Φτιάχναμε…τραχανά απ` το 3000 πΧ!
Στην 3η χιλιετία προ Χριστού στο Κιλκίς έφτιαχναν… τραχανά! Επίσης, ήταν τα μέσα της 5ης χιλιετίας π.Χ. όταν στην Καβάλα παρασκεύαζαν κρασί, στην δε Κρήτη, από την Εποχή του Χαλκού ασχολούνταν με τα αρωματικά φυτά!
Αυτές οι ανακοινώσεις -κι άλλες παρόμοιες- έγινανστο 16ο Συνέδριο της Διεθνούς Ομάδας Εργασίας για την Παλαιοεθνοβοτανική (IWGP), το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από 17-21 Ιουνίου.
Το 16ο IWGP στη Θεσσαλονίκη αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία να παρουσιαστούν στην ευρύτερη κοινότητα των ειδικών ερευνητών τα πλούσια αποτελέσματα της αρχαιοβοτανικής έρευνας που διεξάγεται στην Ελλάδα, την τελευταία δεκαετία.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η αρχαιοβοτανική έχει φέρει στο φως πολύ ενδιαφέροντα και μοναδικά, για την πρωιμότητά τους, ευρήματα τα οποία δίνουν πληροφορίες για τα φυτά που χρησιμοποιούσαν οι πρώτοι γεωργοί της Ευρώπης, για την πιθανότητα μιας πολύ πρώιμης παρασκευής οίνου στους Φιλίππους της Καβάλας κατά τα μέσα της 5ης χιλιετίας π.Χ., για την άλεση δημητριακών και την παρασκευή πλιγουριού ή τραχανά στους οικισμούς Αρχοντικό και Μεσημεριανή Τούμπα στη βόρεια Ελλάδα κατά την 3η χιλιετία π.Χ., ή ακόμη για την επεξεργασία ελαίων και αρωματικών φυτών και την προετοιμασία αρωμάτων στην Κρήτη και άλλες περιοχές του Αιγαίου στην Εποχή του Χαλκού.
Πηγή: karfotiko.blogspot.gr
Έτσι, η Παλαιοεθνοβοτανική διαδραματίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην αρχαιολογική έρευνα της Ελλάδας δίνοντας αποτελέσματα διεθνούς αναγνώρισης.