My Twitter Feed

9 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Μικρός ο αριθμός των κρουσμάτων -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

19 στήλες θερμομέτρησης σε Κιλκίς -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Παιονία: Αναλυτικά το έργο-μαμούθ -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Εμβολιασμοί για άνω των 85 ετών -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Ιός: Παραμένει σε υψηλά επίπεδα -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Υποστήριξη για τον COVID-19 -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Μέσα ατομικής προστασίας σε ΓΝΚ -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

“Μας έφεραν εδώ να μας σώσουν;” -

Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου, 2021

Χρυσές δουλειές για δουλέμπορους

Χρυσές δουλειές εξακολουθούν να κάνουν οι δουλέμποροι στη Βόρεια Ελλάδα, όπου οι λαθροδιακινήσεις που εξιχνιάζονται από τις διωκτικές αρχές έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Χθες ανακοινώθηκε η σύλληψη Σύρου, ο οποίος κατηγορείται ότι μετέφερε 30 πρόσφυγες ομοεθνείς του από τον Έβρο στη Θεσσαλονίκη αντί του ποσού των 1.700 ευρώ από τον καθένα.

eidomeni-metanastes-prosfygesΟι άτυχοι πρόσφυγες δίνουν όσα όσα, για να φτάσουν στη γραμμή των ελληνοσκοπιανών συνόρων. Στην περίπτωση που έρχονται από τα νησιά του Αιγαίου και φτάνουν στη Θεσσαλονίκη με λεωφορεία και τρένα, οδηγούνται να πληρώσουν ευκαιριακούς δουλέμπορους μέχρι και 150 ευρώ ο καθένας, προκειμένου να διανύσουν 80 χιλιόμετρα μέχρι την Ειδομένη Κιλκίς, στη γραμμή των ελληνοσκοπιανών συνόρων. Εάν όμως έχουν εισέλθει από τον Έβρο, το ποσό εκτοξεύεται πλέον των 1.000 ευρώ για τον καθένα.

Οι οικογένειες των σύρων προσφύγων είχαν στοιβαχτεί το απόγευμα της Κυριακής σε ένα μικρό βαν. Στο εσωτερικό του οι αστυνομικοί βρήκαν 30 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων δεκαοκτώ ανήλικα παιδιά. Όλοι τους ύστερα από εντολή εισαγγελέα αφέθηκαν ελεύθεροι και μετέβησαν στη διεύθυνση αλλοδαπών, για να καταγραφούν. Οι αστυνομικοί της υπηρεσίας αλλοδαπών Θεσσαλονίκης εντόπισαν το απόγευμα της Κυριακής το βαν να κινείται στην Εγνατία οδό. Στο ύψος του κόμβου της Ασπροβάλτας ζήτησαν από τον οδηγό του να σταματήσει, όμως εκείνος κατηγορείται ότι άρχισε επικίνδυνους ελιγμούς και ανέπτυξε ταχύτητα, για να αποφύγει τον έλεγχο, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή των προσφύγων.

Τελικά το βαν ακινητοποιήθηκε και συνελήφθη 37χρονος Σύρος, που το οδηγούσε. Εκείνον υπέδειξαν οι ομοεθνείς του ότι τους παρέλαβε από «πέρασμα» του Έβρου, με σκοπό να τους οδηγήσει στη Θεσσαλονίκη. Οι πρόσφυγες στις καταθέσεις τους στην αστυνομία αποκάλυψαν πως το συμφωνηθέν ποσό με τους σύγχρονους δουλέμπορους ήταν 1.700 ευρώ ο καθένας για το ταξίδι μέχρι τη Θεσσαλονίκη. Τα ποσά θα καταβάλλονταν από συγγενείς τους, στην περίπτωση που έφταναν στον προορισμό τους.

Οι διωκτικές αρχές στη δικογραφία τους αναφέρουν ότι ο 37χρονος που συνελήφθη είναι μέλος εγκληματικής οργάνωσης, η οποία οργανωμένα διακινεί πρόσφυγες από τον Έβρο στο εσωτερικό της χώρας. Ήδη εξετάζονται και οι επαφές που είχε ο 37χρονος τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία, για να εντοπιστούν και άλλα μέλη του κυκλώματος δουλεμπόρων.

Άλλες δύο υποθέσεις λαθροδιακίνησης εξιχνίασαν οι αστυνομικές αρχές Κιλκίς και Κατερίνης. Στο Πολύκαστρο συνελήφθη 62χρονος Έλληνας να μεταφέρει προς τα σύνορα επτά πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ, μεταξύ των οποίων τέσσερα ανήλικα παιδιά. Στην Πιερία συνελήφθη 45χρονος Βούλγαρος, στο αυτοκίνητο του οποίου είχαν επιβιβαστεί έξι σύροι πρόσφυγες. Και στις δύο περιπτώσεις οι συλληφθέντες κατηγορούνται ότι εισέπραξαν χρήματα για τη μεταφορά.

Του Κώστα Καντούρη – Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία» της Τρίτης 11 Αυγούστου 2015

Σχολιάστε