My Twitter Feed

12 Μαΐου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Μοντέλο για τη χώρα το Σταραμάκι” -

Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Επίσκεψη Δένδια για ευρωεκλογές -

Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

ΠΑΣΟΚ: Το πρόγραμμα ομιλιών -

Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

3,8 εκ. για συντήρηση δρόμων -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Στη Βουλή οι διακοπές σε φ/β -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΑΔΕΔΥ: Όλοι σε απεργία 1ης Μάη -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Κάλεσμα φορέων για τη 1η Μάη -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΑΟΚ: Απίστευτη ανατροπή από το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ -

Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Το φαινόμενο Κασσελάκης

Του Νίκου Κωνσταντινίδη*


Τα πάντα στη Φύση είναι ροή: Η ζωή, η εποχή, ο χρόνος. Το μάτι σαν βουρκώνει, θολώνει, το νερό που δεν ρέει, λιμνάζει, ο βυθός που δεν ανασαίνει, πεθαίνει. Τελειώνει και ό,τι δεν αλλάζει. Το ζητούμενο στην πολιτική δεν είναι πώς να ερμηνεύουμε τον κόσμο μας, αλλά κυρίως πώς να τον αλλάζουμε. Πώς να μπολιάζουμε τη ζωή με όνειρα, ελπίδα και αισιοδοξία. Η φιλοπατρία χωρίς τη θυσία είναι έννοια μισή, λειψή και η δημοκρατία χωρίς τη δικαιοσύνη. Η ιδεολογία έχει αξία όταν μετουσιώνεται σε αγαθό, ωφέλιμο για τον λαό.

Η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη προέδρου στον Σύριζα ξεπέρασε και την πιο αισιόδοξη προσδοκία. Η αθρόα προσέλευση νέων μελών ενίσχυσε το κόμμα σημαντικά. Έγινε ποτάμι που δεν γυρίζει πίσω. Η ελπίδα που γκρεμοτσακίστηκε στα τάρταρα της απαισιοδοξίας, μετά την εκλογική ήττα του Σύριζα, επέστρεψε και αναπτέρωσε την ψυχολογία της αριστεράς, τουλάχιστον για την ώρα.

Η εκλογική επιτυχία του Στέφανου Κασσελάκη εκτός από προσωπική είναι και κομματική. Είναι η αναθέρμανση της πολιτικής ελπίδας στο πρόσωπο ενός νέου, φερέλπιδος κι ασυμβίβαστου ανθρώπου. Ενός ρηξικέλευθου και καινοτόμου νέου πολιτικού, που μέσα σε λίγο χρόνο, έχει αναπτύξει άριστη επικοινωνιακή και ουσιαστική σχέση με το λαό.

Μέσα σε λίγο καιρό ο Κασσελάκης πέτυχε να αναβιώσει το ενδιαφέρον της πολιτικής για την Αριστερά, γεγονός που φάνηκε από τη μαζική συμμετοχή του κόσμου της στην εκλογή προέδρου. Κατόρθωσε να ενθουσιάσει, να συσπειρώσει και να οδηγήσει στην κάλπη πολλά νέα μέλη.

Το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί επιπλέον κι ένα ράπισμα στην αμετροέπεια και την αλαζονεία. Μια αποδοκιμασία όσων εξανάγκασαν τον Τσίπρα σε αποχώρηση. Η επιτυχία του Στέφανου Κασσελάκη είναι μια καταδίκη στην κομματική αδράνεια και εσωστρέφεια. Ένα μήνυμα να κάνουν πίσω οι παλιοί για να περάσει το νέο αίμα. Η εκλογική επιτυχία του Κασσελάκη σημαίνει και μια ήττα για όσους ήθελαν το κόμμα μόνο για την πάρτη τους. Όσοι το κρατούσαν απρόσιτο και απόμακρο από την κοινωνία.

Ο Σύριζα έχασε τον τελευταίο καιρό αρκετά ηθικά πλεονεκτήματα. Η οικογενειοκρατία που μας προέκυψε από το πουθενά, ποτέ δεν ήταν φαινόμενο που χαρακτήριζε την Αριστερά. Δεν ήμασταν γενικά συνηθισμένοι να βλέπουμε να πάνε στη βουλή ανδρόγυνα. Η αριστερά των ιστορικών χρόνων ταυτιζόταν με τη θυσία και την προσφορά. Ο Κασσελάκης είναι ένας νέος άνθρωπος, προσηνής κι ευφυής, σπλάχνο από τα σπλάχνα της νέας γενιάς, με αξιόλογες επιδόσεις στον πνευματικό και επιχειρηματικό στίβο.

Η νίκη του Κασσελάκη στις εκλογές αποτελεί ακόμη μια απόρριψη της πολιτικής όσων δεν αφουγκράζονταν την κοινωνία. Ένα μήνυμα στα υψηλόβαθμα στελέχη του Σύριζα να αναλάβουν τις ευθύνες τους, έστω και τώρα. Η ήττα στις εθνικές εκλογές δεν ήταν μόνο του Τσίπρα, αλλά όλου του εβδόμου ορόφου της Κουμουνδούρου!

Στα συλλογικά κόμματα, συλλογικές είναι και οι ευθύνες. Αφού ανέλαβε ο Τσίπρας τις ευθύνες του και παραιτήθηκε, ήρθε η ώρα και των άλλων: πρώην υπουργών, γραμματέων νομαρχιακών και διαφόρων υπεύθυνων. Ο Σύριζα θέλει ανασυγκρότηση και ανανέωση στελεχών τώρα! Αυτά τα φαινόμενα τιμώρησε ο λαός ψηφίζοντας Κασσελάκη, κι αυτά οφείλει το κόμμα να αλλάξει.

Ήταν λάθος που η συνυποψήφια του Κασσελάκη μίλησε για «θολά νερά». Δεν γίνεται πριν από τις εκλογές να εκθειάζεις τη μεγάλη συμμετοχή του λαού, αποκαλώντας την «γιορτή της δημοκρατίας» και μετά από το αποτέλεσμα να ονομάζεις το 45% που ψήφισαν Κασσελάκη «θολά νερά».

Η επόμενη Κυριακή είναι κρίσιμη για την Αριστερά, γιατί αφορά στην εκλογή προέδρου της. Από την εκλογή αυτή δεν πρέπει να λείψει κανείς. Το απαιτούν οι καιροί, το απαιτεί και ο προοδευτικός κόσμος όλης της χώρας. Το απαιτεί κάθε αναγεννητική και δημοκρατική προσπάθεια, για να μπορέσει η Αριστερά να ανασυγκροτηθεί και να γίνει ξανά κυβερνώσα.

*Εκπαιδευτικός – συγγραφέας.

Σχολιάστε