My Twitter Feed

10 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Το ΓΝΚ και η διασπορά του ιού -

Κυριακή, 10 Ιανουαρίου, 2021

Το Κιλκίς έχασε και τον Θ. Παυλίδη -

Κυριακή, 10 Ιανουαρίου, 2021

Απολογισμός με κριτική για όλα -

Σάββατο, 9 Ιανουαρίου, 2021

Έφυγε από τον ιό κι ο Δημ. Ταταρίδης -

Σάββατο, 9 Ιανουαρίου, 2021

Μικρός ο αριθμός των κρουσμάτων -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

19 στήλες θερμομέτρησης σε Κιλκίς -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Παιονία: Αναλυτικά το έργο-μαμούθ -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Εμβολιασμοί για άνω των 85 ετών -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Το Τμήμα ΤΕΙ Κιλκίς…

… ως μοχλός Τοπικής Ανάπτυξης

Του Παύλου Πασσαλίδη

—————————————————————————————————————————————————————————————Μας ικανοποιεί ως Κιλκισιώτες η κάλυψη όλων των θέσεων στο Τμήμα Σχεδιασμού και Παραγωγής του ΤΕΙ Κιλκίς.

Εισάγονται φέτος 114 σπουδαστές, έναντι 94 που είχαν εισαχθεί πέρσι και προστίθενται στους 594 ενεργούς σπουδαστές.

Τα σημερινά δεδομένα με τον ικανό αριθμό σπουδαστών, τις σύγχρονες εγκαταστάσεις, την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων, τη μοναδικότητα του Τμήματος στη χώρα με σύγχρονο περιεχόμενο σπουδών, τις διακρίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό και πολλά άλλα, αποτελούν εχέγγυα συνέχισης της λειτουργίας του.

Επισημαίνουμε ακόμη τις δυνατότητες για περαιτέρω εξέλιξή του με βάση πάντοτε και το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

  1. Την ανάδειξή του σε Τεχνολογικό Κέντρο Επιμόρφωσης της περιοχής μας σε σύνδεσή του με το Ινστιτούτο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΙΕΚ) Κιλκίς και τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) της ΠΕ Κιλκίς.
  2. Τη λειτουργία Μεταπτυχιακού Τμήματος Σπουδών.
  3. Την ίδρυση δύο ακόμη συναφών τμημάτων, ώστε να αποκτήσει την αυτοτέλεια του και να μετατραπεί από Παράρτημα του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης σε ΤΕΙ Κιλκίς.

Η κοινωνία του Κιλκίς και οι φορείς του οφείλουν να:

1) Κατανοήσουν και αποδεχθούν τη λειτουργία του συγκεκριμένου τμήματος ως μοχλό τοπικής ανάπτυξης που ωφελεί και την ευρύτερη περιοχή.

2) Ερευνήσει κάθε φορέας και δηλώσει τη δυνατότητά του να συμβάλλει στην αξιοποίηση και βιωσιμότητα του Τμήματος, από μόνος του ή σε συνεργασία με άλλους.

3) Συμβάλλουν στη λειτουργία του που θα απαιτεί πλέον και ίδιους πόρους, δεδομένων των περικοπών από εθνικούς πόρους λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και του περιορισμού έως και μηδενισμού των πόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

4) Επιδείξουν ετοιμότητα στο σύσσωμο της βούλησης των φορέων για στήριξη της λειτουργίας του, εν όψει της αξιολόγησης από την Πολιτεία της βιωσιμότητας των περιφερειακών ΤΕΙ.

5) Προβάλλουν παντοιοτρόπως το Τμήμα Σχεδιασμού και Παραγωγής Ενδυμάτων σε όλη τη χώρα για προσέλκυση σπουδαστών, αλλά και προκαλώντας τη ζήτηση από επιχειρήσεις, αφού το γνωστικό αντικείμενο του κλάδου περιέχει το σχεδιασμό μονάδας της τεχνολογίας παραγωγής ενδυμάτων και το μάρκετιγκ ειδών ένδυσης.

6) Καθιερώσουν Ημέρα σπουδαστή  του Τμήματος του ΤΕΙ Κιλκίς. Επίσημο καλωσόρισμα των νέων σπουδαστών και διατήρηση επαφής με την κοινωνία μας.

7) Οργανώνουν περιοδικά γεγονότα εξωστρέφειας σε συνεργασία με την διοίκηση του Τμήματος, όπως διαγωνισμοί, εκθέσεις, fashion shows στο Κιλκίς, τη Θεσσαλονίκη και όπου αλλού χρειασθεί.

8) Ενημερώνουν τους νέους σπουδαστές κατά τη διάρκεια της εγγραφής τους με έντυπα και φυσική παρουσία για τις συνθήκες που επικρατούν στην πόλη και να τους διευκολύνουν στην εγκατάστασή τους. Φέτος οι εγγραφές είναι 11-28 Σεπτεμβρίου.

Για όλα τα παραπάνω είναι σαφές ότι θα χρειασθεί εθελοντισμό, αλλά και οικονομικές παροχές. Σε μια δύσκολη εποχή θα πρέπει να αξιολογήσουμε πού και πώς πρέπει να διατίθενται οι δημόσιοι πόροι. Ότι κάνουμε πάντως για την στήριξη του Τμήματος ΤΕΙ που λειτουργεί στο Κιλκίς αποτελεί μια άυλη επένδυση με πολλές προστιθέμενες αξίες στο άμεσο, αλλά κυρίως στο απώτερο μέλλον.

Αν μη τι άλλο, ας δούμε πόσο συνέβαλε η παρουσία των ΤΕΙ στην πρόοδο των πόλεων όπου λειτουργούν, στην πνευματική, κοινωνική και οικονομική τους ανάπτυξη. Αυτό υποστηρίζουμε άλλωστε σταθερά από τον Οκτώβριο του 1991, όταν εισηγηθήκαμε για πρώτη φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς την σκοπιμότητα, αλλά και την αναγκαιότητα ίδρυσης ΤΕΙ.

Καλωσορίζουμε τους νέους σπουδαστές στην πόλη μας. Ευχόμαστε καλή και αποδοτική ακαδημαϊκή χρονιά στους σπουδαστές, καθηγητές και διοικητικό προσωπικό του ΤΕΙ Κιλκίς.

Σχολιάστε