My Twitter Feed

25 Μαΐου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

SOS από το σχολείο της Μεγ. Βρύσης -

Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

ANKI: Γαστρονομία και τουρισμός -

Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

ΠΑΣΟΚ: Επίσκεψη του Λ. Καχριμάκη -

Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Πανελλήνιο πρωτάθλημα Κ-16 και Κ-20 -

Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

Ο Κεφαλογιάννης σε ΠΕ και Δήμο Κιλκίς -

Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Δημιουργίες πτυχιούχων και φοιτητών -

Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Μετεό σταθμός στην Αξιούπολη -

Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Κλειστά πάντα τα εργαστήρια -

Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Τοποθέτηση για τα θέματα Υγείας

Στη Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής τοποθετήθηκε ως ειδικός αγορητής ο Υπεύθυνος Τομέα Υγείας και βουλευτής Κιλκίς του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Φραγγίδης, κατά την επεξεργασία νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας.

Ο κ. Φραγγίδης επέκρινε την κυβέρνηση για την κακή της νομοθέτηση, αφού:

  • αφήνει περιθώριο μόνο μίας ημέρας από την κατάθεση του νομοσχεδίου μέχρι τη συζήτησή του στην πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής.
  • Από τα 50 άρθρα του, τα 43 αφορούν σε παρατάσεις συμβάσεων παροχής ιατρικών υπηρεσιών ενώ τα υπόλοιπα, περιλαμβάνουν διατάξεις με παρεκκλίσεις και κατ’ εξαίρεση ρυθμίσεις, επικαλούμενο το Υπουργείο για άλλη μια φορά την πανδημία.

Για την εξέλιξη της πανδημίας

Τόνισε ότι το τέλος της πανδημίας αργεί ακόμα και θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό. Η μετάλλαξη Όμικρον είναι ήπια αλλά δίνει πολλές νοσηλείες και θανάτους, ιδιαίτερα σε ανεμβολίαστους αυξημένου κινδύνου. H κυβέρνηση οφείλει να είναι προσεκτική με τη χαλάρωση των μέτρων και τα μηνύματα που περνάει στον κόσμο. Οφείλει να εστιάσει στην 3η δόση του εμβολίου για το γενικό πληθυσμό και την 4η για τις ομάδες υψηλού κινδύνου, ώστε να υπάρξει προστασία από βαριά νόσηση και θάνατο.

Για την κυβερνητική πολιτική στην υγεία

Ο τομεάρχης υγείας του Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε ότι δεν ασκείται ουσιαστική και χρήσιμη πολιτική για την υγεία με τις κατά παρέκκλιση διατάξεις και τις πρόχειρες λύσεις, που ενισχύουν την αδιαφάνεια και δεν απαντούν στα μακροχρόνια προβλήματα του συστήματος υγείας.

Κάλεσε την κυβέρνηση να χαρτογραφήσει τις πραγματικές ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε ανθρώπινο δυναμικό, και να προχωρήσει στην κάλυψη των θέσεων, χωρίς να δημιουργήσει άλλη μία γενιά συμβασιούχων. Ταυτόχρονα, ζήτησε απολογισμό για τα οικονομικά, ενημέρωση για το πού υπηρετούν οι σχεδόν 30.000 συμβασιούχοι του Covid-19 αλλά και στοιχεία για τους θανάτους που δεν δικαιολογούνται από την εξέλιξη της πανδημίας.

Ο κ. Φραγγίδης επέκρινε την τακτική του Υπουργού Υγείας να ενεργεί με συγκεντρωτισμό, εσωστρέφεια και διαρροές στον Τύπο, όπως στο φημολογούμενο νομοσχέδιο για την ΠΦΥ και τον ΕΟΠΥΥ και τόνισε ότι για τα θέματα της υγείας, απαιτείται διαβούλευση με τον πολιτικό και τον υγειονομικό κόσμο, τους ασθενείς, τους φορείς και την κοινωνία.

Aναφέρθηκε στην ταλαιπωρία που επέφερε η προβληματική εφαρμογή του μέτρου για τη συνταγογράφηση των ανασφάλιστων πολιτών αποκλειστικά σε δημόσιες δομές υγείας, σε ανθρώπους που έχρηζαν έκτακτης ιατρικής βοήθειας, φαρμάκων, εξετάσεων ή εμβολίων. Ανάλογα προβλήματα αντιμετώπισαν συμπολίτες μας, που λόγω της καθυστερημένης ενημέρωσης του ΕΦΚΑ από την υποβολή των ΑΠΔ, εμφανίζονταν ως ανασφάλιστοι. Εξέφρασε επίσης την αντίθεσή του με την απόφαση του Υπουργού για επεξεργασία λίστας με ομάδες πολιτών που θα εξαιρούνται του περιορισμού, λέγοντας ότι αυτό αποτελεί διάκριση μεταξύ ανθρώπων που χρειάζονται επείγουσα ιατρική αντιμετώπιση. Η υγεία είναι υπέρτατο αγαθό και δικαίωμα όλων των πολιτών και η Πολιτεία οφείλει να το εξασφαλίζει σε όλους χωρίς διακρίσεις

Ο κ. Φραγγίδης επαίνεσε το Ίδρυμα Σ. Νιάρχος, που με τη γενναιοδωρία και την τεχνογνωσία του συμβάλλει τα μέγιστα στην αναβάθμιση του τομέα υγείας της χώρας μας και τόνισε ότι η Πολιτεία από την πλευρά της οφείλει να εκπληρώσει τις δικές της υποχρεώσεις, να τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα και να στελεχώσει το νοσοκομείο επαρκώς. Επίσης, να φροντίσει για την βελτίωση του τοπικού οδικού δικτύου και τη συγκοινωνιακή σύνδεση με το νέο νοσοκομείο.

Ο τομεάρχης υγείας υπενθύμισε ότι πριν το 2000, επί ΠΑΣΟΚ, είχαν δοθεί χρήματα για εκπόνηση μελέτης για την ανέγερση Μεγάρου Μουσικής στην περιοχή της Σπάρτης από το Ίδρυμα Σ. Νιάρχος αλλά δε γνωρίζουμε τι απέγινε μετά και επανήλθε με τη δωρεά του νοσοκομείου.

Αναφέρθηκε στην απουσία μόνιμου μηχανισμού αξιολόγησης των αναγκών και αξιοποίησης των δωρεών με τη συμμετοχή της Βουλής, ώστε να γίνεται η διαχείρισή τους με διαφάνεια, λογοδοσία και αποτελεσματικότητα.

Ως προς την ψήφιση του νομοσχεδίου, είπε «συμφωνούμε με το μέρος που αφορά τη δωρεά αλλά τις υπόλοιπες διατάξεις τις βλέπουμε ως λύση ανάγκης για την πανδημία». Τόνισε ωστόσο ότι η κυβέρνηση είναι νομοθετικά άτολμη είτε βολεύεται με συνεχείς ανανεώσεις συμβάσεων και διατάξεων που παρακάμπτουν τη νομιμότητα, κρατώντας ομήρους τους συμβασιούχους και εξυπηρετώντας με αδιαφανείς συνθήκες τους εκλεκτούς. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δεν θα το επιτρέψει αυτό επ’ αόριστον.

Τέλος, σχολίασε ως απαράδεκτη την απόφαση του διοικητή του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσ/νίκης – καταθέτοντας μάλιστα και σχετικό έγγραφο στη Βουλή – να εγκρίνει ο ίδιος την εισαγωγή των ασθενών στο νοσοκομείο, να κρίνει δηλαδή μια ιατρική πράξη αποφασίζοντας αν ένας γιατρός έκανε καλώς και παρέπεμψε έναν ασθενή για νοσηλεία στο «ΑΧΕΠΑ» ή όχι.

Δελτίο τύπου από Γ. Φραγγίδη

Σχολιάστε