My Twitter Feed

2 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Χρειάζεται συνολική λύση

floridis_panagΤου Παναγιώτη Φλωρίδη (ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ)

————————————————————————————————————————————————————————————————-Το θέμα της «σωτηρίας» του ΤΕΙ στο Κιλκίς, αν μη τι άλλο, προκάλεσε μια δημόσια συζήτηση μεταξύ των βουλευτών μας. Εστω και δια του Τύπου, έστω και με ανακοινώσεις αιχμηρές, «αταίριαστες» με την υποτονική, πολιτικά, εποχή μας.

Το πρώτο και, ίσως το μόνο, θετικό είναι ότι στο ΤΕΙ μας δεν μπαίνει λουκέτο. Ένα λουκέτο που θα καταγραφόταν στα περίεργα της Ιστορίας, αφού θα έκλεινε ένα κτίριο πριν καν ανοίξει!

Στις ανακοινώσεις τους οι δύο βουλευτές έχουν τα δίκια τους: ο κ. Γεωργαντάς επιχαίρει πρώτα γιατί το τμήμα του ΤΕΙ παραμένει σε λειτουργία και ενισχύεται, έστω και οριακά, έστω και «κατ’ όνομα». Η κ. Αγαθοπούλου, παρά τους βαρείς χαρακτηρισμούς «περισσό θράσος», «παλαιοκομματισμός» κ.α., έχει κι αυτή το δίκιο της, που εδράζεται φυσικά στην αβεβαιότητα για το μέλλον του ΤΕΙ Κιλκίς, αφού το υπό διαβούλευση Σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» δεν παρέχει εγγυήσεις για αυτόνομη και βιώσιμη Εκπαιδευτική Μονάδα στο Κιλκίς.

Όλα αυτά έχουν καταγραφεί κι έχουν αποτιμηθεί από τους πολίτες. Αυτό που μένει και πρέπει να συνεχισθεί με ένταση, είναι η προσπάθεια για κατοχύρωση και αναβάθμιση του ΤΕΙ μας. Μην ξεχνάμε εξ άλλου, ότι η «ΑΘΗΝΑ» βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της Δημόσιας Διαβούλευσης. Αρα όλα μπορούν να συμβούν, αρνητικά και θετικά. Αυτό που πρέπει να συνεχισθεί είναι η προσπάθεια για κατάθεση μιας ολοκληρωμένης πρότασης, μακρόπνοης, κοστολογημένης, συνδεδεμένης με την κοινωνία και, κυρίως, με την παραγωγική διαδικασία. Με την πραγματική οικονομία δηλαδή. Μιας πρότασης και ήδη διαθέτει μια σοβαρή και ρεαλιστική βάση εκκίνησης που είναι η πρόταση της Συνέλευσης των διδασκόντων  στο Τμήμα Σχεδιασμού και Παραγωγής Ενδύματος (ΣΠΕ) που λειτουργεί εξ αρχής στο ΤΕΙ Κιλκίς. Αυτή η ρεαλιστική πρόταση πρέπει να «κυνηγηθεί» με επιμονή, συντονισμό και μέχρι να ευδοκιμήσει οριστικά.

Απαιτείται όμως και κάτι άλλο για τη συνέχεια. Απαιτείται ένα πλαίσιο υποδοχής και λειτουργίας εκπαιδευτών και εκπαιδευομένων στο επιδιωκόμενο ΤΕΙ μας. Σήμερα στο ΤΕΙ Κιλκίς είναι εγγεγραμμένοι 650 ενεργοί σπουδαστές. Τους αντιλαμβάνεται κανείς; Τους είδε κανείς στην πόλη και το νομό; Όχι, πλην ελαχίστων περιπτώσεων.

Χρειάζεται επομένως ένα περιβάλλον, μια πόλη ελκυστική για τον επιδιωκόμενο «πληθυσμό» της Εκπαιδευτικής Κοινότητας. Απαιτείται μια πόλη με εύκολη πρόσβαση από και προς την τεράστια Θεσσαλονίκη. Απαιτείται (το λέμε για χιλιοστή φορά) η άμεση κατασκευή του δρόμου Κιλκίς-Θεσσαλονίκη και η πιο άμεση λειτουργία του Προαστικού Σιδηροδρόμου. Πιο πολύ απ’ όλα όμως, ζητείται εξορθολογισμός του κόστους διαβίωσης εντοπίων και μελλοντικών φιλοξενουμένων. Δεν είναι δυνατόν π.χ., ο καφές στο Κιλκίς να κοστίζει πλέον όσο ο καφές στην παραλιακή της Θεσσαλονίκης. Άλλο να βλέπεις την απέναντι οικοδομή και άλλο τον Θερμαϊκό και στο βάθος τον Ολυμπο. Οι καταστηματάρχες αναψυχής βέβαια στο Κιλκίς έχουν κι αυτοί τα δίκια τους. Τους γονατίζουν κυριολεκτικά τα, ακόμη ισχύοντα, εξωπραγματικά ενοίκια. Κάποιοι που τους έλαχε ένα οικόπεδο (πιθανόν και πρώην χωράφι) και το έδωσαν αντιπαροχή, εννοούν να απαιτούν και να εισπράττουν ενοίκια που ισοδυναμούν με μισθό διευθυντού Τραπέζης, και τώρα ίσως και παραπάνω!

Το ΤΕΙ αποτελεί την αφορμή. Μια πολύ σοβαρή αφορμή. Μια πολύ σοβαρή αφορμή και αιτία για μια συζήτηση με σκοπό τη συνολική ρύθμιση, τον συνολικό εξορθολογισμό αλληλένδετων ζητημάτων. Η προσπάθεια ασφαλώς είναι δύσκολη. Πρέπει όμως κάποτε να ξεκινήσει. Διαφορετικά θα εξαντλούμαστε εκτονονώμενοι σε δημόσιους καυγάδες, οι ο ποίοι μοιραία θα επαναλαμβάνονται με διαφορετικό αίτιο κάθε φορά. Και τα μεγάλα ζητήματα του νομού θα διαιωνίζονται, μεγαλώνοντας ηλικιακά μαζί με εμάς.

Σχόλια
One Response to “Χρειάζεται συνολική λύση”
  1. Ο/Η αναπ-οδος λέει:

    Τα πράγματα είναι έτσι ακριβώς. Δυστυχώς τα περισσότερα προβλήματα όπως ο προαστιακός ή ο δρόμος θεσσαλονίκης -κιλκίς απαιτούν κονδύλια που δεν ξέρω αν υπάρχει πλέον τρόπος να βρεθούν. Βέβαια κάποια κονδύλια βρέθηκαν και θα έχουμε έτσι στον κήπο περισσότερα συντριβανάκια, λαμπάκια και τσιμεντάκια αντί για τα υπάρχοντα δέντρα. Μπορεί εντός διετίας να ξαναστρώσουν με αυτό το υπέροχο υλικό που ξηλώνεται μόνο του και τους (πεζό-δρομους;) , έτσι δηλαδή για να τηρηθεί και το προεκλογικό έθιμο …

Σχολιάστε