Το λεξικό των εκλογών
Του Θανάση Βαφειάδη
Α
ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ, σαρξ εκ της σαρκός της δεξιάς που προσποιείται ότι δεν έχει σχέση μαζί της, ενώ στην πραγματικότητα οι δυο τους λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία.
ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ, ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο που βάζει στον πάγο τους οπαδούς της ανωτερότητας της Άρειας φυλής, Χρυσαυγίτες και λοιπούς, για να μην κατέβουν στις εκλογές και κάνουν ζημιά στον Κούλη.
ΑΦΙΣΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ, μεγάλο τεμάχιο χαρτιού με συνθήματα και εικόνες που παλαιότερα αναρτιόνταν στους τοίχους των κτηρίων. Σήμερα τα προεκλογικά συνθήματα και οι σχετικές εικόνες αναρτώνται στους «τοίχους» του fb, όπου δίνεται η εκλογική μάχη με θύματα την ευπρέπεια, την κοινή λογική και την ορθογραφία.
Β
ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ, έγγραφο που καταργήθηκε και παλαιότερα ήταν απαραίτητο για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος ή την έκδοση διαβατηρίου. Μετά τις εκλογές του 1946 αποτελούσε και αποδεικτικό κοινωνικών φρονημάτων για τους αριστερούς που απείχαν από εκείνες τις εκλογές.
ΒΟΥΛΗ, ευαγές ίδρυμα το οποίο αποτελεί οίκο ανοχής που πρέπει να παραδοθεί στην πυρά σύμφωνα με το σύνθημα των αναρχικών που ενστερνίστηκαν και εξαγριωμένοι μικροαστοί την εποχή των μνημονίων.
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ, αντιπρόσωπος του λαού αδρά αμειβόμενος με μόνη δραστηριότητα να ψηφίζει ό,τι σχέδιο νόμου κατεβάζει το κόμμα με το συνδυασμό του οποίου εκλέχθηκε, χωρίς προηγουμένως να το έχει διαβάσει. Εάν είναι κυβερνητικός βουλευτής στα καθήκοντα του συμπεριλαμβάνεται το να συνοδεύει τους ομοϊδεάτες βλαχοδήμαρχους στα υπουργεία, γιατί αν πάνε μόνοι τους θα «φάνε πόρτα».
Γ
ΓΑΛΑΖΙΑ ΠΑΙΔΙΑ, νεολαίοι της δεξιάς όχι με γαλάζια επιδερμίδα σαν τα στρουμφάκια,
αλλά με ροπή να κάνουν μπλε – μαρέ την επιδερμίδα των ιδεολογικών τους αντιπάλων, όπως στις ευρωεκλογές του 1984 όπου έδρασαν ως «γαλάζιοι άγγελοι», «ρέιτζερς» κλπ.
ΓΚΡΟΥΕΖΑΣ, τύπος άεργου κομματάρχη παλαιάς κοπής που διάγει τον βίο του παρασιτικά υπηρετώντας Μαυρογιαλούρους. Οι Μαυρογυαλούροι ζουν και βασιλεύουν και σήμερα και δεν μετανοούν για τον άθλιο ρόλο τους στην πολιτική, καθώς αυτό γίνεται μόνο στις ελληνικές ταινίες.
Δ
ΔΑΓΚΩΤΟ, όρος που έμεινε από τότε που οι εκλογείς έριχναν στην κάλπη σφαιρίδια και οι πιο φανατικοί τα δάγκωναν για να μείνει το αποτύπωμα των δοντιών τους. Σήμερα δαγκώνουν μόνο τα «κομματόσκυλα» που γίνονται κυβερνητικοί παράγοντες και το αποτύπωμα των δοντιών τους είναι ορατό για πολύ καιρό.
ΔΕΝΤΡΑ, ειδική κατηγορία ψηφοφόρων που ψήφισαν μαζικά στις εκλογές του 1961 μαζί με τους πεθαμένους, που κι εκείνοι ψήφισαν μαζικά, διαψεύδοντας όσους πίστευαν ότι δεν υπάρχει ανάσταση νεκρών.
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ, κατασκευασμένη με ψευδή στοιχεία και συμπεράσματα έρευνα για εκλογική συμπεριφορά της κοινής γνώμης. Οι αργυρώνητοι δημοσκόποι όπως και οι εντολοδόχοι τους δεν διαθέτουν ίχνος τσίπας και διαψεύδουν το δίδαγμα της παροιμίας ότι «ο κλέφτης και ο ψεύτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται».
ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ, δικαστής, δικηγόρος κλπ που αναλαμβάνει τη διεξαγωγή των εκλογών στο εκλογικό τμήμα που έχει οριστεί. Αποζημιώνεται χρηματικά για 7 ημέρες, ήτοι για την ημέρα των εκλογών και για έξι ακόμη ημέρες!!! που χρειάζεται για να μεταβεί από τον τόπο κατοικίας του σε κάποιο κοντινό χωριό για το οποίο έχει κάνει αίτηση προτίμησης. Ενίοτε αντί να κατευνάζει το κομματικά πάθη τα πυροδοτεί, όπως συνέβη κάποτε στο Νέο Αγιονέρι όπου ο δικαστικός έριξε στην κάλπη ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. Είχε βεβαίως την πρόνοια να την κοπανήσει εγκαίρως για να μην τον πατήσουν με καμιά νταλίκα ή του ανοίξουν το κεφάλι σαν καρπούζι.
Ε
ΕΔΡΑΝΑ ΒΟΥΛΗΣ, τα καθίσματα των βουλευτών που είναι διακαής πόθος των υποψηφίων κατά του στίχους του Τζίμη Πανούση: «Στης Βουλής τα έδρανα αχ κι εγώ να έκλανα». Μετά την εκλογή τους οι εθνοπατέρες συχνάζουν στο καφενείο της Βουλής και τα έδρανα παραμένουν κενά. Επανέρχονται σε αυτά μόνο όταν μιλούν πρωτοκλασάτοι υπουργοί και ο αρχηγός του κόμματος για να τον χειροκροτήσουν μανιωδώς όπως οι δημοπίθηκοι του Αριστοφάνη.
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ, εκλογές για το ευρωκοινοβούλιο που λειτουργεί ως νεκροταφείο ελεφάντων για όσους δεν έχουν μέλλον στην εγχώρια πολιτική σκηνή ή για σελέμπριτις που ανακάλυψαν όψιμα την πολιτική. Τι ακριβώς κάνουν εκεί δεν είναι γνωστό, αν και τα τελευταία γεγονότα φαίνεται να δικαιώνουν τον Ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Ευφραιμίδη που όταν ρωτήθηκε τι κάνουν στην Ευρωβουλή απάντησε: «Μπίζνες, μίζες και αλλαξοκωλιές».
Ζ
«ΖΗΣΕ ΜΑΗ ΝΑ ΦΑΣ ΤΡΙΦΥΛΛΙ», παροιμία που παραπέμπει στο χρόνο που ο λαός θα ανακάμψει οικονομικά. Μέχρι τότε, ελλείψει βασικών αγαθών που έχουν ακριβύνει υπέρμετρα, μπορεί να τρώει κουτόχορτο που του σερβίρεται εν αφθονία από τα ΜΜΕ.
ΗΛΙΟΣ, σύμβολο του ΠΑΣΟΚ σε πράσινο χρώμα που στις επόμενες εκλογές θα είναι και σήμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αλλά σε κόκκινο χρώμα, για να λένε οι Συριζαίοι ότι είναι αριστεροί.
Θ
ΘΑ, μελλοντικό μόριο στην αρχή κάθε προεκλογικής υπόσχεσης. Αμέτρητα «θα» έχουν ειπωθεί αλλά το μόνο που πραγματοποιήθηκε ήταν το «θα γίνουμε Σαμονί» που διακήρυξε ο Κ. Καραμανλής για την ένταξη μας στην ΕΟΚ, εννοώντας το γνωστό θέρετρο στις Άλπεις. Η φράση παρεξηγήθηκε λόγω της ιδιάζουσας γαλλικής προφοράς του εθνάρχη που πρόφερε το όμικρον με τη δίφθογγο «ου».
Ι
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ, πετυχημένη πολιτική μόνο για τους επενδυτές, που ανεβάζει τις τιμές της ενέργειας και τον αριθμό των θυμάτων σε περίπτωση σιδηροδρομικού ατυχήματος. Αυτά όμως ξεχνιούνται γρήγορα, γιατί σε αντίθεση με το προεκλογικό σύνθημα «ο λαός δε ξεχνά τι σημαίνει δεξιά» αποδεικνύεται ότι ο λαός ξεχνά και παραξεχνά καθώς έχει μνήμη χρυσόψαρου.
Κ
ΚΑΛΠΗ, κυτίο με σχισμή όπου ρίπτονται τα ψηφοδέλτια, παλαιότερα ξύλινη και σήμερα διαφανής κατασκευασμένη με πλεξιγκλάς. Τη δεκαετία του 80 θεωρούνταν ότι διατελεί σε κατάσταση εγκυμοσύνης, «η κάλπη είναι γκαστρωμένη» έλεγε ο Χαρίλαος, εννοώντας ότι όπως είναι άγνωστο το φύλλο του παιδιού που θα γεννηθεί άγνωστο είναι και το εκλογικό αποτέλεσμα. Σήμερα και τα δυο είναι γνωστά εκ των προτέρων λόγω υπερήχων και δημοσκοπήσεων αντίστοιχα.
ΚΟΨΟΧΕΡΗΣ, απογοητευμένος ψηφοφόρος που προτιμά να κόψει το χέρι του παρά να ξαναψηφίσει ό,τι είχε ψηφίσει την προηγούμενη φορά. Συνήθως ξαναψηφίζει το ίδιο χωρίς να κόψει το χέρι του, το οποίο του χρησιμεύει για να ρίχνει μούντζες προς την κατεύθυνση του προσώπου του ή για να βγάζει σέλφι.
ΚΟΥΚΙΑ, συνώνυμα των ψήφων από τον τρόπο εκλογής με κυάμους (κουκιά) στην αρχαία Ελλάδα. Σήμερα η εκλογή γίνεται με ψηφοδέλτια, τα οποία θα καταργηθούν οσονούπω και οι βουλευτές θα εκλέγονται με βάση τα likes που παίρνουν στο fb ή τους followers που τους ακολουθούν στο instagram.
ΛΕΞΙΚΟ ΕΚΛΟΓΩΝ – ΜΕΡΟΣ ΙΙ
Λ
ΛΙΣΤΑ, τρόπος εκλογής βουλευτών χωρίς σταυροδοσία. Όπως κάθε λίστα – λίστα Λαγκάρντ, λίστα Πέτσα, λίστα αναμονής για χειρουργείο, λίστα γάμου – έχει αρνητικό πρόσημο. Ιδιαίτερη λίστα είναι αυτή με τα ψώνια του σούπερ – μάρκετ που αν και μακροσκελής δεν έχει σχέση με τα ελάχιστα, λόγω ακρίβειας, είδη που καταλήγουν στο καλάθι.
Μ
ΜΑΥΡΙΣΜΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ, δεν προκαλείται από ηλιοθεραπεία σε ξαπλώστρα ή τεχνητό μαύρισμα σε σολάριουμ αλλά οφείλεται στην αποδοκιμασία των ψηφοφόρων. Κατάλοιπο από την εποχή που αντί ψηφοδελτίων χρησιμοποιούνταν μεταλλικά σφαιρίδια και το μαύρου χρώματος σήμαινε ΟΧΙ.
ΜΗΝΥΜΑ ΕΚΛΟΓΩΝ, μήνυμα που στέλνεται από το λαό αλλά δεν φτάνει ποτέ στον αποδέκτη, σαν το μήνυμα που οι ναυαγοί σε ερημικά νησιά έκλειναν σε ένα μπουκάλι και το έριχναν στη θάλασσα.
Ν
ΝΤΙΜΠΕΙΤ, η τηλεοπτική αναμέτρηση πολιτικών αρχηγών, ελληνιστί τηλεμαχία. Οι αρχηγοί της ΝΔ εν γένει αποφεύγουν τις τηλεμαχίες, όπως συνέβη με τον Α. Σαμαρά που αρνήθηκε να συμμετέχει για να εισπράξει την οργισμένη αντίδραση του Νίκου Αλέφαντου που ωρυόταν λέγοντας «Ντιμπέι ρε, Ντιμπέι!!!» Το ίδιο συμβαίνει και με τον Κούλη που αισθάνεται άνετα μόνο όταν έχει απέναντι του τον Χατζηνικολάου να τον ρωτά για τα ντολμαδάκια της Μαρίκας.
Ξ
Ξενοφοβία, αίσθημα φόβου που διακατέχει τους συντηρητικούς ψηφοφόρους για τους ξένους, ιδίως αν πρόκειται για πρόσφυγες ή μετανάστες. Στην περίπτωση των Αμερικανών που προκαλούν την προσφυγιά και τη μετανάστευση ή των Γερμανών που έκαναν φοβερά εγκλήματα στη χώρα μας την περίοδο της Κατοχής το αίσθημα αυτό δεν υπάρχει.
Ο
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑ, θεμέλιος λίθος του πολιτικού συστήματος με βάση την οποία η ανάληψη του πρωθυπουργικού ή άλλων αξιωμάτων γίνεται με το πιστοποιητικό πλησιεστέρων συγγενών. Χειρότερη περίπτωση ακόμη κι απ’ αυτήν του σημερινού πρωθυπουργού είναι αυτή του άθλιου πρώην υπουργού μεταφορών που και μετά την τραγωδία των Τεμπών έχει το θράσος να πολιτεύεται.
Π
ΠΑΡΑΒΑΝ, κάλυμμα με μπλε ύφασμα για να μη γίνεται ορατό ποιο ψηφοδέλτιο επιλέγει ο εκλογέας. Οι αναποφάσιστοι παραμένουν στο παραβάν περισσότερη ώρα από τις κυρίες που «κατασκηνώνουν» στα δοκιμαστήρια των καταστημάτων ετοίμων ενδυμάτων χωρίς να μπορούν να αποφασίσουν αν το ρούχο που διάλεξαν είναι το καταλληλότερο, ήτοι αν τις παχαίνει ή όχι.
ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ, μικρή ελαφριά κατασκευή, τοποθετημένη σε πεζοδρόμια ή σε πλατείες για διανομή εκλογικού υλικού στους περαστικούς. Τα φυλλάδια είναι τοποθετημένα σε τραπεζάκι και όχι κρεμασμένα σε μανταλάκια όπως οι εφημερίδες και τα περιοδικά στα κανονικά περίπτερα και μοιράζονται φανερά και όχι κρυφά όπως παλαιότερα που ο περιπτεράς έδινε την ΑΥΓΗ τυλιγμένη μέσα στη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΕΚΛΟΓΙΚΗ, άλλοτε στενή (ανά επαρχία) και άλλοτε ευρεία (ανά νομό). Κάτι σαν τις περιφέρειες των γυναικών που είναι στενές στη νεότητα και ευρείες στη μέση ηλικία. Σχετική η ατάκα του Λάμπρου Κωνσταντάρα στην ταινία ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΦΙΛΟΤΙΜΟ: «Οι γυναίκες και οι πολιτικοί, Κωστάκη μου, πρέπει να προσέχουν πολύ τις περιφέρειες τους».
Ρ
ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ, σύνθημα του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 81. Το ραντεβού δεν πραγματοποιήθηκε καθώς η ιστορία δεν εμφανίστηκε θεωρώντας το μάλλον ως «ραντεβού στα τυφλά».
ΡΟΥΣΦΕΤΙ, χαριστική παροχή που γίνεται από υπουργούς ή βουλευτές σε «ημέτερους» ή αντιπάλους που χάριν του ρουσφετιού είναι διατεθειμένοι να αλλαξοπιστήσουν. Το μόνο ρουσφέτι που μπορούν να κάνουν οι βουλευτές σήμερα είναι οι μεταθέσεις των φαντάρων που δεν έχουν καμιά διάθεση να υπηρετήσουν τη θητεία τους στη «Γκατζολία» ή στα νησιά του Αιγαίου που από πέλαγος θα μετατραπεί σε λίμνη όπως αυτή των Πρεσπών.
Σ
ΣΗΜΑΙΕΣ ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ, κυριαρχούσαν στις προεκλογικές συγκεντρώσεις της δεκαετίας του 80 αλλά αποσύρθηκαν ως δείγματα κακού γούστου (κιτς) όπως αποσύρθηκαν και τα πλαστικά καλαμάκια, που ως γνωστόν αποτελούν την κυριότερη πηγή ρύπανσης και τη μεγαλύτερη αιτία οικολογικής καταστροφής του πλανήτη!
ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ, προφορική συμφωνία μεταξύ αρχηγού κόμματος και του λαού η οποία δεν τίθεται ποτέ σε ισχύ και δε δημιουργεί δεσμεύσεις στον πρώτο των συμβαλλομένων, του οποίου ο λόγος δεν αποτελεί συμβόλαιο.
Τ
ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ, ο χρόνος της θητείας μιας κυβέρνησης που δεν αρκεί για να ολοκληρώσει το έργο της γι’ αυτό ζητάει και νέα τετραετία για να το ολοκληρώσει αλλά και πάλι δεν τα καταφέρνει. Έτσι, ο λαός την αποδοκιμάζει γιατί τη σιχάθηκε και στρέφεται στους προηγούμενους που επίσης είχε αποδοκιμάσει και σιχαθεί. Και το γαϊτανάκι συνεχίζεται αενάως.
Υ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ, τύπος πολιτευτή εξασκημένου σε χαμόγελα και χειραψίες προς άπαντες ακόμη και τους αγνώστους, στους οποίους συμπεριφέρεται σαν να τους γνωρίζει από καιρό. Ο υποψήφιος αισθάνεται να διακατέχεται από ένα έντονο αίσθημα προσφοράς προς τον τόπο και τους συμπολίτες του το οποίο εμφανίζεται αίφνης πριν τις εκλογές και εξαφανίζεται μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος, για να εμφανισθεί πάλι ως δια μαγείας με την ανακοίνωση των επόμενων εκλογών.
Φ
ΦΑΚΕΛΟΣ, χάρτινη θήκη με σφραγίδα εντός της οποίας τίθεται το ψηφοδέλτιο που ρίπτεται στην κάλπη. Ενίοτε αντί του ψηφοδελτίου στην ψηφοδόχο ρίπτεται η ταυτότητα του εκλογέα ή κάποιος λογαριασμός της ΔΕΗ ακόμη και τεμάχια αλλαντικών που θα μέχρι να κλείσει η κάλπη λειώσουν και θα λεκιάσουν τα υπόλοιπα ψηφοδέλτια ώστε να βγουν άκυρα. Επ’ αυτών έχουν να διηγηθούν πολλά οι δικαστικοί ή οι εκλογικοί αντιπρόσωποι.
Χ
ΧΑΡΤΗΣ ΕΚΛΟΓΩΝ, θεματικός χάρτης της Ελλάδας με τις εκλογικές περιφέρειες βαμμένες με το χρώμα του κόμματος που έχει υπερισχύσει. Ο Ν. Κιλκίς, με εξαίρεση το 2009, είναι πάντοτε βαμμένος μπλε διότι οι κάτοικοι του στην πλειοψηφία τους είναι βιομήχανοι, εφοπλιστές και εν γένει ισχυροί οικονομικοί παράγοντες.
ΧΡΟΝΟΝΤΟΥΛΑΠΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, έπιπλο για τον εγκλεισμό της Δεξιάς σε μέγεθος ντουλάπας, στην οποία συνήθως κρύβονται οι παράνομοι εραστές για να μη συλληφθούν επ’ αυτοφώρω από τον απατηθέντα σύζυγο. Προφανώς λόγω της κακής του κατασκευής η Δεξιά μετά το 1981 δραπέτευσε από το χρονοντούλαπο και συνέχισε να κάνει στον ελληνικό λαό ότι κάνει και ο εραστής στην άπιστη σύζυγο.
Ψ
ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ, ειδικό δελτίο για τις εκλογικές αναμετρήσεις στο οποίο γράφονται τα ονόματα των υποψηφίων. Επιλέγεται οικεία βουλήσει από τον εκλογέα ή τοποθετείται στην τσέπη του ηλικιωμένου γονέα από το τέκνο του, που τον κουβαλάει για να ψηφίσει ακόμη κι αν είανι υπέργηρος ή σε αναπηρικό καροτσάκι. Συνήθως τον συνοδεύει μέχρι το παραβάν και απαιτεί να μπει και αυτός μέσα προκαλώντας την μήνι του δικαστικού αντιπροσώπου. Ενίοτε ο ηλικιωμένος έχει το ψηφοδέλτιο που αυτός προτιμά στην άλλη τσέπη ή στα εσώρουχα του αλλά διαβεβαιώνει ψευδώς το τέκνο του ότι ακολούθησε τις οδηγίες του: «Εγώ παιδάκι μ’ έριξα αυτό που μου ‘δωκες».
Ω
ΩΤΑΚΟΥΣΤΗΣ, ιδιότητα που αποδίδεται στον Κούλη, ο οποίος παρακολουθεί τους πάντες ακόμη και τον αρχηγό του στρατού, για λόγους εθνικής ασφάλειας!!!.