου.
  Δεν θα ασχοληθώ με τον κ. Λυγερό που είναι προφανές ότι στην ομιλία του και στην παράγραφο που έγραψε χάϊδεψε πονηρά τα αυτιά όσων παρόντων του περιέγραψαν κατά το δοκούν την κατάσταση με τα μεταλλεία και το Κιλκίς.
  Η αλήθεια είναι η εξής:
  Υπάρχει χαλκός. Το μόνο που μπορούν να δουν όλοι όσοι επισκέπτονται τις επίμαχες περιοχές είναι αυτό. Το ΙΓΜΕ γνωρίζει ότι υπάρχει και χρυσός και ότι ο τύπος αυτός κοιτάσματος έχει οξειδωμένο πάνω τμήμα και μη οξειδωμένο τμήμα που εκτείνεται σε πολλαπλάσιο βάθος. Επειδή όμως η φύση δεν επιλέγει τι να οξειδώσει και τι να αφήσει, και στο οξειδωμένο τμήμα υπάρχει χαλκός. Αυτός ο χαλκός κάνει την κυάνωση προβληματική γιατί είναι σε αναλογία περισσότερος από το χρυσό και φτιάχνει σταθερότατα κυανο-σύμπλοκα http://en.wikipedia.org/wiki/Copper(I)_cyanide. και http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/ic50132a014.
  Αυτό και μόνο θα αρκούσε να τινάξει στον αέρα την οικονομική ανάλυση, αλλά δείτε και τη συνέχεια. Τα σύμπλοκα χαλκού ανταγωνίζονται τα αντίστοιχα χρυσού για τις θέσεις πάνω στην επιφάνεια του ενεργού άνθρακα που χρησιμοποιείται συνήθως για να συλλέξει το χρυσό. Χρειάζονται διπλές γραμμές απογύμνωσης του άνθρακα επιλεκτικά.
  Αυτό θα αρκούσε να τινάξει στον αέρα την οικονομία, αλλά έχει και συνέχεια.
  Οσο επιλεκτική και να είναι μέχρι τώρα η διεργασία (που δεν είναι) ο χαλκός ακολουθεί το χρυσό στην ηλεκτρόλυση και παραμένει χαλκός στο τελικό κράμα χρυσού, αρκετός να το καθιστά μειωμένης αξίας.
  Κάποιος μου είπε για κάτι άλλο παρόμοιο ότι ναι μπορεί να γίνει γιατί το μπορούμε τεχνικά, αν ήξερε όμως τα στοιχειώδη από βιομηχανία θα ήξερε ότι εκεί σε ρωτάνε μόνο αν το μπορούμε οικονομικά.

  • Ο/Η Ελντοράντος Ακτωρίδης λέει:

   Iq ραδικιού
   Σας χάλασε η μπουγάδα εεεε!!!. Φέρατε τον άνθρωπο να μιλήσει με θέμα «Από τον ορυκτό πλούτο στην ελληνική Α.Ο.Ζ.». Υπόδειξέ μας παρόμοια εκδήλωση. ΠΟΥΘΕΝΑ δεν έχει ξαναμιλήσει για ορυκτό πλούτο. Ο άνθρωπος είναι γνώστης μόνο στα περί ΑΟΖ και γεωστρατηγικής . Τον εκθέσατε μια φορά και τώρα τον εκθέτετε ξανά λέγοντας τον ΚΟΥΦΑΛΑ που χάιδευε τα αυτιά των ‘’μεταλλειοπερίεργων’’.
   Μπομπολάκια καλώς ήρθατε. Σας υποσχόμαστε αξέχαστη διαμονή.

 5. Ο/Η Σ. Δημητριάδης λέει:

  Αγαπητέ κ. με iq less than 176, (προς τι η ανωνυμία;)

  Ομολογώ πως δεν κατάλαβα τίποτα από το μήνυμα του μηνύματός σας, που το ντύσατε με εξειδικευμένους τεχνικούς όρους, ίσως για να δείξετε το πόσο καλά κατέχετε εσείς το θέμα.

  Επειδή υπάρχει μια μικρή περίπτωση και κάποιοι άλλοι αναγνώστες να μην έχουν επίσης καταλάβει τι θέλετε να πείτε, μήπως μπορείτε (με απλά λόγια σας παρακαλώ) να ξεκαθαρίσετε τι ακριβώς εσείς υποστηρίζετε επί του θέματος;

 6. Ο/Η katarina λέει:

  Πραγματικά δεν είστε κατανοητός.
  Ποτ-πουρί ειρωνεία, τεχνικοί όροι, λινκς και ????

 7. Ο/Η iq less than 176 λέει:

  Πολύ απλά: ΚΑΝΕΤΕ ΛΑΘΟΣ ΣΤΗ ΜΕΘΟΔΟ και όλα αυτά που αποδίδετε στον Λυγερό (ο οποίος κάνει και αυτός το δικό του διαφορετικό λάθος, αλλά δεν επιτρέπει τα σχόλια, γι αυτό σχολιάζω εδώ) πολύ φοβάμαι οτι ισχύουν και για εσάς. Πάντως, στο σχόλιο της 19/11 20.55 είσαστε σωστότερος.

 8. Ο/Η Σ. Δημητριάδης λέει:

  Αγαπητέ φίλε με iq less than 176:

  Θα έλεγα οτι μάλλον εσύ (θα μου επιτρέψεις τον ενικό) κάνεις λάθος αποδίδοντας σε εμένα (την πρόταση μήπως καταλάβες ή τη μοναδικότητα;) κάποιας συγκεκριμένης μεθόδου. Το νόημα του αρχικού μου μηνύματος, που είναι σαφέστατο νομίζω σε όποιον ξέρει να διαβάζει σωστά, είναι πως δεν εξαρτάται καθόλου από την προτίμηση ή την θέληση των κιλκισιωτών, ή και από τις κυβερνητικές υποσχέσεις, το ποια μεταλλουργική μέθοδος θα χρησιμοποιηθεί τελικά για την επεξεργασία των εξορυγμάτων στα Κρούσια (αν βέβαια το σχέδιο υλοποιηθεί). Το αν ανέφερα την κυάνωση είναι γιατί αυτή έχει ήδη προταθεί για τα συγκεκριμένα πετρώματα της περιοχής, όχι από εμένα, αλλά από εντελώς εξειδικευμένο μεταλλειολόγο που ερεύνησε το θέμα κατόπιν κρατικής παραγγελίας. Όπως θα έχεις φαντάζομαι σημειώσει, τα πολλά βλαπτικά της συγκεκριμένης εκμετάλλευσης δεν τα συνδέω με το κυάνιο.

  Με χαροποιεί παρόλα αυτά ιδιαίτερα που γράφεις (ως ειδικός είναι φανερό -αλλά και πάλι γιατί η ανωνυμία;) πως υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στο τεχνικό μέρος της μεταλλουργικής επεξεργασίας. Διαβλέπω σ’ αυτό μια τάση υποστήριξης όσων αντιδρούν στα σχέδια της εκμετάλλευσης και θα χαιρόμουν περισσότερο αν μας το έκανες πιο σαφές. Και αν μας έλεγες και το όνομά σου.

  Τέλος, η συζήτηση για τα εξειδικευμένα τεχνικά θέματα μπορεί να γίνει ίσως σε ειδικά επιστημονικά σεμινάρια, όπου θα μπορούσες επίσης να αποδείξεις την επιστημονική σου υπεροχή επί του θέματος έναντι εμού. Για τους πολίτες του Κιλκίς όμως αυτό είναι εντελώς αδιάφορο. Για άλλα πράγματα νοιάζονται. Δεν ενδιαφέρονται αν οι γραμμές παραγωγής στη μονάδα επεξεργασίας θα είναι μία ή δύο και ποιές θα είναι ακριβώς οι χημικές αντιδράσεις που θα λαμβάνουν χώρα εκεί. Νοιάζονται για τις επιπτώσεις που θα έχει η συνολική μεταλλευτική δραστηριότητα στο περιβάλλον, στην υγεία τους, στις υπόλοιπες -που είναι πολλές- παραγωγικές δραστηριότητες στην περιοχή, στην επάρκεια των υδατικών πόρων και τη μη μόλυνση των νερών, στην καλή φήμη των παραγόμενων διατροφικών προϊόντων, στη μοίρα όσων κατοικούν μέσα στο μεταλλευτικό χώρο κ.λπ.

  Καλή σου μέρα.

 9. Ο/Η Μαρία Καδόγλου λέει:

  Αν καταλαβαίνω σωστά (τι να κάνω, δεν είμαι και μεταλλειολόγος), αυτό που μας λέει ο iq less than 176 (?) είναι ότι χρειαζόμαστε μια μεταλλουργία χαλκού και όχι μεταλλουργία χρυσού. Ένα flash smelting ας πούμε, από το οποίο θα παίρνουμε το χρυσό σαν παραπροϊόν. Κακώς εχόντων των πραγμάτων, ένα τέτοιο εργοστάσιο θα υπάρχει ήδη στη Χαλκιδική οπότε είναι πολύ φυσική η σκέψη ότι τα μεταλλεύματα (συμπυκνώματα) θα πηγαίνουν για επεξεργασία στο Μαντέμ Λάκκο. Άλλωστε ο μεταλλευτικός κώδικας απαγορεύει την εξαγωγή τους, αν υπάρχει στη χώρα μεταλλουργία που να μπορεί να τα επεξεργαστεί.

  Όταν το είχαμε γράψει αυτό ως “σενάριο”, ένα χρόνο πριν (http://antigoldgreece.wordpress.com/2011/12/04/stratoni-flash/) πέσαν όλοι να μας φάνε και ειδικά οι υποστηρικτές της “επένδυσης” στη Χαλκιδική. Το σενάριο μας όμως διαδιδόταν ευρέως στο Κιλκίς, στο Άγγιστρο και αλλού από διάφορους του ΙΓΜΕ. Τώρα λέει το ίδιο κι ο “νεόδμητος” Ανανίας Τσιραμπίδης ο οποίος όμως έχει μια λίγο διαφορετική θεωρία: Δεν θα χρησιμοποιηθεί κυανιούχο νάτριο, όχι επειδή δεν χρειάζεται, αλλά επειδή η επεξεργασία του μεταλλεύματος θα γίνεται στη Χαλκιδική! Δηλαδή μην ανησυχείτε Κιλκισιώτες, το κυάνιο θα το φάνε οι Χαλκιδικιώτες! Εδώ το άρθρο http://www.eidisis.gr/arthrografia/ananias-tsirampidis-koitasmata-basikon-kai-polytimon-metallon-tis-p-e-kilkis.html

  Διερωτώμαι πώς ελπίζει αυτό το κράτος ότι θα κερδίσει κάποια στιγμή την εμπιστοσύνη των πολιτών, όταν βάζει τα δυνατά του για να τη χάσει. Κάποιον κοροϊδεύουν εδώ, ή εμάς ή εσάς ή και τους δύο. Καθησυχάζουν τους Χαλκιδικιώτες ότι και καλά δεν θα κουβαλάνε στη Χαλκιδική συμπυκνώματα από αλλού και καθησυχάζουν και τους Κιλκισιώτες ότι όλα θα πάνε στη Χαλκιδική. Όμως η μεταλλουργία που προγραμματίζεται στη Χαλκιδική είναι πολύ μικρής δυναμικότητας και δεν επαρκεί ούτε καν για τα συμπυκνώματα των Σκουριών, από τα οποία 120.000 το χρόνο θα φεύγουν στο εξωτερικό. Βεβαίως όπως είπαμε παραπάνω, αυτό απαγορεύεται… εγκρίθηκε όμως και ήδη υλοποιείται! Αν λοιπόν η δική μας εταιρεία στη Χαλκιδική λέει αλήθεια για τη μεταλλουργία που πρόκειται να φτιάξει και δε μας δουλεύει και εμάς και τις υπηρεσίες ψιλό γαζί , δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δεχθεί συμπυκνώματα χαλκού από αλλού.

  Φίλε iq less than 176, δεν είμαστε ειδικοί, είμαστε απλοί άνθρωποι που τρώνε τις μέρες και τα χρόνια τους προσπαθώντας να ανακαλύψουν την αλήθεια πίσω από όλα αυτά τα ψέμματα. Προφανώς κάνουμε και λάθη. Όμως κάθε μέρα αποδεικνύεται ότι έχουμε δίκιο που δυσπιστούμε, έχουμε δίκιο που ψάχνουμε μόνοι μας, έχουμε δίκιο που αντιδρούμε.

  Καλό βράδυ.

 10. Ο/Η iq less than 176 λέει:

  κ. Σαράντη και κα. Μαρία
  «Δεν έχετε την κοινωνική άδεια να εκμεταλλευτείτε το μεταλλείο σας απλά με τη μετάβαση σε ένα υπουργείο της κυβέρνησης και την υποβολή αίτησης ή απλά πληρώνοντας ένα τέλος … Απαιτεί πολύ περισσότερο από ό, τι μόνο τα χρήματα για να γίνετε μέρος των κοινοτήτων στις οποίες θα λειτουργήσει το μεταλλείο.»
  – Pierre Lassonde, Πρόεδρος της Newmont Mining Corporation.
  Αυτά λέει η ίδια η βιομηχανία χρυσού που είναι η πρώτη σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα, και αυτή η υπόθεση είναι στραβή και πάρα πολύ πίσω,άκρως συντηρητική. Εδώ όχι μόνο δεν προσπαθούν να πάρουν κοινωνική άδεια, κάνουν ότι μπορούν για να την αποφύγουν. Άλλη γλώσσα μιλάνε στο εξωτερικό άλλη στο εσωτερικό, άλλη σε επίπεδο κράτους άλλη σε τοπικό, άλλη στο Κιλκίς άλλη στη Χαλκιδική. όλες αυτές οι αντιφάσεις που αναφέρετε. Οχυρωμένοι πίσω απο το προνόμιο να μην πληρώνουν τίποτα για το δημόσιο πλούτο, να μην επιστρέφουν τίποτα στην κοινωνία,να μη συμμετέχουν πουθενά, να μην έχουν συνομιλητή την κοινότητα, πολύ μακρυά από το να ενσωματωθούν στην κοινότητα, να έχουν μετόχους την κοινότητα. Πως περιμένουν να τους εμπιστευθεί μια κοινότητα την οποία εμπαίζουν και όταν από πριν η κατανομή του πλούτου είναι άνιση ή ανύπαρκτη. Όμως, και εσείς που είσαστε η άλλη πλευρά πρέπει να ξέρετε την αλήθεια, και πάνω σ αυτήν να διατυπώνετε την κριτική σας. Aπό τη χημική αλήθεια από τις αντιδράσεις και τις διεργασίες προέρχονται και οι επιπτώσεις. Καταλαβαίνω, ότι τα συνθήματα βοηθάνε να πείσετε τον κόσμο, αλλά οι φούσκες σκάνε εύκολα στην εποχή μας της ανοιχτής πληροφορίας και γίνονται επιχειρήματα της άλλης πλευράς.
  Όσο για τα συμπυκνώματα, είναι περιζήτητα εμπορεύματα και υπάρχουν ήδη γύρω σας εργοστάσια που τα περιμένουν να τα λυώσουν. Μπορεί και να έχουν κλείσει ήδη τα deals.

  • Ο/Η Θείος Αδάμ λέει:

   Η παράνοια και η διάνοια τρέφονται από το ίδιο πιάτο. Κοίτα το αυτό με το iq σου. Από πού ξεκίνησες στο πρώτο σχόλιο σου και που κατέληξες. Και στο φινάλε τι μας είπες. Να αντιπαρέλθουμε με ακριβή επιχειρήματα σε αυτούς που βάζουν τον κάθε Μανιάτη και Πάχτα να υπογράφει ό,τι γουστάρουν. Να σου πω ένα επιχείρημα εγώ. Δώστε μου 50.000ευρώ να προσλάβω έναν καλό δικηγόρο (από την Γεωργία ή την Αλβανία κατά προτίμηση) και να πάει να πει μια γλυκιά καληνύχτα, παντοτινή, στα λαμόγια που υπογράφουν. Να δούμε μετά ποιος από αυτούς θα μου ξαναμιλήσει για επιχειρήματα. Το κράτος τη μόνη φορά που το βλέπουμε είναι όταν βάζει τα ΜΑΤ να φυλάξουν τους ‘’επενδυτές’’ .

 11. Ο/Η Σ. Δημητριάδης λέει:

  Αγαπητέ iq less than 176

  Tο θέμα είναι ποιος θα πει αυτές τις απλές αλήθειες στους απλούς πολίτες του Κιλκίς (και της Χαλκιδικής και της Θράκης, αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας).

  Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε, χωρίς σκοπιμότητες και υστεροβουλίες. Και με τα όποια λάθη μας, που είναι όμως αθέλητα και αβλαβή πιστεύω.

  Και αισθανόμαστε οτι οφείλουμε ευχαριστίες και σε όποιους άλλους μπορούν να συμβάλλουν σ’ αυτό με τον τρόπο τους, έστω και διορθώνοντάς μας. Μακάρι δε να το έκαναν νωρίς, έντονα και στην ώρα του, όταν θεσμικά έπρεπε. Μακάρι επίσης να εισακουγόταν πριν υπογραφούν τα deals και μακάρι να μην χρειαζόταν καθόλου η δική μας παρέμβαση, που σας βεβαιώνω μόνο έξοδα και πολλές – πολλές ώρες μέρες και μήνες, -αν όχι χρόνια- αφαιρούν από τη ζωή μας, που θα μπορούσαν να είχαν αφιερωθεί σε άλλες, πιο ευχάριστες και ήρεμες απασχολήσεις.

  Να είστε καλά και να μην μας ξεχνάτε.

Σχολιάστε