My Twitter Feed

1 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Το ΧΡΟΝΙΚΟ μιας μεγάλης για το Κιλκίς βραδιάς

synedriako-kilkisDSC08992*Έγινε η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Θ. Βαφειάδη.

Μια μεγάλη βραδιά έζησε χθες (Τετάρτη) βράδυ το Συνεδριακό Κέντρο Κιλκίς, που κατάμεστο υποδέχτηκε κι “επίσημα” τη “Βίβλο του Κιλκίς”, το δίτομο έργο ζωής του Κιλκισιώτη συγγραφέα και μηχανικού, Θανάση Βαφειάδη, ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ 1913-1040.

Κατάμεστη τη κυρίως αίθουσα του Συνεδριακού με καθήμενους και ορθίους, αλλά και δεκάδες Κιλκισιωτών στο φουαγιέ να παρακολουθούν την εκδήλωση από βίντεο-γουόλ, είναι κάτι που δεν συναντάμε συχνά! Εικόνα, που θα ονειρεύονταν ακόμα και τα πολιτικά μας κόμματα σε προεκλογικές τους συγκεντρώσεις!

Οι Κιλκισιώτες, λοιπόν, υποδέχτηκαν το βιβλίο τους και τον συγγραφέα του με περίσσευμα αγάπης, που δικαιούται με το παραπάνω το εκλεκτό τέκνο του σύγχρονου Κιλκίς. Για την ως τώρα τεράστια προσφορά του στο γενέθλιο τόπο, για τους αγώνες και τις αγωνίες του για την τοπική μας κοινωνία, για τη συγκρότηση του σπάνιου ανθρώπινου χαρακτήρα του.

Κι ο ανεκτίμητος Θανάσης ξέρει να εκτιμά ότι του χαρίζεται όταν χαρίζει! Μόνο που δεν δάκρυσε από συγκίνηση κι ευτυχία όταν ήλθε η στιγμή να μιλήσει στη χθεσινή εκδήλωση! Και τα είπε όλα με λίγες λέξεις: “Αυτή είναι μια απ` τις μεγαλύτερες μέρες της ζωής μου…”!

Για να συνεχίσει μιλώντας για το βιβλίο του, το μόχθο της τρίχρονης εργασίας του, τους ανθρώπους που τον βοήθησαν. Δεν έμεινε όμως σ` αυτό. Ως ενεργός πολίτης ενός τόπου και μιας πατρίδας που ματώνει απ` την λεηλασία και το πλιάτσικο που υφίσταται, σύνδεσε το μυθιστορηματικό παρελθόν των ηρώων ρακένδυτων κατοίκων του τόπου μας, με το θλιβερό παρόν του σύγχρονου βίου του, που στη θέση για παράδειγμα του καλύτερου νοσηλευτικού ιδρύματος των Βαλκανίων, τα κρεβάτια του οποίου ζήλευε ακόμα και το ξενοδοχείο “Μεγ. Βρετανία”, έχουμε σήμερα ένα καταρρέον Νοσοκομείο που λειτουργεί μονάχα χάρη στο προσωπικό του, έτσι ώστε να μη μετατραπούν οι θάλαμοι νοσηλείας σε νεκροθαλάμους!

Ο Θανάσης Βαφειάδης άδραξε την ευκαιρία και τόλμησε γι` άλλη μια φορά να “τα χώσει” στους εκάστοτε κυβερνώντες, απ` τον Θεόδωρο Πάγκαλο – παπού ως τους σύγχρονους πολιτικούς συνοδοιπόρους του εγγονού,  όλων των συνιστωσών της εξουσίας. Και καταχειροκροτήθηκε. Τόσο για την τόλμη του να τα πει σ` ένα ακροατήριο ολόκληρου του πολιτικού φάσματος, όσο και για το περιεχόμενο των αναφορών του.

Κρίνουμε ότι κλασικού τύπου ρεπορτάζ για τη χθεσινή παρουσίαση του “Χρονικού…” είναι περιττό. Θα πούμε μονάχα ότι για το βιβλίο μίλησαν, ο γνωστός Αξιουπολίτης δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης, η καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Αλεξάνδρα Γερόλυμπου – Καραδήμου, ο καθηγητής του ΑΠΘ Γιώργος Μαργαρίτης και ο καθηγητής του Παιδαγωγικού της Φλώρινας Κωνσταντίνος Φωτιάδης. Χαιρέτησαν ακόμα οι εκπρόσωποι των φορέων που συνδιοργάνωσαν την εκδήλωση (10 τον αριθμό!). Θ` αναφερθούμε μόνο, σε κάποιες ξεχωριστές παρουσίες, όπως αυτή του επίσης Κιλκισιώτη συγγραφέα Λύσανδρου Φάσσου, της συζύγου του εκλιπόντος Ντίνου Τριαρίδη, ‘Ολγας, και του Μεταλλικιώτη  βουλευτή του ΚΚΕ, Θεοδόση Κωνσταντινίδη, που όπως είπε κι ο Τάσος Αμανατίδης ήταν παρών εκπροσωπώντας και τον αείμνηστο αδελφό του, Κώστα – στενό συνεργάτη και φίλο εν ζωή του Θανάση.

Το “ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ” ξεκίνησε ήδη το ταξίδι του. Μένει να περάσει από κάθε κιλκισιώτικο σπίτι, γραφείο, στέκι και όχι μόνο. Καλό αέρα στα πανιά του!

Σχολιάστε