My Twitter Feed

1 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Τι πρέπει να γίνει στις Μουριές

Σε ανακοίνωσή τους για το προσφυγικό, οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι Κιλκίς της παράταξης ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ τονίζουν:

  • Η ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
  • ΟΙ ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΟΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ ΣΤΙΣ ΜΟΥΡΙΕΣ ΑΝΕΔΕΙΞΑΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
  • ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΕ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΉ ΓΡΑΜΜΑΤΕΊΑ ΠΡΏΤΗΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΙΕΘΝΉ ΟΡΓΑΝΙΣΜΌ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ

Αναλυτικά, η ανακοίνωση που υπογράφουν οι Δ. Αγαθόπουλος, Λ. Αναστασιάδου και Αλ. Σεϊτανιώτης έχει ως εξής:

“Τα δύο πρόσφατα τραγικά περιστατικά με την αυτοκτονία των δύο προσφύγων, στην δομή φιλοξενίας “ΔΗΜΗΤΡΑ” στις Μουριές, ανέδειξαν με τον πιο τραγικό τρόπο την αναγκαιότητα ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των πληθυσμών σε όλους τους καταυλισμούς και τις οποιεσδήποτε δομές φιλοξενίας, είτε βρίσκονται σε ξενοδοχειακές μονάδες, όπως αυτή των Μουριών και της Γουμένισσας, είτε σε ενοικιαζόμενα σπίτια, όπως είναι τα προγράμματα φιλοξενίας της OMNES σε Κιλκίς και Πολύκαστρο.

Είναι διαπιστωμένο ότι το ένα τουλάχιστον περιστατικό έχρηζε ιατρικής παρακολούθησης και φαρμακευτικής αγωγής. Τα ψυχολογικά προβλήματα είχαν διαγνωστεί από καιρό και η μόνη ιατρική υποστήριξη ήταν από τον αγροτικό γιατρό της περιοχής, όταν οι ενδιαφερόμενοι τον επισκέπτονταν με την υποστήριξη των κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων του κέντρου. Δεν υπάρχει όμως γιατρός που να παρακολουθεί υγειονομικά τον αριθμό των 300-350 κατά καιρούς πρόσφυγες, υπεράριθμοι βάση της δυναμικότητας του ξενοδοχείου.

Η μόνη ιατρική υποστήριξη προέρχονταν από το Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο του Κιλκίς με εθελοντή παιδίατρο, για την παρακολούθηση και τον εμβολιασμό των 120 περίπου παιδιών του συγκεκριμένου κέντρου φιλοξενίας και η όποια φαρμακευτική υποστήριξη γίνεται και πάλι από το ΚΙΦ όταν υπάρχει συνταγογραφημένη ιατρική συνταγή. Η απουσία όμως γιατρού περιορίζει την συνταγογράφηση μόνο από τον αγροτικό γιατρό.

Μέχρι πρόσφατα (καλοκαίρι του 2019), όλοι οι πρόσφυγες διέθεταν αριθμό ΑΜΚΑ και μπορούσαν να προμηθεύονταν τα φάρμακά τους κανονικά από οποιοδήποτε φαρμακείο και η δαπάνη βάραινε εν μέρει τους ίδιους, εν μέρει τον ΔΟΜ και τον ΕΟΠΥΥ. Από το καλοκαίρι και μετά όμως η σημερινή κυβέρνηση αφαίρεσε την δυνατότητα δικαιώματος αριθμού ΑΜΚΑ με την ιδεοληπτική αιτιολογία ότι το δημόσιο δεν πρέπει να δαπανά ποσά για την υγειονομική τους κάλυψη. Αντίληψη η οποία πέρα από την απάνθρωπη και ρατσιστική συμπεριφορά, παραβλέπει το γεγονός ότι τα όποια υγειονομικά προβλήματα προκύπτουν και θα προκύψουν κατά καιρούς, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να επηρεάσουν και τους τοπικούς πληθυσμούς. Σε μια τέτοια περίπτωση οι επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες θα είναι τέτοιες που και υγειονομικά θα επιβαρύνουν τις τοπικές κοινωνίες αλλά και την δαπάνη δεν θα μπορεί να αποφύγει το δημόσιο για την περίθαλψή τους.

Η Δημοτική Παράταξή μας “ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ” υποστήριζε και υποστηρίζει ότι το προσφυγικό είναι ένα τεράστιο διεθνές ζήτημα, που έχει ως αιτία τις πολεμικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ, ΕΕ, Τουρκίας και Ρωσίας, σε όλη την Μέση Ανατολή, για τα πετρέλαια της περιοχής, το οποίο θα μείνει δυστυχώς για πολλά χρόνια με απρόβλεπτες συνέπειες για την χώρα. Και όσο η ΕΕ δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της για να υποχρεώσει τις χώρες μέλη της να δεχτούν το μερίδιο που τους αναλογεί από τις ροές των προσφύγουν που στοιβάζονται στους καταυλισμούς των ακριτικών νησιών μας και της ενδοχώρας άλλο τόσο είμαστε υποχρεωμένοι να το παλέψουμε μόνοι μας, με όποιες δυνάμεις έχουμε. Οι όποιες αερολογίες λέγονταν από κάποιους ότι θα εμπόδιζαν τις ροές, θα αποσυμφωρούσαν τα νησιά, θα είχαν αυξήσει τις επιστροφές προς την Τουρκία και σε συμφωνία με τους Περιφερειάρχες και τους Δημάρχους θα κατένειμαν αναλογικά τους πρόσφυγες, έπεσαν στο κενό ή στην καλύτερη περίπτωση “τις πάτησε το τραίνο”. Το πρόβλημα δεν θα λυθεί όσο οι μεγάλοι και τρανοί, εκτός Ελλάδας, αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς. Αυτό που αναλογεί σε εμάς είναι να συμπεριφερθούμε με σεβασμό απέναντι στην ανθρώπινη αξία και υπόσταση όπως το κάναμε μέχρι τώρα ως χώρα.

Θέσαμε στην συνεδρίαση του τελευταίου Δημοτικού Συμβουλίου δύο ζητήματα:

1) Σύμφωνα με την αδειοδότηση και την επάρκεια του συγκεκριμένου ξενοδοχείου, που λειτουργεί ως κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, διαμένει διπλάσιος αριθμός προσφύγων από όσους θα μπορούσε να εξυπηρετήσει. Η πρόσφατη αντίδραση των κατοίκων ανέδειξε το πρόβλημα και υπήρξαν οι υποσχέσεις από τους κ. Κυριακίδη Δημήτριο Δήμαρχο και κ. Γεωργαντά Γεώργιο Υφυπουργό της Κυβέρνησης ότι το θέμα του αριθμού των προσφύγων θα διευθετηθεί σύντομα. Η πραγματικότητα διαψεύδει τις υποσχέσεις των ανωτέρω.

2) Θέσαμε το πρόβλημα της απουσίας ιατροφαρμακευτικής κάλυψης του κέντρου φιλοξενίας στις Μουριές, όχι γιατί θεωρούμε τον Δήμο υπεύθυνο για ότι συνέβη αλλά για τον λόγο ότι δεν μπορεί να αδιαφορεί επικαλούμενος αναρμοδιότητα για την υγειονομική κατάσταση των προσφύγων. Όταν και εάν προκύψουν προβλήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην περιοχή δεν θα μπορεί να δικαιολογήσει την όποια αδιαφορία εάν σήμερα δεν πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προς την κυβέρνηση και άλλους αρμόδιους φορείς για την επαναφορά του ΑΜΚΑ στους πρόσφυγες και την παρουσία γιατρού εντός του κέντρου φιλοξενίας στις Μουριές.

Περιμένουμε να δούμε εάν η σημερινή Διοίκηση του Δήμου κατανοεί τα προβλήματα και εάν θα έχει το σθένος να απαιτήσει από κάθε αρμόδιο παράγοντα τα απαραίτητα που πρέπει να γίνουν για να μην κινδυνεύσει η ομαλή συμβίωση των προσφύγων με την τοπική κοινωνία.

Περιμένουμε επίσης να δούμε αν έχει το σθένος να συγκρουστεί με αναχρονιστικές και ρατσιστικές αντιλήψεις που επικρατούν σε αυτούς που χειρίζονται το πρόβλημα.

Περιμέναμε επίσης από την διοίκηση του Δήμου και τον κ. Δήμαρχο, μετά την απαγόρευση εισόδου στο κέντρο φιλοξενίας των Μουριών σε Βουλευτές του νομού μας και Ευρωνουλευτή, να καταδικάσει ως απαράδεκτη μία τέτοια ενέργεια. Δεν είναι δυνατόν να καταλύονται απροκάλυπτα οι θεσμοί στον χώρο ευθύνης του Δήμου και η Διοίκηση του Δήμου να σφυρίζει αδιάφορα. Ζητάμε από τον κ. Δήμαρχο να επισκεφθεί το συγκεκριμένο κέντρο φιλοξενίας και να διαμαρτυρηθεί με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο για ότι συνέβη. Η σιωπή του θα σημαίνει ανοχή σε τέτοιου είδους συμπεριφορές.”

Σχολιάστε