My Twitter Feed

31 Μαρτίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Το σκορδάκι του Κιλκίς κι η Ευρώπη

Γράφει ο Βασίλης Ιωαννίδης, γεωπόνος.

Το χλωριδικό είδος που μέχρι σήμερα έχει μοναδικές καταγραφές σε βοσκοτόπια του Κιλκίς, εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Βάση Δεδομένων για την Ελληνική Χλωρίδα Flora Hellenica Database.

Η βάση αυτή αποτελεί μαζί με την βάση δεδομένων της Ελληνικής Βοτανικής εταιρίας Vascular Plants Checklist of Greece τον Άτλαντα της Ελληνικής Χλωρίδας.

Το μικρό σκορδάκι μετά από μελέτη τεσσάρων ετών ανακοινώθηκε ως νέο είδος για την επιστήμη τον Ιανουάριο του 2021 στο επιστημονικό περιοδικό Phytologia Balcanica ως νέο είδος για την επιστήμη. Η μελέτη έγινε αποδεκτή και πλέον εντάσσεται στην χλωρίδα της Ελλάδας με τον χαρακτηρισμό ενδημικό της ελληνικής χλωρίδας, αναπτύσσεται δηλαδή μόνο σε περιοχές της Ελλάδος και με τις καταγραφές του να περιορίζονται μέχρι σήμερα μόνο σε πέντε τοποθεσίες της Περιφερειακής Ενότητας του Κιλκίς.

Δυστυχώς όμως πριν ακόμη ολοκληρωθούν οι αρκετά δύσκολες διαδικασίες πιστοποίησης, ξεκίνησαν και οι απειλές στο χώρο εξάπλωσης του.

Μία από τις περιοχές όπου μπορεί να συναντήσει κάποιος το φυτό η οποία χαρακτηρίζεται ως κοινόχρηστος βοσκότοπος, ζητήθηκε για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Και εάν νωρίτερα δεν το γνωρίζαμε, σήμερα έχουμε την πληροφορία και για την μοναδικότητα του είδους και για την απειλή του ζωτικού του χώρου.

Οι τοποθεσίες ήδη αποτελούν σημείο έρευνας για βοτανολόγους που έρχονται στην περιοχή, ενώ η μοναδικότητά του μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για την τουριστική ανάπτυξη του τόπου.

Ευτυχώς οι πληθυσμοί του ετήσιου αυτού είδους είναι αρκετά μεγάλοι και δεν διατρέχει ιδιαίτερους κινδύνους, πάντα όμως με χειρισμούς που χαρακτηρίζονται από την προσοχή που πρέπει να υπάρχει για περιβαλλοντικά θέματα.

Ας προσέξουμε λοιπόν όλοι μας, και αυτοί που μπορούν να πάρουν αποφάσεις για τον τόπο αλλά και όσοι κατοικούμε στην όμορφη αυτή περιοχή, γιατί πλέον γνωρίζουμε τους θησαυρούς μας, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να τους αναδείξουμε και να τους προστατεύσουμε.

Σχολιάστε