My Twitter Feed

12 Σεπτέμβριος, 2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Κέρδη 2 εκατ. ευρώ για την Torre -

Τετάρτη, 12 Σεπτέμβριος, 2018

Σάββας: Δικαίωση για τα ομόλογα -

Τετάρτη, 12 Σεπτέμβριος, 2018

Επισκέψεις για τη μετανάστευση -

Τρίτη, 11 Σεπτέμβριος, 2018

Η πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ ΚΝΕ -

Τρίτη, 11 Σεπτέμβριος, 2018

ΟΣΕ: Έρχονται συνδέσεις με ΒΙΠΕ -

Τρίτη, 11 Σεπτέμβριος, 2018

Εργασίες συντήρησης δρόμου -

Τρίτη, 11 Σεπτέμβριος, 2018

Υποψήφιος για το Δήμο Κιλκίς -

Τρίτη, 11 Σεπτέμβριος, 2018

Εκδηλώσεις για λήξη Α΄ Πολέμου -

Τρίτη, 11 Σεπτέμβριος, 2018

Χορονός, ένας νέος φορέας πολιτισμού

Από τον νεοσύστατο Πολιτιστικό Σύλλογο του Κιλκίς ΧΟΡΟΝΟΣ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Δεν αποτελεί για μας αυτοσκοπό, στο ήδη πολυπληθές πολιτισμικό δυναμικό της πόλης μας, να προστεθεί μια ακόμη ομάδα χορού. Τελευταία ένα ερώτημα επανέρχεται συγκυριακά και για πολλούς λόγους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Αν όχι τώρα, πότε, αν όχι εμείς, ποιοι…;» Προφανώς…

ΤΩΡΑ – ΕΜΕΙΣ

Τώρα, διότι οι συνθήκες ωρίμασαν, και εμείς επίσης μαζί και μέσα σ’ αυτές.

Η κοινωνία έχει ανάγκη να αναδιαρθρωθεί εκ των έσω και να δημιουργήσει νέους πόλους παραγωγής ανθρωπίνων σχέσεων. Το αστικό μοντέλο ζωής, που η βιομηχανική και η ηλεκτρονική επανάσταση εισήγαγαν βίαια, ξέχασε την ανθρώπινη ψυχή. Παράλληλα, η αποδυνάμωση του κοινωνικού ιστού, έκανε τον άνθρωπο να κόψει τον ομφάλιο λώρο με το παρελθόν και με τις ρίζες του. Έχασε έτσι την οντότητά του και βάδισε σε μοναχικούς πια δρόμους.

Οι σύλλογοι που μαζικά δημιουργήθηκαν στον ελληνικό χώρο, από την δεκαετία κυρίως του ’70 και μετά, εξέφρασαν κατά το πλείστον παρωχημένες αντιλήψεις εκπολιτισμού της μικρής κοινωνίας από την οποία εκπορευόταν. Η ματαιόδοξη διάθεση για διάσωση και διάδοση της παράδοσης κατόρθωσαν να ενώσουν το λαϊκό πανηγύρι και το χορόδραμα, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, σε ένα αποτυχημένο γάμο.

Οι αγκυλώσεις στο παρελθόν, και οι ματαιόδοξες δομές οργάνωσης, βρίσκουν τα σύνολα αυτά σήμερα, χωρίς προτάσεις και, κυρίως χωρίς διάθεση για προτάσεις. Σήμερα, που υπάρχει η ανάγκη οι ομάδες αυτές πολιτισμικής δράσεις να εκφράσουν ιδέες και όχι μικροκοινωνικού χαρακτήρα σκοπιμότητες.

Κεντρικός άξονας του δικού μας εγχειρήματος είναι η εναρμόνιση του ιδιωτικού προς το κοινό συμφέρον. Δεν φιλοδοξούμε φυσικά να αλλάξουμε μέσα από μια ομάδα ανθρώπων τον κόσμο, ελπίζουμε ωστόσο να γνωρίσουμε τον εαυτό μας μέσα από ειλικρινείς, τίμιες και ανιδιοτελείς σχέσεις. Η τέχνη του χορού, οι κανόνες της και η λαϊκή σοφία αποτελούν το μονοπάτι που θα οδηγήσει στη δική μας αλήθεια.

Ποιοι είμαστε όμως Εμείς;

Η τωρινή στιγμή περιέχει το παρελθόν και το μέλλον. Το μυστικό της αλλαγής είναι στον τρόπο που ζούμε αυτήν τη στιγμή.

Είμαστε εκείνοι που πιστεύουμε ότι για να συμβεί κάτι σπουδαίο πρέπει να συμβεί πρώτα μέσα μας. Ο χορός ως μέσα έκφρασης, αποτελεί αντίστροφα και πεδίο βαθιάς διήθησης στα έγκατα του «είναι» μας. Μέσα από το χορό σκάβουμε βαθιά μέσα μας και εκφραζόμαστε αληθινά σε μια διαδικασία κάθαρσης και αναβάπτισης.

Κάποιοι θα πουν ότι απλά χορεύουμε και τη δημιουργική μας διάθεση μέσα από την μελέτη της λαϊκής δημιουργίας την παρουσιάζουμε σε ανθρώπους που συγκινούνται απ’ αυτή και όπως και να’ χει μας αγαπούν…

Το βέβαιο είναι πως η πιο βαθιά και ανθρωποκεντρική θεώρηση της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής όπως αυτή δραματοποιήθηκε μέσα από κανόνες τέχνης, κίνησης και αρμονίας αποτελεί, για τη νέα αυτή συντροφιά, στόχο ζωής…

Σχολιάστε