My Twitter Feed

10 Απριλίου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Μείωση κρουσμάτων στο Ν. Κιλκίς -

Κυριακή, 10 Απριλίου, 2022

Φάρμα Κουκάκη και στη Ν. Κορέα -

Σάββατο, 9 Απριλίου, 2022

Μεγάλη αύξηση, φτηνά σπίτια! -

Σάββατο, 9 Απριλίου, 2022

“Επάρκεια δείχνει η καταγραφή” -

Παρασκευή, 8 Απριλίου, 2022

Δωρεάν τεστ σε όλο το νομό μας -

Παρασκευή, 8 Απριλίου, 2022

Ξεκίνημα για Φ.Α. σε Πολύκαστρο -

Παρασκευή, 8 Απριλίου, 2022

Ενίσχυση των εκτάκτων μέτρων -

Παρασκευή, 8 Απριλίου, 2022

Νέα μηχανήματα στο Δήμο Κιλκίς -

Παρασκευή, 8 Απριλίου, 2022

Τσίπρας – Ανδρουλάκης:

Διάλογος εξ αποστάσεως.

Του Τάσου Παππά.


Μετά τη στροφή του πρωθυπουργού στο θέμα της διακυβέρνησης, έχει ξεκινήσει ένας άτυπος διάλογος μεταξύ των κομμάτων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχτηκε εμμέσως πλην σαφώς ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας απομακρύνεται.

Κι αν αυτό ήταν κάτι που αναμέναμε λόγω του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής, η αναφορά του στις κυβερνήσεις συνεργασίας εφόσον αυτό αποφασίσει ο ελληνικός λαός και η προσχώρησή του στην άποψη περί συμμαχικών κυβερνητικών σχημάτων, που μέχρι τώρα αποδοκίμαζε στεντορείως, επικαλούμενος το αγαθό της πολιτικής σταθερότητας, προκάλεσαν συζητήσεις στις οποίες ενεπλάκησαν σχεδόν όλα τα κόμματα.

Ο κ. Μητσοτάκης προφανώς δεν είχε στο μυαλό του ούτε το ΚΚΕ ούτε το ΜέΡΑ25. Κινούνται σε τελείως διαφορετικούς κόσμους. Αλλωστε το ΚΚΕ έχει αυτοεξαιρεθεί από συζητήσεις τέτοιου τύπου και απαντά αρνητικά κάθε φορά που άλλα κόμματα από την ευρύτερη προοδευτική παράταξη το καλούν να τοποθετηθεί. Το σκεπτικό του είναι γνωστό: σε καπιταλιστικές συνθήκες, το ΚΚΕ δεν θα πάρει μέρος σε κυβέρνηση συνεργασίας.

Δεν είχε στο μυαλό του ο κ. Μητσοτάκης ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο όπως έχει δηλώσει τον χωρίζει άβυσσος. Συμφώνησε επ’ αυτού και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Να λοιπόν που κάπου συμφωνούν. Δεν ξέρω αν είχε στο μυαλό την Ελληνική Λύση του κ. Βελόπουλου ή τα άλλα κόμματα που φτιάχνονται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, αλλά αυτό θα τον απασχολήσει την επόμενη μέρα και θα εξαρτηθεί από την κοινοβουλευτική δύναμη που θα έχουν. Αν έχουν. Σίγουρα στο μυαλό του είχε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., με το οποίο πιστεύει ότι μπορεί να συνεννοηθεί, αν φυσικά το θελήσει και η ηγεσία του. Την επιθυμία της Χ. Τρικούπη για το επίμαχο ζήτημα προσπαθεί να εντοπίσει και ο Αλέξης Τσίπρας και πιέζει τον Νίκο Ανδρουλάκη σε καθημερινή βάση.

Ο διάλογος ανάμεσα στους δύο πολιτικούς αρχηγούς γίνεται μέσω των ομιλιών τους και των συνεντεύξεών τους. Τον μεταφέρουμε σε ελεύθερη απόδοση, προσθέτοντας με κάποια δόση αυθαιρεσίας και φράσεις που θα μπορούσαν να ειπωθούν αν οι δυο τους τα έλεγαν πρόσωπο με πρόσωπο:

-Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση έχει αποτύχει σε όλα τα μέτωπα, είναι μια επικίνδυνη κυβέρνηση και πρέπει να φύγει. Εχετε αντίρρηση;

-Ν. Ανδρουλάκης: Θέλουμε μια άλλη κυβέρνηση. Θεωρούμε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει αποτύχει. Το έχουμε πει σε όλους τους τόνους.

-Αλ. Τσίπρας: Τότε γιατί δεν ζητάτε εκλογές; Αν δεν ζητάς εκλογές, θέλεις να παραμείνει στην εξουσία η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσετε. Οσο δεν το κάνετε δημιουργούνται υποψίες.

-Ν. Ανδρουλάκης: Θέλουμε εκλογές για να αλλάξει η κυβέρνηση, προετοιμαζόμαστε για εκλογές, είναι ευπρόσδεκτες οι εκλογές, ωστόσο θα διεξαχθούν όταν το αποφασίσει ο πρωθυπουργός και όχι επειδή το απαιτείτε εσείς. Αλλωστε και εσείς κάνατε εκλογές όταν το αποφασίσατε, αν και ο κ. Μητσοτάκης το ζητούσε μέρα παρά μέρα.

-Αλ. Τσίπρας: Να πείτε ξεκάθαρα αν έχετε την πρόθεση να εμπλακείτε σε κυβέρνηση συνεργασίας με τη Ν.Δ. Σας θυμίζω τις συνέπειες από τη συγκυβέρνηση με τη Δεξιά την περίοδο των μνημονίων. Αν αυτό δεν το καταλαβαίνετε και συνεχίσετε αυτήν την πολιτική των ίσων αποστάσεων, νομίζω ότι δεν καταλαβαίνετε το υπαρξιακό συμφέρον σας. Εμείς πιστεύουμε στις συνεργασίες και γι’ αυτό απευθύνουμε κάλεσμα σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Οχι γενικά και αόριστα, αλλά με συγκεκριμένες προτάσεις.

-Ν. Ανδρουλάκης: Εμείς θέλουμε ένα ισχυρό ποσοστό στις πρώτες κάλπες και θα συμμετάσχουμε σε κυβέρνηση συνεργασίας αν έχει σοσιαλδημοκρατική κατεύθυνση. Το λέω με κάθε ευκαιρία. Είναι μια καθαρή τοποθέτηση. Είστε ο αρχαιότερος πολιτικός αρχηγός του σημερινού πολιτικού συστήματος και σ’ έναν βαθμό μπορώ να δικαιολογήσω τις ρητορικές εξάρσεις σας. Πάντως δεν δέχομαι μαθήματα προοδευτικότητας από εσάς που για μια πενταετία είχατε συνέταιρο τον Πάνο Καμμένο.

-Αλ. Τσίπρας: Αφού με χαρακτηρίσατε βετεράνο, οφείλω να σας πω ότι δεν θυμάμαι να είχε προσφερθεί το κόμμα σας να συμμετάσχει στην κυβέρνηση του 2015, ούτε τον Γενάρη ούτε τον Σεπτέμβρη. Δεν είχατε επίσης κανένα πρόβλημα να είστε σε κυβέρνηση παρέα με το κόμμα του Καρατζαφέρη.

Από τα συμφραζόμενα ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι μεταξύ των δύο προέδρων υπάρχει καχυποψία. Είναι λογικό. Ο κ. Τσίπρας θέλει να αποτρέψει το σχέδιο Μητσοτάκη να μπλέξει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. σε κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη Νέα Δημοκρατία, μοντέλο που νοσταλγούν κάποιοι στη Χ. Τρικούπη. Ο κ. Ανδρουλάκης θέλει το κόμμα του να αυξήσει τα ποσοστά του και να αποκτήσει ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη στις συζητήσεις που θα γίνουν για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Από τις προτάσεις που καταθέτουν και οι δύο φαίνεται πως υπάρχουν σημεία σύγκλισης. Και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ έχουν μπροστά τους συνέδρια. Εκεί θα φανεί αν υπάρχουν πιθανότητες για συνεργασία στο κυβερνητικό επίπεδο.

Ανάγωγα

«Συγγνώμη» και «παραίτηση», δυο λέξεις που έχουν εξοριστεί από το λεξιλόγιο των ιδιοκτητών της χώρας.

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε