My Twitter Feed

22 Απριλίου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Υποψήφιοι για τη ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ -

Πέμπτη, 21 Απριλίου, 2022

Ξεκινά υπογειοποίηση σε Κιλκίς -

Τετάρτη, 20 Απριλίου, 2022

Τα απίστευτα ενός αγώνα θρίλερ! -

Τρίτη, 19 Απριλίου, 2022

Τρεις ποιητές μας σε ανθολογία -

Τρίτη, 19 Απριλίου, 2022

Αρχή εργασιών Φ.Α. στο Κιλκίς -

Δευτέρα, 18 Απριλίου, 2022

Συνεχίστηκε η αποκλιμάκωση -

Κυριακή, 17 Απριλίου, 2022

Επισφαλής βιωσιμότητα των ΔΕΥΑ -

Παρασκευή, 15 Απριλίου, 2022

Σκληρό παζάρι για την τιμή οβελία -

Παρασκευή, 15 Απριλίου, 2022

Φραγγίδης: Τι είπε σε συνέντευξη στη TV

Συνέντευξη του Γιώργου Φραγγίδη στον τ/σ ΑΡΤ TV, στην εκπομπή «Χωρίς χρώμα», με τον δημοσιογράφο Γιώργο Βαθιώτη:

-Κύριε Φραγγίδη, γίνεται μία «μπίζνα», να το πω έτσι, με την τιμή του ρεύματος. Υπάρχει τελικά αισχροκέρδεια με την τιμή του ρεύματος; Τί λέει το Κίνημα Αλλαγής;

-Προηγουμένως που άκουγα τον συνάδελφο τον κ. Γκίκα της Ν.Δ. ειλικρινά αναρωτιόμουν αν ζούμε στην ίδια χώρα. Διότι αν κάνουμε μία βόλτα, βγούμε έξω και ρωτήσουμε οποιονδήποτε πολίτη, θα μας πει σίγουρα τι προβλήματα αντιμετωπίζει με το κόστος του ρεύματος. Ας πάρουμε λίγο τα πράγματα με τη σειρά.

Καταρχάς, η ενεργειακή κρίση δεν ξεκίνησε με τον πόλεμο ή ήρθε από το εξωτερικό αλλά σε σημαντικό βαθμό επιδεινώθηκε με τον πόλεμο. Όμως κυρίαρχη ευθύνη για το τι κάνουμε στη χώρα μας έχουμε εμείς. Κι εμείς κρινόμαστε από τις πράξεις μας. Ποιες είναι, λοιπόν, οι πράξεις της κυβέρνησης της Ν.Δ.;

Δύο πράγματα θα σας πω. Πρώτον, στην Ελλάδα ο κ. Μητσοτάκης, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, που είναι και οικονομικά εύρωστες, αποφάσισε πάρα πολύ νωρίς να προχωρήσει στη λεγόμενη «απολιγνιτοποίηση» ή πιο σωστά «απανθρακοποίηση», με χρονικό όριο μάλιστα μέχρι το 2023. Ενώ η Γερμανία, στην αρχή είπε για το 2035 και μετά πήγε στο 2030. Αυτό είχε σαν συνέπεια να κλείσουν σχεδόν όλες οι μονάδες λιγνίτη που είχαμε και η Ελλάδα να αναγκαστεί πριν το καλοκαίρι να κάνει εισαγωγή ρεύματος από το εξωτερικό, με υψηλό κόστος.

Δεύτερον, είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που αποφασίσαμε να φύγουμε από ένα ορυκτό ενεργειακό υλικό, τον λιγνίτη και αντί να προχωρήσουμε σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αυξήσαμε τη χρήση φυσικού αερίου κατά 25% για να παράξουμε ρεύμα. Δηλαδή, φύγαμε από ένα ορυκτό και πήγαμε σε ένα άλλο ορυκτό.

-Kύριε Φραγγίδη, ξέρετε τι ρωτάει ο τηλεθεατής τώρα που μας βλέπει; Εμείς έχουμε τον ήλιο στην Ελλάδα, γιατί να λογαριάζουμε την τιμή του ρεύματος με βάση την τιμή του φυσικού αερίου, ενώ έχουμε τον ήλιο;

-Δεν είναι μόνο αυτό κ. Βαθιώτη. Εμείς κοστολογούμε το ρεύμα με βάση τη χρηματιστηριακή του αξία, κάτι πολύ διαφορετικό από αυτό που πρέπει να ισχύει στην κατανάλωση. Είμαστε η χώρα, στην οποία σε σχέση π.χ. με τη Βουλγαρία αλλά και τη Σουηδία, το κόστος του ρεύματος είναι πενταπλάσιο. Έρχονται σήμερα οι πάροχοι, που στην Ελλάδα είναι δεκαοχτώ, μεταξύ των οποίων και η ΔΕΗ, οι οποίοι αποφασίζουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής, χωρίς βέβαια να θίξουν τα δικά τους κέρδη και μεταβιβάζουν όλα τα κόστη στον καταναλωτή. Εμείς σαν κόμμα, εδώ και τέσσερις μήνες ζητάμε από την κυβέρνηση να μπει ένα πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής, έτσι ώστε να πληρώνουν και οι πάροχοι. Αυτό δεν το έχει κάνει. Επίσης, υπολογίζεται ότι τα κέρδη των εταιρειών ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι περίπου 200 δισεκατομμύρια. Αναλογικά, λοιπόν, υπάρχουν και στην Ελλάδα. Εμείς λοιπόν λέμε, ότι αυτά τα κέρδη πρέπει να φορολογηθούν υπέρ των καταναλωτών. Δεν το έχει κάνει αυτό η κυβέρνηση. Είπε ο κ. Μητσοτάκης, θα δούμε τους ισολογισμούς και όπου υπάρχουν κέρδη θα τα φορολογήσουμε με 90%. Αλλά, δείτε μια εικόνα της ΔΕΗ. Πριν από λίγες μέρες η ΔΕΗ ανακοίνωσε τον ισολογισμό της. Ενώ το 2020 παρουσίασε 18,5 εκατομμύρια κέρδη, το 2021 αναφέρει 19,5 εκατομμύρια ζημίες, έχοντας αυξήσει τα έσοδά της από το 2020 πάνω από 1 δισεκατομμύριο 800 εκατομμύρια (από τα οποία τα 800 εκατ έγιναν επενδύσεις σε διάφορους τομείς). Μιλάμε για ένα ποσό 1 δις 800 εκατομμύρια παραπάνω από το 2020 και παρουσιάζει ζημίες 19,5 εκατομμύρια; Και επειδή η ΡΑΕ μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει κανέναν έλεγχο και δεν έχει να ανακοινώσει τίποτα, περιμένουμε εμείς και ο καταναλωτής πότε θα γίνουν οι περίφημοι ισολογισμοί και αν υπάρχουν κέρδη να φορολογηθούν. Νομίζω κοροϊδευόμαστε.

-Κύριε Φραγγίδη, λέει ο κ. Τσίπρας χθες στο Συνέδριο «ελάτε μαζί να κυβερνήσουμε». Εννοεί εσάς; Και πώς θα αντιδράσετε;

-Τελευταία βλέπω ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον γύρω από το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής. Είχαμε τον κ. Μητσοτάκη που έλεγε, με ενδιαφέρει μόνο η αυτοδυναμία. Τώρα έχουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, που επειδή έχει το συνέδριό του, ξέχασε όλα τα προηγούμενα, και καλεί πάλι σε συνεργασία.

-Κ. Φραγγίδη πώς θα αντιδράσετε; θα πείτε ναι, θα πείτε όχι;

-Εμείς θέλουμε να είμαστε ισχυροί, να πάμε στις εκλογές και από την πρώτη Κυριακή να είμαστε μία δύναμη πρωταγωνιστική, να μπορούμε να παίξουμε στα πολιτικά δρώμενα της Ελλάδας καθοριστικό ρόλο. Υπό το πρίσμα των αρχών και των προτάσεών μας, θα αξιολογήσουμε ποιοι πραγματικά ενδιαφέρονται για την κυβερνησιμότητα της χώρας.

Σχολιάστε