My Twitter Feed

13 Μαΐου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

ΑΟΚ: Σπουδαίο “διπλό” στο Αιγίνιο -

Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Συναντήσεις Δένδια στο Κιλκίς -

Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

“Μοντέλο για τη χώρα το Σταραμάκι” -

Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Επίσκεψη Δένδια για ευρωεκλογές -

Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

ΠΑΣΟΚ: Το πρόγραμμα ομιλιών -

Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

3,8 εκ. για συντήρηση δρόμων -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Στη Βουλή οι διακοπές σε φ/β -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΑΔΕΔΥ: Όλοι σε απεργία 1ης Μάη -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Υγεία: Αυστηρή κριτική στη Βουλή

«Η κυβέρνηση αφού πρώτα αποδόμησε το ΕΣΥ, τώρα παρέχει Dentist Pass με φόντο τις εκλογές», υπογράμμισε ο Γιώργος Φραγγίδης στην τοποθέτησή του στην Βουλή ως ειδικός αγορητής επί νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της αρμόδιας επιτροπής.

Ο βουλευτής Κιλκίς και υπεύθυνος τομέα υγείας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εξήρε την συμβολή του Ιδρύματος Σ. Νιάρχος στην αναβάθμιση του τομέα υγείας στη χώρα μας μέσω δωρεών. Η προς κύρωση δωρεά, αφορά στην πιλοτική εφαρμογή ενός 5ετούς προγράμματος για την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων και τη διασφάλιση της ποιότητας υπηρεσιών στις δημόσιες δομές ψυχικής υγείας.

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι οι δωρεές στην υγεία από μη κρατικούς φορείς είναι επικουρικές αλλά το κράτος είναι εκείνο που οφείλει να καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες του πληθυσμού. Η ψυχική υγεία, είναι ένας παραμελημένος τομέας, σε ρόλο «φτωχού συγγενή» στην υγεία. Βασανίζεται από ελλιπή χρηματοδότηση παρά τις εξελισσόμενες ανάγκες του πληθυσμού.

Ειδικά κατά την πανδημία, ο τομέας της υγείας έλαβε μονοθεματική διάσταση και η ψυχική υγεία αντιμετωπίστηκε ως πολυτέλεια. Η ίδια η πανδημία, όμως, είχε μεγάλες κοινωνικές επιπτώσεις και ενέτεινε την ανάγκη εστίασης στα θέματα ψυχικής υγείας. Ειδικότερα, τα παιδιά και οι έφηβοι χρήζουν ιδιαίτερης ψυχοκοινωνικής μέριμνας. Δυστυχώς, όμως, μόνο 1 στα 5 παιδιά με θέματα ψυχικής υγείας λαμβάνουν εξειδικευμένη φροντίδα. Η αποψίλωση του δημόσιου συστήματος υγείας σε προσωπικό δυσχεραίνει την κατάσταση και η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλογιστεί τις ευθύνες της και να πράξει τα δέοντα.

Σε σχέση με το «dentist pass», που προβλέπει τη δωρεάν προληπτική οδοντιατρική φροντίδα σε παιδιά από 6 ως 12 ετών μέσω του προγράμματος πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης» του Ταμείου Ανάκαμψης, ο κ. Φραγγίδης είπε ότι είναι άλλη μία προεκλογική παροχή με τη μορφή επιδόματος (βλέπε food pass, fuel pass, κλπ), που αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών του πληθυσμού. Καλύπτει μια ελάχιστη περιπτωσιολογία και για ορισμένη διάρκεια. Το dentist pass δεν πρέπει να αποτελέσει ένα προεκλογικό «πυροτέχνημα» αλλά να λειτουργήσει σε σταθερή βάση, με κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ, με διευρυμένη περιπτωσιολογία και στοιχειώδη οδοντιατρική περίθαλψη για όλον τον πληθυσμό.

Η στοματική υγεία επηρεάζει την γενική υγεία του ανθρώπου και η σοβαρότητα των νόσων του στόματος μπορεί να επηρεάσει τη γενικότερη κοινωνική και οικονομική κατάσταση του ατόμου. Την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει θέσει ως στόχο των επόμενων ετών την καθολική κάλυψη της στοματικής υγείας, στην Ελλάδα η δημόσια οδοντιατρική δαπάνη αγγίζει το μηδέν και οι ακάλυπτες ανάγκες οδοντιατρικής φροντίδας είναι υπερδιπλάσιες του μέσου όρου της ΕΕ.

Οι Έλληνες δαπανούν μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους για τη στοματική τους υγεία ενώ η χώρα παρουσιάζει χαμηλούς δείκτες σε αυτόν τον τομέα. Απουσιάζουν η πρόληψη και η στοματική και οδοντιατρική διαπαιδαγώγηση από τις μικρές ηλικίες, ενώ η υποστελέχωση του δημόσιου συστήματος σε οδοντιάτρους ευθύνεται σημαντικά για τα κακά αυτά αποτελέσματα.

Το ΠΑΣΟΚ έχει επισημάνει την ανάγκη εκπόνησης Εθνικής Στρατηγικής για τη Στοματική Υγεία, με κύριο στόχο την καθολική πρόσβαση στην οδοντιατρική φροντίδα.

Με αφορμή το άρθρο 14, για το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας τόνισε την προβληματική κατάσταση στον τομέα του φαρμάκου. Υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ και η αείμνηστη Πρόεδρος Φώφη Γεννηματά, από τις αρχές του 2018 είχε καταθέσει πρόταση για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής με στόχο τη δημιουργία εθνικής στρατηγικής για το φάρμακο, η οποία έγινε ομόφωνα δεκτή από τα κόμματα. Στόχοι η πρόσβαση των ασθενών στο κατάλληλο φάρμακο και η οικονομική τους ανακούφιση και παράλληλα η στήριξη και η ανάπτυξη της έρευνας, της καινοτομίας και της εγχώριας παραγωγής.

Ο κ. Φραγγίδης εγκάλεσε την κυβέρνηση της ΝΔ για την αδράνεια στον τομέα του φαρμάκου και καυτηρίασε την τακτική της να φέρνει τροπολογίες και υπουργικές αποφάσεις για το φάρμακο, χωρίς διάλογο και συναίνεση. Σχολίασε την κακή διαχείριση του προβλήματος των ελλείψεων στα φάρμακα, που δεν οφείλονταν μόνο στα προβλήματα παραγωγής σε διεθνές επίπεδο αλλά και στις παράλληλες εξαγωγές και τον ανεπαρκή σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας, το οποίο εμφάνισε καθυστέρηση αντίδρασης, τόσο σε επίπεδο ελέγχου των φαρμακαποθηκών και φαρμακευτικών εταιρειών όσο και σε επίπεδο ενημέρωσης από τον Ε.Ο.Φ. Υπογράμμισε ότι ο εξορθολογισμός των τιμών στα φθηνά φάρμακα δεν πρέπει να επιβαρύνει τους ευάλωτους πολίτες και πρότεινε τη μείωση της συμμετοχής στην φαρμακευτική δαπάνη των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων, σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής για την υγεία.

Σχολιάστε