My Twitter Feed

19 Μαΐου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Κασσελάκης: Υπέγραψε ομόνοια! -

Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Ο γραμματέας ΠΑΣΟΚ στο νομό -

Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Εκλογική επιτροπή και μήνυμα -

Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κόντρα δήμου με διευθύντρια ΔΕ -

Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Παππάς: Επικίνδυνη μετεστέγαση -

Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Επίσκεψη Κασσελάκη στο Κιλκίς -

Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Έντονο προεκλογικό τριήμερο -

Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Κιλκίς: Αλληλεγγύη στη Παλαιστίνη -

Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Η 110η επέτειος της Μάχης Κιλκίς

*Μηνύματα για την επέτειο της Μάχης του 1913.

Από τον Δήμο Κιλκίς ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 21 Ιουνίου στο πλαίσιο της 110ης επετείου της Ιστορικής Μάχης του Κιλκίς:

– 8:00 Επίσημη έπαρση της σημαίας στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς (ΛΑΦ) Κιλκίς

-Πανηγυρικός Όρθρος και Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

-10:30 Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης Δήμου Κιλκίς, Αδάμ Χριστοδουλίδη

-11:15 Τελετή στο Ηρώο Μάχης Κιλκίς
– Επιμνημόσυνη δέηση
– Προσκλητήριο νεκρών
– Κατάθεση στεφάνων
– Τήρηση σιγής ενός λεπτού
– Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου
– Ξενάγηση στο Πολεμικό Μουσείο

-12:00 Παρέλαση πολιτιστικών και κοινωνικών φορέων, μαθητιώσας νεολαίας και στρατιωτικών τμημάτων, επί της οδού 21ης Ιουνίου, μπροστά από τη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς (ΛΑΦ) Κιλκίς.

Μηνύματα για την 110η επέτειο της Μάχης του Κιλκίς

Του μητροπολίτη Κιλκίς κ. Βαρθολομαίου

Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί,

Σε λίγες μέρες θα τιμήσουμε την φονικότερη μάχη των Βαλκανικών πολέμων, την τριήμερη επική μάχη Κιλκίς – Λάχανα, η οποία έκρινε το μέλλον της ελληνικοτάτης Μακεδονίας μας. Ταυτόχρονα θα εορτάσουμε τα 110 χρόνια ελευθερίας της πόλεως μας.

Σας καλώ λοιπόν όλους πατρικώς να συμμετέχουμε στις θρησκευτικές και εθνικές εκδηλώσεις που θα κορυφωθούν την Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023. Μετά την πανηγυρική πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, θα τελέσουμε δοξολογία για τα ελευθέρια του Κιλκίς στον Μητροπολιτικό μας Ναό και επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώον Πεσόντων της μάχης. Κατόπιν μαζί με τις αρχές του τόπου μας θα παρακολουθήσουμε την παρέλαση των σχολείων, των συλλόγων και του στρατού μας.

Του δημάρχου Κιλκίς Δημήτρη Κυριακίδη

Το Κιλκίς, η Πόλη των Ηρώων γιορτάζει φέτος τα 110 χρόνια Ελευθερίας του, με φωτεινό ορόσημο την Μάχη του Κιλκίς, μια σφοδρή πολεμική σύγκρουση – σταθμό για τη νικηφόρα εξέλιξη του Β’ Βαλκανικού Πολέμου και για την νεότερη ιστορία της πόλης μας που αναγεννήθηκε μέσα από τις στάχτες της.

Η χρονική απόσταση του ενός και πλέον αιώνα από την τριήμερη Ιστορική Μάχη δεν απομειώνει σε τίποτε το αξιακό βάρος και τη σημασία της για τις νεότερες γενιές.

Στεκόμαστε με ιερό δέος στα επικά κατορθώματα του ελληνικού στρατού. Συγκινούμαστε με το θάρρος, τη γενναιότητα και την ευψυχία που επέδειξαν στο πυρακτωμένο πεδίο της μάχης αξιωματικοί και απλοί στρατιώτες σαν ένα σώμα με μια ψυχή, που απαρνήθηκε τη ζωή του για το υψηλό ιδανικό της ελευθερίας περιφρονώντας το θάνατο.

Το θαύμα της στρατηγικής σ ΄αυτή την πολύνεκρη μάχη ήταν το ομόψυχο φρόνημα των Ελλήνων που αχρήστευσε τις ισχυρές αμυντικές γραμμές του εχθρού.

Με την ένδοξη θυσία τους οι ήρωές μας, μας δίδαξαν ότι η φλόγα της αγάπης για την Πατρίδα είναι υπέρτερη αρετή και η ελευθερία το πιο ακριβό της τίμημα.

Με πρόταγμα διαρκές την θυσία τους και ως εντολοδόχοι των αξιών που μας κληροδότησαν, συνεχίζουμε τη μάχη στον τόπο μας, σε μια Ελεύθερη και Εθνικά Περήφανη Πατρίδα, με έργα δημιουργίας, ειρήνης και προόδου.

Του αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Βεργίδη

«Την 21η Ιουνίου 1913 γράφτηκε μια από τις πιο σημαντικές σελίδες της νεότερης ελληνικής ιστορίας: Η επική μάχη του Κιλκίς που διεξήγαγε νικηφόρα ο Ελληνικός Στρατός και σήμανε ουσιαστικά την απελευθέρωση της Μακεδονίας.

Η 21η Ιουνίου 1913 είναι μία ημέρα τιμής και δόξας προς όλους αυτούς που θυσιάστηκαν για την Ελευθερία της Πατρίδας. Είναι μια ημέρα μνήμης και σεβασμού στους ηρωικά πεσόντες Έλληνες που, με απαράμιλλη ανδρεία και αγνή αγάπη για την υπεράσπιση της Πατρίδας, ρίχτηκαν στη μάχη για να είμαστε ελεύθεροι.

Στα αιματοβαμμένα χώματα του Κιλκίς δόθηκε η μάχη που αποτελεί φωτεινό φάρο για τους Έλληνες.

Οι Έλληνες χωρίς να υπολογίσουν την λογική των αριθμών, χωρίς να λυγίσουν από τα πολεμικά μέσα του επιτιθέμενου, έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους στον ιερό αγώνα για την Ελευθερία.

Το διαχρονικό μήνυμα της υπέρτατης θυσίας των πεσόντων για την Ελευθερία, μας εμπνέει, μας εμψυχώνει και αποτελεί πηγή εθνικής υπερηφάνειας.

Σήμερα, 110 χρόνια από την επική Μάχη του Κιλκίς, αντλούμε δύναμη από τον ηρωισμό τους και αισθανόμαστε υπερήφανοι για το Έπος που κληροδότησαν στις επόμενες γενιές.

Τιμούμε τη μνήμη των ηρώων που έδωσαν τη ζωή τους για την Ελευθερία. Κρατάμε την ιστορική μνήμη ζωντανή και μεταλαμπαδεύουμε στις νεότερες γενιές τα σπουδαία διδάγματα που μας άφησαν οι πρόγονοί μας.

Χρόνια Πολλά Κιλκίς, Χρόνια Πολλά σε όλες τις Κιλκισιώτισες και σε όλους τους Κιλκισιώτες».

Η ΔΕΕΠ Κιλκίς της ΝΔ

Σχολιάστε