My Twitter Feed

5 Μαΐου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

3,8 εκ. για συντήρηση δρόμων -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Στη Βουλή οι διακοπές σε φ/β -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΑΔΕΔΥ: Όλοι σε απεργία 1ης Μάη -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Κάλεσμα φορέων για τη 1η Μάη -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΑΟΚ: Απίστευτη ανατροπή από το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ -

Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Βροντερό “παρών” για την Υγεία -

Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ερώτηση ΚΚΕ για τη Παθολογική -

Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Επισκέψεις ενόψει ευρωεκλογών -

Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

“Φουρνελο” τα μεταλλεια, στο Δημ. Συμβουλιο Κιλκις!

Μπαρούτι μύριζε απόψε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκις! Βλέπετε, τέθηκε θέμα μεταλλείων, κι αυτό ήταν αρκετό για να συγκεντρωθούν δεκάδες πολίτες που αντιτίθενται σε κάθε σκέψη εξορυκτικής δραστηριότητας στο νομό μας, και ειδικά στη περιοχή των Κρουσίων που ανήκει στο Δήμο Κιλκίς.

Μάλιστα, οι συγκεντρωμένοι, που είχαν ενημερωθεί από τη χθεσινή εκδήλωση του Μετώπου ενάντια στα μεταλλεία ότι θα τεθεί το θέμα στη συνεδρίαση του ΔΣ, κρέμασαν τα πανό τους, τόσο στην είσοδο του Δημαρχείου όσο και στην αίθουσα της συνεδρίασης. Παράλληλα, κατέθεσαν αίτημα με 187 υπογραφές πολιτών να συζητηθεί το θέμα στην αποψινή συνεδρίαση.

Τελικά, το θέμα μπήκε για να …μη μπει! Όπως ειπε η πρόεδρος του ΔΣ, Καλ. Πάκα, θα υπάρξει μια άλλη, έκτακτη, συνεδρίαση μ` αποκλειστικό θέμα τα μεταλλεία, σε σύντομο χρονικό διάστημα, το οποίο όμως δεν προσδιόρισε.

Πάνω στη πρόταση αυτή διεξήχθη μια πρώτη συζήτηση, που χαρακτηρίστηκε από έντονες αντεγκλήσεις, συχνές διακοπές των ομιλητών, φραστικές αντιπαραθέσεις σε υψηλούς τόνους, κι ενώ οι συγκεντρωμένοι απαιτούσαν δυναμικά – και πολλές φορές αποδοκιμάζοντας ή επιδοκιμάζοντας τους ομιλητές, ανάλογα με την τοποθέτησή τους – να γίνει άμεσα  η νέα συνεδρίαση του ΔΣ, στην οποία να καταδικαστεί το ενδεχόμενο εξορυκτικών δραστηριοτήτων στα Κρούσια.

Η συζήτηση άνοιξε με τον αντιδήμαρχο, Μ. Αναστασιάδη, ο οποίος τάχθηκε μεν κατά των μεταλλείων αλλά ταυτόχρονα υπογράμμισε την ανάγκη μιας πλατειάς ενημερωτικής συζήτησης για ν` αποκρυσταλώσει η τοπική κοινωνία σαφή θέση και άποψη. Αναφερόμενος στην πρόσφατη σύσκεψη της Αθήνας με τον υφυπουργό κ. Μανιάτη, στην οποία πήρε κι ο ίδιος μέρος, έκανε λόγο για προχειρότητα του Υπουργείου στην αντιμετώπιση του όλου θέματος.

Η πρόταση Τερζίδη

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Δ. Τερζίδης, ζήτησε κι αυτός απ` τη πλευρά του μια αναλυτική ενημέρωση για το θέμα, προσθέτοντας ότι αυτή που υπάρχει μέχρι τώρα, τον κάνει να γέρνει προς το “όχι στα μεταλλεία”. Ο πρώην δήμαρχος, όταν προς το τέλος της συζήτησης διαπίστωσε πρόθεση της πλειοψηφίας να μη δεσμευτεί για σύντομη έκτακτη συνεδρίαση επί του θέματος, κατέθεσε πρόταση προς τη μειοψηφία, που την αποδέχτηκαν όλες οι πτέρυγές της: Να υπογράψουν υπέρ της έκτακτης συνεδρίασης, η οποία σ` αυτή τη περίπτωση θα πρέπει με βάση τον κώδικα δήμων – κοινοτήτων να πραγματοποιηθέι εντός 5 ημερών.

Επικριτικός απέναντι στους χειρισμούς της Δημοτικής Αρχής ήταν ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Ν. Αφεντουλίδης, ο οποίος επίσης τάχθηκε υπέρ της αναλυτικής συζήτησης του θέματος μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Όσο για τον Γ. Φαχουρίδη της “Λαικής Συσπείρωσης”, έκανε λόγο για υποκρισία της Δημ. Αρχής, επειδή δεν έφερε μέχρι τώρα το θέμα σε κάποια συνεδρίαση του ΔΣ, ενώ τάχθηκε  ανοιχτά κατά των μεταλλείων.

Στη συζήτηση πήραν επίσης μέρος οι σύμβουλοι, Κ. Ζώτος, Μ. Ηλιάδης, Θ. Παπαδοπούλου, Κ. Τσαουσίδης, Μ. Πετζερετζής, Ν. Ιντζέλης και Αντ. Μανουσαρίδης, καθώς και ο Άγγελος Αραμπατζής εκ μέρους των αντιδρούντων πολιτών, ενώ παρενέβη κι ο γραμματέας της ΝΕ Κιλκίς του ΣΥΝ, Λ. Λαζαρίδης. Μάλιστα ο τελευταίος κατέθεσε μια απάντηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος σ` ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, απ` την οποία προκύπτει ότι η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας είπε ήδη “ναι” σε μεταλλευτικές δραστηριότητες στο νομό μας.

Σχολιάστε