My Twitter Feed

16 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ξανά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Τα είπαν για έργα υποδομών -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Κιλκίς: Ετοιμότητα για τον “Λέανδρο” -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Ξανά στις πρώτες θέσεις το Κιλκίς -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Έτοιμοι για ακραία καιρικά φαινόμενα -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

“Όχι στη μονάδα του Μυτιληναίου” -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Πρώτοι σε θνησιμότητα το 2020! -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Το Σινεμά στην “ΤΕΧΝΗ” είναι γεγονός!

Το αγαπημένο σας σημείο πολιτιστικής αναφοράς στην πόλη, ξεκινά τις προβολές ταινιών για όλα τα ρεύματα και σκηνοθέτες του κινηματογράφου, ταινίες- αφιερώματα σε μεγάλους δημιουργούς, προβολές ταινιών με ειδικά θέματα, συνεργασίες με φορείς.

Και την αρχή κάνουμε με την εξαιρετική ταινία του Τώνη Λυκουρέση“Σκλάβοι στα δεσμά τους”, την Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 8.30 στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς.

Οι «Σκλάβοι στα Δεσμά τους», είναι μεταφορά στη μεγάλη οθόνη του ομότιτλου κοινωνικού μυθιστορήματος του Κωνσταντίνου Θεοτόκη. Ενός βιβλίου που σημάδεψε τα ελληνικά γράμματα, αφού είναι από τα πρώτα που γνώρισαν λογοτεχνικά στον έλληνα αναγνώστη τις καινούριες ιδέες, τις ιδέες του σοσιαλισμού των αρχών του περασμένου αιώνα. Ο συγγραφέας του βιβλίου έμεινε στην ιστορία σαν ο πατέρας του κοινωνικού (σοσιαλιστικού) μυθιστορήματος και ως ο πρώτος που πέρασε στο λογοτεχνικό προσκήνιο τις λαϊκές μάζες.

Έτσι είναι ιδιαίτερα ευχάριστο, με όλον τον εμπορικό συρφετό των τελευταίων χρόνων, να έχεις μπροστά σου μια άρτια ελληνική ταινία η οποία, μάλιστα, να πραγματεύεται και ένα σοβαρό κοινωνικό και πολιτικό θέμα.

Η ταινία του Τώνη Λυκουρέση, «Σκλάβοι στα Δεσμά τους», είναι, ακριβώς, μια τέτοια ταινία! Καλοκατασκευασμένη, σκηνοθετικά προσεγμένη στις λεπτομέρειες, με τη δέουσα προσοχή στο χώρο και στο χρόνο, στα ντεκόρ, στα κοστούμια, στις ερμηνείες και στις συμπεριφορές. Ακόμα και στην εκφορά του λόγου. Και, πάνω απ’ όλα, σεβάστηκε το θέμα της, που είναι η πτώση της φεουδαρχίας και η άνοδος της αστικής τάξης στον τόπο μας (Κέρκυρα).

Ο Τώνης Λυκουρέσης εκτιμώντας βαθύτατα τον μεγάλο Ελληνα διανοητή, ο οποίος, δυστυχώς, έζησε πολύ λίγο, μόλις 51 χρόνια (1872-1923), έκλεισε τα μάτια στις σειρήνες του εντυπωσιασμού και εστίασε με σεμνότητα πάνω στα μηνύματα του συγγραφέα.

Σημαντικός δημιουργός του κινηματογράφου μας, ο Τώνης Λυκουρέσης, σε εποχή ταχείας εμπορευματοποίησης και μεγάλης ιδεολογικο-αισθητικής κρίσης του – μακρόχρονα αβοήθητου από τις κυβερνήσεις – Ελληνικού Κινηματογράφου, τόλμησε, αλλά και πέτυχε, να υπηρετήσει την 7η Τέχνη με ένα σπουδαίο ελληνικό λογοτεχνικό κείμενο, και, μάλιστα, πρωτοπόρο εκφραστή των σοσιαλιστικών ιδεών στον τόπο μας… Τόλμησε να κάνει ταινία το μυθιστόρημα του Κωνσταντίνου Θεοτόκη «Οι σκλάβοι στα δεσμά τους» (γραμμένο μεταξύ 1912-1916 και πρωτοεκδομένο το 1920), με δίκαιη «ανταμοιβή» του την απονομή σ’ αυτήν δέκα από τα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας. Το Βραβείο Σκηνοθεσίας, στον Τώνη Λυκουρέση, Το Βραβείο Σεναρίου,από κοινού στους Ιωάννη Μαρούδα, Τώνη Λυκουρέση, Μαρία Βαρδάκα, Το 2ο Βραβείο ταινίας Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους, Το Βραβείο Ερμηνείας 1ου Ανδρικού Ρόλου στον Γιάννη Φέρτη, Το Βραβείο Ερμηνείας 2ου Ανδρικού Ρόλου στον Χρήστο Λούλη, Το Βραβείο Ερμηνείας 2ου Γυναικείου Ρόλου στην Δήμητρα Ματσούκα, Το Βραβείο Σκηνογραφίας στον Κωνσταντίνο Ζαμάνη, Το Βραβείο Μουσικής, στον Μίνω Μάτσα, Το Βραβείο Ήχου στον Νίκο Μπουγιούκο και Το Βραβείο Ενδυματολογίας στην Μπιάνκα Νικολαρεϊζη.

Η υπόθεση διαδραματίζεται στην Κέρκυρα στις αρχές του εικοστού αιώνα. Η αρχοντική οικογένεια των Οφιομάχων αναγκάζεται να παντρέψει την κόρη τους Ευλαλία με το γιατρό και υποψήφιο βουλευτή Αριστείδη Στεριώτη. Η νεαρή Ευλαλία ωστόσο είναι ερωτευμένη με τον διανοούμενο Άλκη Σωζόμενο. Στόχος των Οφιομάχων είναι μέσω του γάμου να ξεφύγουν από το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει. Τελικά όμως οι προσδοκίες τους δεν επαληθεύονται.

Πρωταγωνιστούν : Γιάννης Φέρτης, Δήμητρα Ματσούκα, Λένα Παπαληγούρα, Ακης Σακελλαρίου, Χρήστος Λούλης, Ειρήνη Ιγγλέση, Κωνσταντίνος Παπαχρόνης,, Γιώργος Σπάνιας, Μαριέττα Σαββάνη, Γιώργος Βούτος, Απόστολος Πελεκάνος.

Δ/νση Φωτογραφίας: Παναγιώτης Σαλαπάτας.

Σκηνικά: Κωνσταντίνος Ζαμάνης.

Κοστούμια: Μπιάνκα Νικολαρείζη.

Μουσική: Μίνως Μάτσας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Μ.Κ.Ε “ΤΕΧΝΗ” Κιλκίς σας καλεί να ανοίξουμε παρέα την κινηματογραφική μας αυλαία, να διασκεδάσουμε, να αφεθούμε στη μαγεία της εικόνας,να προβληματιστούμε, να κερδίσουμε αυτό που κάθε φορά θα φέρνουν  οι τίτλοι τέλους. 

Το παρόν -και μας τιμά ιδιαίτερα- σε αυτή την εναρκτήρια γιορτή, θα δώσει και ο σκηνοθέτης της ταινίας, Τώνης Λυκουρέσης, για να κουβεντιάσει μαζί μας και να μοιρασθεί αισθήματα και εμπειρίες.

Ελάτε να διαδώσουμε την αγάπη για τον κινηματογράφο στο Κιλκίς, ελάτε να κάνουμε την μεγάλη, όμορφη, σκεπτόμενη, χαρούμενη παρέα της πόλης, γιατί τώρα πια το ξέρουμε…..οι παρέες γράφουν ιστορίες.

Οι προβολές της λέσχης μας θα γίνονται στη συνέχεια κάθε δεύτερη Τετάρτη στον χώρο που ήδη ετοιμάσαμε στην Τέχνη για εσάς με αγάπη και αισθητική, στις 8.30 το βράδυ.

Σχολιάστε