My Twitter Feed

22 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Νέα κρούσματα: Λίγα αλλά …πολλά! -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Κινητοποιήσεις για τα διόδια -

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021

Περί τους 500 οι εμβολιασμοί -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Και πάλι το λιανεμπόριο στη λαϊκή -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Έξι τα νέα κρούσματα σε ν. Κιλκίς -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

ΔΕΥΑΠ: Απάντηση στη ΛΑΣΥ -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Χαμόγελα απ`τα 2 μόνο κρούσματα -

Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, 2021

Η Σ. Μπεκατώρου δεν είναι η μόνη -

Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, 2021

Γάλα: Υποχρεωτική η προέλευση

Ένα από τα σημαντικότερα αιτήματα των κτηνοτρόφων ικανοποιείται και με τη “βούλα”: Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, έξι μήνες μετά την ψήφιση του νόμου, η απόφαση με την οποία θεσπίζονται οι λεπτομέρειες ως προς την υποχρεωτική επισήμανση προέλευσης του γάλακτος, τόσο στις συσκευασίες του ίδιου όσο και στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το θέμα είχαν θέσει κτηνοτρόφοι του νομού μας και στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στο Κιλκίς ενόψει του Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Κ. Μακεδονίας

Η απόφαση ορίζει ότι μόνο εάν η χώρα αρμέγματος, επεξεργασίας – όπως οποιαδήποτε θερμική επεξεργασία, συμπύκνωση ή παρασκευή τυρομάζας – και συσκευασίας του τελικού προϊόντος είναι μία, μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ένδειξη «Προέλευση Γάλακτος: όνομα χώρας» (π.χ Ελλάδα).

Οι ίδιες προϋποθέσεις, ισχύουν και για τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το αφρόγαλα, το βούτυρο, τις γαλατικές λιπαρές ύλες, το γιαούρτι, τα τυροκομικά προϊόντα, το ρυζόγαλο, τις κρέμες και τα επιδόρπια με βάση το γάλα. Ωστόσο, για τα προϊόντα ΠΟΠ δεν χρειάζεται να αναγράφεται επιπλέον επισήμανση περί προέλευσης του γάλακτος.

Στην περίπτωση μίξης γάλακτος, ανεξαρτήτως αναλογίας, από χώρες εντός Ε.Ε., οι ενδείξεις δύνανται να αποδοθούν ενιαία ως “Προέλευση γάλακτος εντός ΕΕ” ενώ εάν η μίξη γάλακτος περιλαμβάνει χώρα εκτός ΕΕ δύναται οι ενδείξεις να αποδοθούν ενιαία “Προέλευση γάλακτος εκτός ΕΕ”.

Από την υποχρέωση αναγραφής προέλευσης του γάλακτος δεν εξαιρούνται τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Εξαιρούνται μόνο τα τελικά προϊόντα, τα οποία νομίμως παράγονται ή αποτελούν αντικείμενο εμπορίας σε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε. ή τρίτης χώρας, τα οποία τίθενται σε εμπορία στην Ελλάδα αναγράφοντας τη χώρα προέλευσης του τελικού προϊόντος.

Πληροφορίες από rthess.gr

Σχολιάστε