My Twitter Feed

3 Φεβρουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Καλείται συνεταιριστική τράπεζα -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Ναι αλλά γινόμαστε …Χόλυγουντ! -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Έχει Ευζώνους και η Ευρυτανία; -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Παίρνουμε πάλι την ανηφόρα; -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Ποιοι εκλέχτηκαν στη νέα ΝΕ Κιλκίς -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

“Υποβάθμιση και της Γουμένισσας” -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Κοιτάμε Μπροστά χωρίς απόβλητα -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Κορονοϊός: Η ύφεση συνεχίζεται… -

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2021

Υποβάθμιση απ` τον οίκο Fitch

Εβδομαδιαία οικονομική ανασκόπηση (23/03-29/03/2015) από την ZOTOS ΑΕΠΕΥ.

zotos-elladaΚατά τρεις βαθμίδες, σε CCC από Β προηγουμένως, υποβάθμισε την ελληνική οικονομία ο οίκος Fitch, κρίνοντας ότι οι τελευταίες εξελίξεις επέβαλαν την έκτακτη αξιολόγηση. Η  υποβάθμιση αντανακλά τις επιπτώσεις από την έλλειψη της  πρόσβασης της Ελλάδας στην αγορά κεφαλαίων, τις αβέβαιες προοπτικές για την έγκαιρη εκταμίευση των κεφαλαίων από τους επίσημους φορείς, καθώς και τις συνθήκες περιορισμένης ρευστότητας στο εγχώριο τραπεζικό τομέα. Ο οίκος εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα επιβιώσει από την τρέχουσα κρίση ρευστότητας, χωρίς να καθυστερήσει την εξυπηρέτηση του χρέους της, αλλά οι αυξημένοι κίνδυνοι αυτού του σεναρίου επέβαλαν την υποβάθμιση των αξιολογήσεών της.

Πακέτο μέτρων ύφους 3 δις – 3,5 δις ευρώ παρουσιάζει σήμερα η κυβέρνηση στον στίβο της πολιτικής διαπραγμάτευσης του Brussels Group. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η διενέργεια  του Eurogroup  την προσεχή Τετάρτη  με στόχο την ταχύτερη δυνατή χρηματοδοτική στήριξη προς τα κρατικά ταμεία που βρίσκονται στο «κόκκινο».

Κεφαλαιακή ενίσχυση της τάξης των 30 εκατ. ευρώ που εξασφαλίζεται από τα μη διανεμηθέντα αποθεματικά της ATE λαμβάνει η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου , για να εξασφαλιστεί η έξοδος από το καθεστώς κεφαλαιακής ασφυξίας.

Εντός των επόμενων εβδομάδων θα προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση στην πώληση του πλειοψηφικού πακέτου που διαθέτει στον ΟΛΠ

zotos-eeΤην ανησυχία του σχετικά με τον αντίκτυπο που έχει στη Γερμανία η επιτοκιακή πολιτική της ΕΚΤ εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας πως  η τρέχουσα νομισματική πολιτική θα μπορούσε να οδηγήσει σε «λάθος καταμερισμό πόρων», αλλά το επίπεδο των επιτοκίων είναι βέβαια πολύ χαμηλό για τη Γερμανία.

Μεγάλη συρρίκνωση παρουσίασε το έλλειμμα προϋπολογισμού της Ισπανίας την προηγούμενη χρονιά, ενώ διαμορφώθηκε εντός του στόχου που είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για πρώτη φορά από το 2008 και διαμορφώθηκε στο 5,7% του ΑΕΠ, ελαφρώς κάτω από τον στόχο του 5,8%. Η ισπανική οικονομία «έτρεξε» με ρυθμό 1,4% το 2014, καταγράφοντας ανάπτυξη για πρώτη φορά από το 2008

Ελαφρά προς τα πάνω, στο 0,7% του ΑΕΠ, ενδέχεται να αναθεωρήσει την πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας η κυβέρνηση της Ιταλίας, όταν δώσει στη δημοσιότητα τις νέες οικονομικές και δημοσιονομικές της προβλέψεις τον επόμενο μήνα.

Πρόταση για τον στενότερο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής της Ευρωζώνης υπέβαλε η  Πορτογαλία. Η φιλοδοξία της  είναι να εξισορροπηθούν οι δημοσιονομικές επιπτώσεις της εφαρμογής της ίδιας νομισματικής πολιτικής σε πολύ διαφορετικές οικονομίες, λόγω του ενιαίου νομίσματος.

Η κυβέρνηση θέλει επίσης να μεταβληθούν οι δημοσιονομικοί κανόνες ώστε τα κράτη να μπορούν να ωφελούνται από δημόσιες επενδύσεις που δημιουργούν οφέλη και για άλλα κράτη.

Βελτίωση παρουσίασε το καταναλωτικό κλίμα στη Γαλλία τον Μάρτιο, και οι καταναλωτές αξιολογούν θετικότερα την δυνατότητά τους να προχωρήσουν σε σημαντικές αγορές, ενώ ο φόβος της ανεργίας έχει υποχωρήσει. Να σημειωθεί πως η οικονομία της χώρας σημείωσε 0,4%  ανάπτυξη το 2014, ενώ το έλλειμμα στον προϋπολογισμό έκλεισε στο 4%.

martio-zotos0002Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 μηνών υποχώρησε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα τον Μάρτιο, υποδηλώνοντας ότι η αδυναμία που καταγράφηκε στο τέταρτο τρίμηνο του 2014 επεκτείνεται και στο πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς.

Ο προκαταρκτικός δείκτης PMI της HSBC για τη μεταποίηση υποχώρησε στις 49,2 μονάδες τον Μάρτιο από 50,7 μονάδες που ήταν τον Φεβρουάριο.

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ουκρανίας προχώρησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s,  σε Ca, θεωρώντας  αναπόφευκτη την αποτυχία της να αποπληρώσει  το χρέος της προς τους διεθνείς πιστωτές της.  Για την στήριξη της οικονομίας  της χώρας εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η εκταμίευση δανείων συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ προκειμένου να μπορέσει να καλύψει βραχυπρόθεσμα το έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συγκεντρώσει τα κεφάλαια από τη διεθνή αγορά ομολόγων και θα τα δανείσει στην Ουκρανία με το ίδιο ακριβώς επιτόκιο. Η Ουκρανία θα πρέπει να επιστρέψει τα χρήματα μέσα σε δεκαπέντε χρόνια.

Ικανοποίηση εκφράστηκε για την αναθεώρηση σε θετικό ορίζοντα και προοπτική της Κυπριακής οικονομίας από το οίκο Αξιολόγησης Standard and Poor’s ο οποίος καταγράφει τη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών της χώρας. Ωστόσο καθαρή μείωση 163,4 εκατ. ευρώ σημείωσαν οι συνολικές καταθέσεις τον Φεβρουάριο, υποχωρώντας στα 46,5 δισ. ευρώ , σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής ανήλθε σε -3,8% σε σύγκριση με -4,1% τον Ιανουάριο του 2015.

zotos-usaΣτο 2,2% διαμορφώθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ το τέταρτο τρίμηνο του 2014, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, επιβεβαιώνοντας την προηγούμενη εκτίμηση της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, οι εξαγωγές και οι καταναλωτικές δαπάνες, ειδικά στην Υγεία, αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω. Τον μήνα Φεβρουάριο μειώθηκε το ποσοστό ανεργίας στο 5,3%. Υπό αυτές τις συνθήκες και εφόσον η πορεία της οικονομίας παραμείνει σταθερή η επικεφαλής της Fed ανακοίνωσε πως εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο του περιορισμού της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής και να αυξήσει τα επιτόκια φέτος τονίζοντας όμως πως οι κινήσεις της θα είναι πολύ προσεκτικές.

Ποσό ύψους 25,8 δισ. φράγκων (26,91 δισ. δολ.) διέθεσε η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (SNB) στα τέλη του περασμένου έτους, για να στηρίξει το πλαφόν στην ισοτιμία του φράγκου με το ευρώ (1,20 φράγκα ανά ευρώ), όπως αναφέρει στην ετήσια έκθεσή της για το 2014.

Η SNB προκάλεσε σοκ στις αγορές τον Ιανουάριο, όταν κατάργησε το πλαφόν με το ευρώ, εκτινάσσοντας στα ύψη την ισοτιμία του φράγκου και προκαλώντας φόβους για την πορεία της ελβετικής οικονομίας που στηρίζεται στις εξαγωγές.

 Έσπασε το τετραήμερο καθοδικό σερί της η Wall Street καταφέρνοντας να ολοκληρώσει τις συναλλαγές της Παρασκευής σε θετικό έδαφος, αλλά κατέγραψε τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από το τέλος του Ιανουαρίου.

Οι ευρωπαϊκές αγορές ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Παρασκευής υψηλότερα, αλλά ο ευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς είδε το μακρύ σερί εβδομαδιαίων κερδών του να τελειώνει. Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 σημείωσε άνοδο 0,3% στις 395,54 μονάδες με τις μετοχές του χρηματοπιστωτικού και βιομηχανικού τομέα να χάνουν έδαφος.

Υποχώρησε από τα 1.200 δολάρια η τιμή του χρυσού την Παρασκευή αλλά κατάφερε να σημειώσει κέρδη υψηλότερα του 1% για την εβδομάδα.

Τα futures του πετρελαίου ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Παρασκευής χαμηλότερα για πρώτη φορά σε έξι συνεδριάσεις αλλά σημείωσε κέρδη σχεδόν 5% για την εβδομάδα, με την ενίσχυση να προέρχεται εν μέρει από την κλιμάκωση της έντασης στην Υεμένη.

zotos-1

Σχολιάστε