My Twitter Feed

7 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Μας έφεραν εδώ να μας σώσουν;” -

Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου, 2021

Πρόταση 5,7 εκ. για ύδρευση Παιονίας -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Μίνι λίφτινγκ σε σχολεία -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ο Γεωργαντάς με την πρόεδρο ΗΔΙΚΑ -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

ΚΚΕ: Επίσκεψη λόγω κορονοϊού -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ξανά στη θλιβερή “κανονικότητα” -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Αποχαιρετισμός στον Γιώργο Γίτσο -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

ΝΔ: Δυσαρέσκεια στη Βόρ. Ελλάδα -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Τι μέλλει γενέσθαι με τα ΕΠΑΛ;

Της Μαρίας (Μάνιας) Παναγιωτίδου*

Προχθές διαβάζοντας ηλεκτρονικό έντυπο για την καθημερινή μου ενημέρωση ήρθα αντιμέτωπη με μια πολύ δυσάρεστη είδηση. Μέσα στο νομοσχέδιο για την Παιδεία υπάρχει και το κομμάτι που αφορά τα ΕΠΑΛ. Μπαίνει ως ηλικιακό όριο για την εγγραφή στα ΕΠΑΛ το 17ο έτος της ηλικίας.

Πολλοί ίσως δεν καταλάβουν τις επιπτώσεις αυτού του ορίου. Επιτρέψτε μου να σας τις πω, ως ενήλικη μαθήτρια σε ημερήσιο ΕΠΑΛ. Ο Δήμος μας έχει 1 ημερήσιο ΕΠΑΛ και κανένα νυχτερινό. Ο νομός μας επίσης δεν έχει νυχτερινό ΕΠΑΛ. Και να υπήρχε νυχτερινό ΕΠΑΛ στο Κιλκίς, βέβαια, πάλι για μας θα ήταν από πολύ δύσκολο έως αδύνατο να το παρακολουθήσουμε, λόγω απόστασης και της μη ύπαρξης συγκοινωνίας εκείνες τις ώρες. Όλοι μα όλοι οι ενήλικες μαθητές θα προτιμούσαμε να υπάρχει νυχτερινό –όπως υπάρχει στις μεγάλες πόλεις.

Ελλείψει νυχτερινού λοιπόν φοιτούμε σε ημερήσιο, άλλοι γιατί θέλουν να συνεχίσουν και να πάρουν απολυτήριο, άλλοι γιατί τελείωσαν ΓΕΛ και θέλουν να αποκτήσουν μια ειδικότητα χρήσιμη για να βρουν δουλειά-ηλεκτρολόγος, ειδικός φυσικού αερίου, βοηθός νοσηλευτή, πληροφορικός, διοικητικός κλπ. Πείτε μου πως θα το κατορθώσουν αυτό όταν δεν υπάρχει νυχτερινό ΕΠΑΛ σε ακτίνα 60χλμ και δεν υπάρχει συγκοινωνία; Τα ωράρια των νυχτερινών είναι 6-10μμ.

Αυτή λοιπόν η ρύθμιση κλείνει τον δρόμο για την απόκτηση απολυτηρίου ή για την απόκτηση κάποιας χρήσιμης τέχνης σε χιλιάδες άτομα τα οποία έχουν περάσει το 17ο έτος, σε όλη την ελληνική επαρχία. Είπαμε οι μεγάλες πόλεις δεν έχουν πρόβλημα. Οι δε σχολές ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ-οι οποίες δεν έχουν ειδικότητες όπως π.χ. βοηθών νοσηλευτών- έχουν ως όριο ηλικίας τα 23 χρόνια.

Δυστυχώς βλέπουμε ακόμα μία φορά-δεν ξεχνάμε την κατάργηση των καλύτερων ειδικοτήτων του ΕΠΑΛ το 2013- να απαξιώνεται το Επαγγελματικό Λύκειο. Το επαγγελματικό Λύκειο από το οποίο αποφοιτάς με γνώσεις γενικής παιδείας και με επαγγελματική κατάρτιση. Αντίθετα από οτι γίνεται στις προηγμένες χώρες- το εκπαιδευτικό σύστημα των οποίων ζηλεύουμε συνήθως- και αντίθετα από ότι έπραξε η προηγούμενη κυβέρνηση καθιερώνοντας το έτος μαθητείας που αναβάθμιζε το πτυχίο των ΕΠΑΛ, κάνοντάς το ισότιμο των ΙΕΚ, αυτή η κυβέρνηση αποφάσισε να το αποδυναμώσει, ισχυριζόμενη μάλιστα το αντίθετο.

Μία άλλη παράμετρος, οι επιπτώσεις της οποίας είναι σοβαρές γιατί θα επηρεάσουν πολλούς εκπαιδευτικούς, είναι ότι με την μείωση του αριθμού των μαθητών που θα επιφέρει το επιβαλλόμενο όριο ηλικίας, θα υπάρξει συρρίκνωση των τμημάτων ή ακόμα χειρότερα δεν θα δημιουργηθούν τμήματα σε κάποιες ειδικότητες. Αυτό σημαίνει οτι πολλοί αναπληρωτές ειδικοτήτων αλλά και γενικής παιδείας θα μείνουν χωρίς δουλειά. Είναι άλλος ένας τρόπος από την παρούσα κυβέρνηση να ¨μειώσει το δημόσιο¨ – που τόσο της αρέσει να λέει- λες και η δημόσια εκπαίδευση είναι κερδοσκοπικός οργανισμός.

Δυστυχώς όλα αυτά θα γίνουν αντιληπτά, από αυτούς που νομίζουν ότι δεν τους αφορά το πρόβλημα, όταν θα έχει ψηφιστεί και θα αρχίσει να εφαρμόζεται το νομοσχέδιο. Και δυστυχώς αυτοί τους οποίους αφορά το πρόβλημα ή θα μείνουν χωρίς απολυτήριο ή θα μείνουν χωρίς κάποια εξειδίκευση ή θα πάνε –αυτοί που έχουν απολυτήριο- σε κάποιο ΙΕΚ που θα μπορούν αυτοί ή γονείς τους να πληρώσουν. Τα συμπεράσματα δικά σας.

*Ενήλικη μαθήτρια του ΕΠΑΛ ΑΞΙΟΥΠΟΛΗΣ

Σχολιάστε