My Twitter Feed

3 Φεβρουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Στη ΝΔ κάποιοι τρώνε δικούς της” -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Ο Βιεϊρίνια στον ΣΦ ΠΑΟΚ Κιλκίς -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Καλείται συνεταιριστική τράπεζα -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Ναι αλλά γινόμαστε …Χόλυγουντ! -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Έχει Ευζώνους και η Ευρυτανία; -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Παίρνουμε πάλι την ανηφόρα; -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Ποιοι εκλέχτηκαν στη νέα ΝΕ Κιλκίς -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

“Υποβάθμιση και της Γουμένισσας” -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Το Βοήθεια στο Σπίτι Ευκαρπίας

        Μια μεγάλη προσφορά στην τοπική κοινωνία.

               Το Πρόγραμμα ¨Βοήθεια στο Σπίτι¨ – Μονάδα: Ευκαρπία υλοποιείται από την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Κιλκίς του Δήμου Κιλκίς, λειτουργεί από τον Μάιο 2006 και φέτος συμπληρώνει 8 χρόνια λειτουργίας. Το προσωπικό του προγράμματος αποτελείται από μία κοινωνική λειτουργό, μία νοσηλεύτρια και δύο οικογενειακούς βοηθούς. Το εν λόγω πρόγραμμα καλύπτει γεωγραφικά 20 χωριά της δημοτικής ενότητας Κρουσσών και την δεδομένη περίοδο εξυπηρετεί 118 ωφελούμενους.

            voithia_sto_spiti-001Το πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα της τρίτης ηλικίας και σε άτομα με αναπηρία λαμβάνοντας υπόψιν την οικονομική κατάσταση, την οικογενειακή κατάσταση και την κατάσταση υγείας δίνοντας προτεραιότητα στους οικονομικά αδύναμους, στα μοναχικά άτομα και στα άτομα μερικώς ή μη αυτοεξυπηρετούμενα.

            Σκοπός του προγράμματος είναι να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ατόμων της τρίτης ηλικίας και των ατόμων με κινητικά ή άλλα ειδικά προβλήματα υγείας, να υποβοηθήσει την αυτόνομη και αξιοπρεπή τους διαβίωση και να υποστηρίξει το οικογενειακό περιβάλλον των ωφελούμενων. Το προσωπικό του προγράμματος πραγματοποιεί καθημερινά κατ΄ οίκον επισκέψεις στα σπίτια των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία παρέχοντας υπηρεσίες πρωτοβάθμιας κοινωνικής, νοσηλευτικής και οικογενειακής φροντίδας.

            Στηριζόμενοι στην εξατομικευμένη προσέγγιση το είδος των υπηρεσιών που παρέχει το προσωπικό είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες κάθε ωφελούμενου. Ειδικότερα, οι παρεχόμενες υπηρεσίες ανά ειδικότητα είναι οι εξής: Κοινωνική Λειτουργός – Κοινωνική φροντίδα: 1) κοινωνική έρευνα για τον εντοπισμό των αναγκών του ωφελούμενου, 2) ατομική και οικογενειακή κοινωνική στήριξη, 3) ενημέρωση για επιδοματική πολιτική, 4) συνεργασία, διαμεσολάβηση και συνοδεία σε υπηρεσίες (δημόσιες υπηρεσίες, κοινωνικές υπηρεσίες, ασφαλιστικούς οργανισμούς, υγειονομικές επιτροπές, υπηρεσίες υγείας, νοσοκομεία), 5) παραπομπή και διασύνδεση ωφελούμενων σε κατάλληλες υπηρεσίες. Νοσηλεύτρια – Νοσηλευτική φροντίδα: 1) λήψη ζωτικών σημείων (μέτρηση αρτηριακής πίεσης, μέτρηση σακχάρου-χοληστερίνης-τριγλυκεριδίων, αιμοληψία, ενεσοθεραπεία), 2) περιποίηση τραυμάτων, πρόληψη και περιποίηση κατακλίσεων, καθετηριασμός ουροδόχου κύστεως, 3) συνταγογράφηση, προμήθεια και παράδοση φαρμάκων, 4) διασφάλιση ατομικής υγιεινής (προετοιμασία ασφάλειας μπάνιου, τοπικό πλύσιμο, λούσιμο), 5) συμβουλευτική σε θέματα αγωγής υγείας (λήψη φαρμάκων, διατροφή, ιατρική παρακολούθηση), 6) συνεργασία, διαμεσολάβηση και συνοδεία σε υπηρεσίες (υπηρεσίες υγείας, αγροτικά ιατρεία, νοσοκομεία). Οικογενειακοί Βοηθοί – Οικογενειακή φροντίδα: 1) διατήρηση της υγιεινής και καθαριότητας της οικίας του ωφελούμενου, 2) ατομική – προσωπική φροντίδα ωφελούμενου (μαγείρεμα φαγητού, τάισμα, βοήθεια στη μετακίνηση, φροντίδα εμφάνισης), 3) διασφάλιση ατομικής υγιεινής (προετοιμασία ασφάλειας μπάνιου, λούσιμο, τοπικό πλύσιμο), 4) εξυπηρετήσεις (αγορές ειδών πρώτης ανάγκης, τροφίμων, διεκπεραίωση υποθέσεων προς ΔΕΚΟ, τράπεζες, κλπ.), 5) παροχή συντροφιάς και στήριξης, 6) συνταγογράφηση, αγορά και παράδοση φαρμάκων.

            Το πρόγραμμα ¨Βοήθεια στο Σπίτι¨ είναι πλέον από τα πιο σημαντικά προγράμματα κοινωνικού χαρακτήρα της τοπικής αυτοδιοίκησης και έχει γίνει θεσμός λόγω της απήχησης που έχει στην τοπική κοινωνία. Ιδιαίτερα, στη σημερινή εποχή η ανάγκη για στήριξη των ατόμων που χρειάζονται βοήθεια προϋποθέτει μία συλλογική προσπάθεια κοινωνικής αλληλεγγύης τόσο από τους τοπικούς φορείς όσο και από την ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινωνίας.

            Ειδικότερα, σε περιοχές που χαρακτηρίζονται ως ορεινές και απομακρυσμένες – όπως είναι η περιοχή των Κρουσσών – οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με αναπηρία που ζουν σε αυτές βιώνουν έντονα την μοναξιά και την απομόνωση. Για εμάς, για το προσωπικό του ¨Βοήθεια στο Σπίτι¨ – μονάδα: Ευκαρπία, ¨η δουλειά μας είναι μέρος της ζωής μας και οι ηλικιωμένοι είναι κομμάτι της ψυχής μας¨.

   Μετά από 8 χρόνια λειτουργίας ¨τα κορίτσια του Βοήθεια στο Σπίτι¨ έχουμε γίνει τα ¨κορίτσια τους, οι κόρες τους, τα παιδιά τους¨, και ίσως η πιο σημαντική προσφορά μας είναι η συντροφιά, το χαμόγελο, η καλημέρα μας…

                                             Έρχονται τα κορίτσια μου, βοήθεια στο σπίτι

                                               η Μάρθα, η Ανατολή, η Άννα κι Ανδριάνα

                                                        γλυκά κορίτσια σαν κι αυτά

                                                        δεν υπάρχουν στην Ελλάδα.

 

                                                     Κάθε δεκαπενθήμερο έρχονται

                                                             τα όμορφα κορίτσια,

                                                           βοήθεια στο σπίτι μου

                                                          με νάζια και καπρίτσια.

      

                                                      Μας στηρίζουν ψυχολογικά   

                                                            με το χαμόγελό τους,

                                                          κι εγώ τις αγαπώ πολύ

                                                          και θέλω το καλό τους.

                                                  

                                                     Να ΄ναι καλά τα κορίτσια μου

                                                             βοήθεια στο σπίτι,

                                                          έρχονται με χαμόγελο

                                                         και φεύγει λίγο η λύπη.

 

 

 

Αφιερωμένο με αγάπη από την ¨ποιήτρια¨ γιαγιά μας,

κ. Ανδρεάδου Παρασκευή, Κάτω Θεοδωράκι

 

Το προσωπικό του Προγράμματος

Ανδριάνα Κουτσοκώστα, Κοινωνική Λειτουργός

Μάρθα Αθανασιάδου, Νοσηλεύτρια

Άννα Κουτρή & Ανατολή Νεπιενλίδου, Οικογενειακοί Βοηθοί

Σχολιάστε