My Twitter Feed

20 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Περί τους 500 οι εμβολιασμοί -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Και πάλι το λιανεμπόριο στη λαϊκή -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Έξι τα νέα κρούσματα σε ν. Κιλκίς -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

ΔΕΥΑΠ: Απάντηση στη ΛΑΣΥ -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Χαμόγελα απ`τα 2 μόνο κρούσματα -

Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, 2021

Η Σ. Μπεκατώρου δεν είναι η μόνη -

Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, 2021

Τριήμερο ανάσας για το ν. Κιλκίς -

Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, 2021

Χώρος για φιλοξενία των αστέγων -

Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, 2021

Χαρτούρα και…“σατσού” με POS

floridis-panagiotisΤου Παναγιώτη Φλωρίδη.


Το θέμα συζήτησης στην παρέα ήταν εξαιρετικά σοβαρό. Η επιβίωση των τοπικών επιχειρήσεων. Από το μικρό εμπορικό, μέχρι τη βιομηχανία και το μέλλον των επενδύσεων. Πέραν του παρόντος έμπειρου πολιτικού, η παρέα “αναστέναζε”, αφού αποτελούνταν απ’ τους καθ’ ύλην αρμόδιους βασανισμένους μικρομεσαίους.

Κάποια στιγμή συμφωνήθηκε ότι με τέτοια ποσοστά φορολόγησης, ούτε οι επιχειρήσεις μπορούν να ζήσουν, αλλά ούτε και η φοροδιαφυγή θα περιορισθεί. Γύρω στα 8-10 δισ. χάνονται κάθε χρόνο από τη φοροδιαφυγή-απόρροια της αβάστακτης φορολόγησης, που οδηγεί τους μικρομεσαίους σε απόκρυψη εσόδων και “αδράνεια” της ταμειακής μηχανής.

Φορολογία των επιχειρήσεων στο μισό λοιπόν (14-15%) από το σημερινό εξοντωτικό ποσοστό. Και φυσικά αυστηρή τήρηση των συναλλαγών με “πλαστικό χρήμα”. Με τη χαμηλή φορολόγηση, ο συνειδητός μικρομεσαίος θα αντέξει και θα ξέρει ότι οι φόροι κάποια στιγμή ίσως να γίνουν και ανταποδοτικοί. Οπως σε όλο τον “κανονικό” κόσμο.

Η παρέα μέσες-άκρες συνομολόγησε ότι αυτή είναι η προσφορότερη λύση: Χαμηλή φορολόγηση και ηλεκτρονικές συναλλαγές. Και τότε ακριβώς ήταν που ετέθη το μέγα ζήτημα από μέλος της παρέας, με σοβαρότατο ύφος: Πώς θα γίνεται το τελετουργικό της “χαρτούρας”; Πώς δηλαδή ο μερακλωμένος πελάτης θα ρίχνει το χρήμα στον σπουδαίο οργανοπαίχτη που εκτέλεσε την παραγγελιά; Δίπλα στον κεμεντζέ και το κλαρίνο θα υπάρχει το ειδικό μηχάνημα με το PIN του μουσικού; Θα υπάρχει το τραπεζικό POS; Και ο αδυσώπητος με τις απορίες, το προχώρησε ακόμη παραπέρα Το “τερμάτισε” κυριολεκτικά: Πώς θα γίνεται στους ποντιακούς γάμους η παραδοσιακή “σατσού”; (χάρισμα χρήματος). Πάλι με το PIN και το POS;

Εννοείται πως η παρέα σωριάσθηκε από τα γέλια. Αλλά οι απορίες έμειναν. Είναι ένα σοβαρό ζήτημα η χαρτούρα και η σατσού!

Με τέτοια ζητήματα και τέτοια “εμπόδια”, πορεύεται χρόνια τώρα το ασόβαρο κράτος μας. Με τέτοια γραφικά προσκόμματα δεν προχωράει τίποτε. Με τέτοιες δικαιολογίες αναστέλλεται κάθε απόπειρα προς μια σοβαρή κατεύθυνση. Και μέχρι να λυθεί το θέμα με τη χαρτούρα και τη σατσού, ας κλείνουν οι γονατισμένες επιχειρήσεις και ας μεταφέρονται στα Σκόπια και τη Βουλγαρία. Εκεί αυτά τα καίρια ζητήματα με τα κλαρίνα και τους κεμεντζέδες, είναι λυμένα!

Άρθρο στην ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σχολιάστε