My Twitter Feed

21 Μάιος, 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

«Μπλε φάλαινα» και στο Κιλκίς! -

Σάββατο, 20 Μάιος, 2017

Κινητοποιήσεις εργαζομένων ΟΤΑ -

Σάββατο, 20 Μάιος, 2017

Δράσεις για ιστορικό τουρισμό -

Παρασκευή, 19 Μάιος, 2017

Υπογραφές για Δήμο Γουμένισσας -

Πέμπτη, 18 Μάιος, 2017

Μόνο το ΠΑΜΕ συγκέντρωση -

Τετάρτη, 17 Μάιος, 2017

Διήμερη απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ -

Τετάρτη, 17 Μάιος, 2017

Τι θέλει η επιχειρηματικότητα -

Τετάρτη, 17 Μάιος, 2017

Διήμερη αποχή των δικηγόροι -

Τετάρτη, 17 Μάιος, 2017

Χαλαρώνει η θηλειά από ΑΕΠΙ

Το θέμα των Πνευματικών Δικαιωμάτων  των δημιουργών της τέχνης ακούει για δεκαετίες στο όνομα «ΑΕΠΙ». Ένα όνομα  που ταλαιπωρεί χιλιάδες επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής σε όλη τη χώρα. Μια λειτουργία που μονίμως προκαλεί προβλήματα οδηγώντας πολλές φορές τα καταστήματα σε τιμωρία, είτε με πρόστιμα είτε ακόμη και με αφαίρεση άδειας λειτουργίας.

aepiΤο Επιμελητήριο Κιλκίς και προσωπικά ο πρόεδρος του Π.Τονικίδης από την αρχή ακόμη της θητείας του ασχολήθηκε ενεργά με το θέμα αφού γινόταν συχνότατα δέκτης παραπόνων από τους επιχειρηματίες-επαγγελματίες των συγκεκριμένων καταστημάτων. Σε όλα αυτά τα χρόνια οι προτάσεις «έπεφταν» στο τραπέζι σωρηδόν. Με ανάλογες βέβαια πάντοτε υποσχέσεις. Ποτέ όμως, μέχρι σήμερα, στο ζήτημα της ΑΕΠΙ και των χρεώσεών της δεν μπήκε τάξη.

Πριν λίγες ημέρες στο Κιλκίς βρέθηκε ο αν.υπουργός Οικονομικών κ.Δημ. Μάρδας. Ο υπουργός ήλθε για να συναντήσει προέδρους Επιμελητηρίων απ’ όλη τη Β.Ελλάδα καθώς και επιχειρηματίες. Ο διάλογος ήταν γόνιμος και ειλικρινής και αφορούσε κυρίως στα γνωστά δάνεια που έχουν λάβει οι επιχειρήσεις από τις Τράπεζες με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Οι επιχειρήσεις και τα Επιμελητήρια ζητούσαν νέες ρυθμίσεις, νέες εγγυήσεις, ώστε να επιβιώσουν όσες επιχειρήσεις είχαν σαφείς προοπτικές. Στο ζήτημα αυτό όπως είναι γνωστό το Επιμελητήριο Κιλκίς και ο κ.Τονικίδης, ως αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητήριων, έχει διαδραματίσει κομβικό και συντονιστικό ρόλο σε πανελλήνιο επίπεδο.

Ο κ.Μάρδας ήταν εξαιρετικά «διαβασμένος» για το θέμα και επέδειξε πνεύμα και διάθεση συνεννόησης. Και το αποτέλεσμα δεν άργησε να φανεί. Με νομοθετικές ρυθμίσεις που προώθησε το  Υπουργείο, ήδη κάποιες επιχειρήσεις με προοπτικές άρχισαν να ενισχύονται και στο νομό μας, εξασφαλίζοντας τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας και τονώνοντας την τοπική αγορά.

Το θέμα ΑΕΠΙ

Στην ίδια συνάντηση στο Επιμελητήριο Κιλκίς, ο κ.Τονικίδης αλλά και άλλοι πρόεδροι Επιμελητηρίων έθεσαν το χρόνιο ζήτημα των Πνευματικών Δικαιωμάτων το γνωστό ως «ΑΕΠΙ».

Στον κ.Μάρδα έγινε διεξοδική ενημέρωση για τη στρεβλή αντιμετώπιση του όλου ζητήματος. Ένα ζήτημα που ταλαιπωρεί τόσο τους δημιουργούς του καλλιτεχνικού έργου, όσο και τους χρήστες με τα γνωστά οδυνηρά αποτελέσματα.

Σήμερα στη χώρα μας υπάρχουν 15 φορείς που ασχολούνται με την είσπραξη των Πνευματικών Δικαιωμάτων. Παρατηρούνται διαρκώς, όχι μόνο επικαλύψεις αλλά και τιμολογήσεις εξωπραγματικές για τα δοκιμαζόμενα έσοδα των επιχειρήσεων. Αυτό που ζητήθηκε  από τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων (δια των προέδρων των Επιμελητηρίων) ήταν η τιμολόγηση  κατά περίπτωση μεταξύ της Εταιρείας Πνευματικών Δικαιωμάτων και του επιχειρηματία. Είναι αδιανόητο όλες οι περιοχές να έχουν την ίδια τιμολόγηση με βάση τα τετραγωνικά του καταστήματος. Η προσφυγή σε «διαιτησία» και κυρίως στη Δικαιοσύνη, θα γίνεται μόνο εάν τα δυο μέρη δεν μπορούν να συμφωνήσουν.

Η υπόθεση προωθήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού. Και δια μέσου της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συζητήθηκε θα κατατεθεί σχετικό νομοσχέδιο από τον Υπουργό Πολιτισμού κ.Ν.Ξυδάκη το οποίο αναμένεται να δώσει λύση στο ακανθώδες αυτό ζήτημα.

Πηγή: ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σχολιάστε