My Twitter Feed

7 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Μας έφεραν εδώ να μας σώσουν;” -

Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου, 2021

Πρόταση 5,7 εκ. για ύδρευση Παιονίας -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Μίνι λίφτινγκ σε σχολεία -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ο Γεωργαντάς με την πρόεδρο ΗΔΙΚΑ -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

ΚΚΕ: Επίσκεψη λόγω κορονοϊού -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ξανά στη θλιβερή “κανονικότητα” -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Αποχαιρετισμός στον Γιώργο Γίτσο -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

ΝΔ: Δυσαρέσκεια στη Βόρ. Ελλάδα -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Το Κιλκίς γιορτάζει και τιμά το `13

Η πόλη του Κιλκίς γιορτάζει την απελευθέρωσή της και τιμά τους νεκρούς της μάχης της 21ης Ιουνίου 1913, με τις καθιερωμένες εκδηλώσεις, στις οποίες φέτος θα παραστεί και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης.

Την παραμονή της επετείου θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο Λόφου η συναυλία της Γλυκερίας, που διοργανώνει η Μητρόπολη Κιλκίς με φιλανθρωπικό χαρακτήρα.

Μήνυμα για την 105η επέτειο της ιστορικής μάχης του Κιλκίς εξέδωσε ο δήμαρχος, Δ. Σισμανίδης, αναφέροντας τα εξής:

“Η μάχη του Κιλκίς εγγράφει στη συλλογική  μνήμη ένδοξες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας μας. Με αίμα, με ηρωισμό και με βαθιά αίσθηση του καθήκοντος στην Πατρίδα. Ο ελληνικός στρατός, άφοβος,  ενωμένος και αποφασισμένος όρμησε λυσσαλέα στο πεδίο της μάχης για  να υπερασπιστεί την ιερή γη. ‘

‘Πολύ κακοπάθαμε από τον παραδαρμό του πολέμου, όμως κανένας δε βαρυγκώμησε κι ας χάσαμε, σε τρεις μέρες μονάχα που βάσταξε η μάχη του Κιλκίς, εφτά χιλιάδες παλικάρια”, ομολογεί σε διήγημά του ο λογοτέχνης Στρατής Μυριβήλης, που έλαβε μέρος και τραυματίσθηκε στα χαρακώματα του Κιλκίς, καταδεικνύοντας το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής. Η οποία δε βολεύεται παρά μόνο στο φως της ελευθερίας και της δικαιοσύνης.

Όσα χρόνια και να περάσουν η επική μάχη του Κιλκίς θα αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλους τους Έλληνες, για όλους τους Κιλκισιώτες οι οποίοι υποκλίνονται στη μεγάλη θυσία των άξιων αγωνιστών της ελευθερίας μας.”

Μήνυμα Γ. Γεωργαντά

Έχουν περάσει 105 χρόνια από τότε που τα πανάρχαια ελληνικά εδάφη της Μακεδονίας μας, έλαβαν τη φυσική τους θέση στον Εθνικό Κορμό της Ελλάδας μας.

Έχουν περάσει 105 χρόνια από το τριήμερο 19-20-21 Ιουνίου 1913, όταν όλη η Ανθρωπότητα με πρώτους τους ξένους στρατιωτικούς, έμενε κατάπληκτη από την επίτευξη του ακατόρθωτου. Από την αίσια κατάληξη μιας μάχης που ήταν θεωρητικά αδύνατο να κερδηθεί από τα Ελληνικά Όπλα. Για δεκαετίες οι ξένες στρατιωτικές αποστολές με τις αυτοψίες τους στο πεδίο της Μάχης, προσπαθούσαν να εξηγήσουν το πολεμικό σχέδιο που εφαρμόσθηκε. Ώσπου, στα πολεμικά γεγονότα της Μάχης, πρόσθεσαν το καταλυτικό στοιχείο της Ελληνικής ψυχής. Ένα στοιχείο που δεν προσμετράται με τα αριθμητικά και στρατιωτικά δεδομένα των πλέον εξειδικευμένων Στρατηγικών Μελετών.

Πέρασαν όμως 105 χρόνια, ώστε να φθάσουμε στο σημείο η υπερηφάνεια του Ιουνίου του 1913, να δώσει τη θέση της στην πίκρα και την οργή του Ιουνίου του 2018. Η Μακεδονία κι όλη η χώρα, όλοι οι πολίτες της έχουν στα χείλη τους το μεγάλο «γιατί» για όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες. Ψύχραιμα, αποφασιστικά και ανυποχώρητα θα αντιμετωπίσουμε τη νέα αναιτιολόγητη και αδιανόητη πρόκληση κα υποχώρηση. Με οδηγό την υπερήφανη θυσία των ανωνύμων και επωνύμων του Ιουνίου του 1913, θα βάλουμε και πάλι την αδιαπραγμάτευτη Ιστορία μας στις δίκαιες βάσεις και την ορθή της πορεία.

Όλοι μαζί. Ενωμένοι, όπως τότε.

Η ΝΟΔΕ Κιλκίς της ΝΔ

Σε ανακοίνωσή της για την επέτειο η ΝΟΔΕ Κιλκίς της ΝΔ αναφέρει τα εξής:

Συμπληρώνονται σήμερα 105 χρόνια από την επική Μάχη του Κιλκίς (21 Ιουνίου 1913) κατά τη διάρκεια του Β’ Bαλκανικού Πολέμου. Μια μάχη η έκβαση της οποίας ήταν καθοριστικής σημασίας καθώς απελευθερώθηκε το Κιλκίς, απετράπη ο κίνδυνος πανσλαβισμού της Μακεδονίας και αποσοβήθηκε ο Βουλγαρικός επεκτατισμός.

Η ένδοξη Μάχη του Κιλκίς που συγκαταλέγεται στις φονικότερες πολεμικές συρράξεις  της Ελληνικής Ιστορίας αποτέλεσε την αρχή του τέλους στα σχέδια των Βουλγάρων. Η σφοδρότητα της ήταν τόσο μεγάλη που άφησε έκπληκτο όλο τον κόσμο όπως και τον Γάλλο Στρατηγό Debeney (Διοικητής της γαλλικής Première Armée – 1ης Στρατιάς) ο οποίος επισκεπτόμενος το πεδίο της Μάχης δήλωσε έκπληκτος από το περιορισμένο πεδίο διεξαγωγής της σύγκρουσης τόσων πολλών δυνάμεων. Εξάροντας την μέθοδο που ακολούθησαν οι ελληνικές δυνάμεις για τη νίκη λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: η τακτική δεν ήταν ούτε γαλλική, ούτε γερμανική, ούτε αγγλική αλλά ήταν απλά ελληνική.

Τα λόγια όμως των ηττημένων δίνουν ακόμη περισσότερη δόξα στον νικητή αποδεικνύοντας την αποφασιστικότητα των Ελλήνων Στρατιωτών. Οπως ο Γενικός Στρατάρχης των Βουλγάρων Στρατηγός Ιβανώφ ο οποίος είπε μεταξύ άλλων ότι: νόμιζα πως είχα προβλέψει τα πάντα και δεν θα είχα κανένα πρόβλημα,τα πάντα εκτός την ελληνική τρέλα (με την έννοια της αυτοθυσίας που είχε ο Ελληνας στρατιώτης).

Η σημασία και τα μηνύματα της Μάχης για την Απελευθέρωση του Κιλκίς είναι επίκαιρα όσο ποτέ άλλοτε σήμερα που την Μακεδονία ”εποφθαλμιούν” σε διαφορετικό επίπεδο οι ξένοι. Σήμερα που η συμφωνία όνειδος των Πρεσπών δίνει το δικαίωμα στους βόρειους γείτονες μας να αναγορεύονται Μακεδόνες (εθνότητα,ιθαγένεια, γλώσσα) με τη βούλα της ελληνικής κυβέρνησης μετά τις εν κρυπτώ διαβουλεύσεις των κ.κ.Τσίπρα, Κοτζιά.

Δυστυχώς η πρόσφατη αρνητική εξέλιξη αποδεικνύει ότι όταν οι Ελληνες δεν είναι ενωμένοι ως φυσικό επακόλουθο θα έχουν την ήττα σε όλα τα επίπεδα. Ο αγώνας των προγόνων ηρώων μας που έπεσαν στη Μάχη του Κιλκίς είχε αίσιο αποτέλεσμα λόγω της ενότητας τόσο της ηγεσίας (Κωνσταντίνος Βασιλεύς – Ελ.Βενιζέλος – Πρωθυπουργός) όσο και του ελληνικού λαού.

Στις μέρες μας που τα ανοιχτά μέτωπα και οι πιέσεις σε όλα τα θέματα (οικονονικά, εθνικά, πολιτικά, κοινωνικά κ.ο.κ.) είναι στην ημερήσια διάταξη τα διδάγματα από την νικηφόρα Μάχη του Κιλκίς το 1913 είναι ο οδηγός μας για να αντιπαρέλθουμε κάθε δυσκολία και στενότητα. Με ομοψυχία, υψηλό αίσθημα ευθύνης και γνώση από την χρυσή Ιστορία μας δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα και κανέναν. Και ”οπλισμένοι” με τα ιδανικά και τις αξίες του Εθνους θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε πιστά τα λόγια του Ανδρέα Κάλβου,

  • « θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία »
Σχολιάστε