My Twitter Feed

1 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Τι είπαν στη Βουλή για μεταλλεία”

Από τον ομότιμο καθηγητή Α.Π.Θ., Ανανία Τσιραμπίδη, ορυκτολόγο-κοιτασματολόγο, λάβαμε ένα κείμενο για τη συνεδρίαση της διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, που πραγματοποιήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2012, στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής. Το κείμενο με τίτλο “Ενημέρωση από Υφυπουργό ΥΠΕΚΑ κ. Ι. Μανιάτη και από ειδικούς επιστήμονες για το διαγωνισμό εκμίσθωσης του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης του ΔΜΧ στην περιοχή Βάθης-Γερακαριού Κιλκίς”, έχει ως εξής:

 

Από τους 50 βουλευτές της Επιτροπής παραβρέθηκαν λιγότεροι των 30. Έξι από αυτούς ήταν οι εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Η συνεδρίαση διήρκεσε 4 ώρες. Προέδρευσε ο κ. Α. Παπαγεωργίου με αναπληρωτή την κ. Α. Παπαθανάση, οι οποίοι κράτησαν σε υψηλό επίπεδο τη συζήτηση. Φωτοαντίγραφα των ψηφισμάτων, της επιστολής του βουλευτή κ. Κ. Κιλτίδη, αλλά και των τοποθετήσεων πολλών ομιλητών ήταν στη διάθεση όλων.

Τα κύρια σημεία της ομιλίας του κ. Ι. Μανιάτη: Παραδέχθηκε ότι έπρεπε να προηγηθεί ενημέρωση των τοπικών αρχών και φορέων. Παρουσιάζοντας όμως το σχέδιο της επένδυσης δήλωσε ότι θα υπάρξει ικανοποιητικός χρόνος για την πλήρη ενημέρωση όλων. Ο υπό εξέλιξη διαγωνισμός λήγει στις 14 Μαρτίου. Εφόσον υπάρξουν ενδιαφερόμενες εταιρίες θα γίνει αξιολόγηση αυτών από ειδική επιτροπή του ΥΠΕΚΑ. Πάντως μέχρι τις 16/2/2012 δεν υπήρξε υποβολή αίτησης.

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των ειδικών επιστημόνων του ΥΠΕΚΑ κ.κ. Σ. Τζίμα, Π. Μέρκου, Ε. Τολέρη, Μ. Καραβασίλη, του Διευθύνοντα Συμβούλου του ΙΓΜΕ κ. Κ. Παπαβασιλείου, του Ομότιμου Καθηγητή του ΑΠΘ κ. Α. Τσιραμπίδη, κοιτασματολόγου και του Επ. Καθηγητή του Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Α. Ξενίδη (επίσης Κιλκισιώτη), μεταλλειολόγου, οι οποίοι παρουσίασαν επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία, για την αναγκαιότητα της επένδυσης προς όφελος της Εθνικής Οικονομίας και της τοπικής κοινωνίας.

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των αιρετών εκπροσώπων του Κιλκίς, των εκπροσώπων των κομμάτων, καθώς και της Ι. Μητρόπολης Πολυανής και Κιλκισίου. Όλοι οι αιρετοί εκπρόσωποι τόνισαν ότι είναι υπέρ της εκμετάλλευσης του κοιτάσματος χαλκού-χρυσού του Κιλκίς, αλλά εφόσον δεν τη θέλουν οι κάτοικοι συντάσσονται και οι ίδιοι με αυτούς. Δήλωσαν βέβαια ότι δεν είχαν ενημερωθεί από ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι όμως περιμένουν την πρόσκλησή τους. Οι αιρετοί που τοποθετήθηκαν ήταν: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χ. Γκουντενούδης, ο αναπληρωτής Δημάρχου Κιλκίς κ. Π. Κολότσιος, ο Δήμαρχος Παιονίας κ. Α. Λαπόρδας, ο πρόεδρος του Τ.Σ. Τερπύλου κ. Α. Σημαιοφορίδης, ο Δημοτ. Σύμβουλος Κιλκίς κ. Β. Καραμπίδης και οι βουλευτές του Κιλκίς κ.κ. Θ. Παραστατίδης και Γ. Φραγγίδης.

Να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων (Θ. Τζάκρη ΠΑΣΟΚ, Στ. Καλαφάτης ΝΔ, Η. Πολατίδης ΛΑΟΣ, Θ. Ιγνατιάδης ΚΚΕ, Ε. Αμανατίδου ΣΥΡΙΖΑ και Γρ. Ψαριανός ΔΗΜ. ΑΡΙΣΤΕΡΑ) δήλωσαν πως τα κόμματά τους είναι υπέρ της εκμετάλλευσης του κοιτάσματος χαλκού-χρυσού του Κιλκίς, αλλά και υπέρ της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της χώρας. Επιφυλάξεις για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και για το συνολικό Εθνικό όφελος, εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των τριών μικρών κομμάτων.

Ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης πρωτοσύγκελος π. Επιφάνιος, ο επιστημονικός σύμβουλος αυτής κ. Σ. Δημητριάδης, Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ και ο εκπρόσωπος του Μετώπου κ. Α. Αραμπατζής, εξέφρασαν την απόλυτη αντίθεση τους σε οποιαδήποτε εξορυκτική επένδυση όχι μόνο στο Κιλκίς, αλλά και σε όλη τη χώρα. Ζήτησαν να ακυρωθεί ο διεθνής διαγωνισμός. Να εισάγουμε τις αναγκαίες πρώτες ύλες από το εξωτερικό, δήλωσαν.

Χαρακτηριστική υπήρξε η τοποθέτηση της αναπληρώτριας Προέδρου κ. Α. Παπαθανάση, βουλευτού της Φωκίδας, όπου εδώ και δεκαετίες γίνονται εξορύξεις βωξιτών από τρεις ελληνικές εταιρίες. Δήλωσε πως τη δεκαετία του ’50 το μεταναστευτικό ρεύμα από τη Φωκίδα προς το εξωτερικό ήταν το μικρότερο της χώρας, αφού σχεδόν κάθε οικογένεια είχε ένα εργαζόμενο στα μεταλλεία.

Τέλος, υπέρ της αξιοποίησης τόσο του κοιτάσματος χαλκού-χρυσού του Κιλκίς όσο και γενικά της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου ήταν και ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης κ. Ε. Σώκος. Δήλωσε χαρακτηριστικά πως τα τελευταία χρόνια κάνουμε εισαγωγές πολλών οπωροκηπευτικών (π.χ. πέρσι 250.000 τόνους ντομάτας) και ότι το 2011 είχαμε 1,7 δισεκ. € έλλειμμα σε καταναλωτικά αγαθά. Δηλαδή αρχίσαμε να μην παράγουμε τίποτε.

Στη συνέχεια οι ειδικοί επιστήμονες και ο κ. Ι. Μανιάτης έδωσαν απαντήσεις στα ερωτήματα των διαφωνούντων.

Συνοπτικά τα συμπεράσματα αυτής της ενημερωτικής συνεδρίασης ήταν:

 • Η επένδυση δεν θα προχωρήσει αν δεν συμφωνήσουν οι θεσμοθετημένοι φορείς της περιφέρειας Κιλκίς
 • Οποιαδήποτε απόφαση του ΥΠΕΚΑ θα περάσει για έγκριση από τη Βουλή.
 • Εφόσον υπάρξει ενδιαφερόμενη εταιρία, αυτή σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, θα πρέπει να ολοκληρώσει τις έρευνες στο συγκεκριμένο Δημόσιο Μεταλλευτικό Χώρο (ΔΜΧ) κι αν επιβεβαιωθεί η παρουσία εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων χαλκού και χρυσού, τότε είναι υποχρεωμένη να καταθέσει το επενδυτικό σχέδιο, καθώς και τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) που ο επικαιροποιημένος Μεταλλευτικός Κώδικας προβλέπει.
 • Δεν θα γίνει χρήση κυανιούχου νατρίου.
 • Δεν θα γίνει καμία απαλλοτρίωση οικισμού. Το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών εξόρυξης θα γίνεται υπόγεια.
 • Δεν θα υπάρξει όξινη απορροή, αφού τα μητρικά πετρώματα δεν είναι μικτά θειούχα, αλλά πορφυρικά.
 • Δεν θα υπάρξει μόλυνση των νερών, αφού τα κατάλοιπα της επεξεργασίας θα συγκεντρώνονται σε ασφαλή τέλματα, όπου θα αδρανοποιούνται.
 • Η Οδηγία INSPAR της Ευρωπαϊκής Ένωσης που καθορίζει τους κανόνες ελέγχου και τα όρια επιπτώσεων στο περιβάλλον (ατμόσφαιρα, νερό, έδαφος κ.ά.) έχει ενσωματωθεί στο νέο Μεταλλευτικό Κώδικα που ισχύει από το 2011.
 • Με αυτόν τον Κώδικα προβλέπονται αυξήσεις στα μισθώματα από 50% έως 100%. Ειδικά, προβλέπεται διάθεση στον τοπικό Δήμο του 20% των εσόδων του Δημοσίου από τα μισθώματα.
 • Θα συγκροτηθεί ειδική επιτροπή παρακολούθησης και ελέγχου από επιστήμονες που θα επιλέξει  η τοπική κοινωνία.
 • Θα πραγματοποιηθεί σύντομα αντίστοιχη κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Προστασίας του Περιβάλλοντος και Κοινωνικών Υποθέσεων (αρμόδιας σε θέματα υγείας).
 • Θα συσταθεί διακομματική επιτροπή της βουλής που θα παρακολουθεί το θέμα, με συμμετοχή εκπροσώπων όλων των κομμάτων και αιρετών εκπροσώπων της περιφέρειας Κιλκίς.

 

Οπτικοακουστικό υλικό και τα πλήρη πρακτικά αυτής της συνεδρίασης είναι διαθέσιμα από την ιστοσελίδα του Ελληνικού Κοινοβουλίου (Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου): www.hellenicparliament.gr

 

Κύρια σημεία γενικής τοποθέτησής μου:

Από το 4σέλιδο κείμενο που κατέθεσα για τα πρακτικά αυτής της συνεδρίασης, στα 5 λεπτά που είχα κι εγώ στη διάθεσή μου, τόνισα τα παρακάτω σημαντικά:

 • Η αξιοποίηση  του ορυκτού πλούτου μας απαιτεί τη συναίνεση και συνεργασία των τοπικών κοινωνιών, των επιχειρηματιών και του κράτους.
 • Δεν είναι μόνο η απώλεια εσόδων κάθε χρόνο από το λαθρεμπόριο καυσίμων (περίπου 1 δισεκ. €), από το παραεμπόριο κινέζικων προϊόντων (περίπου 5 δισεκ. €) και από τη φοροδιαφυγή (τουλάχιστον 30 δισεκ. €). Μπορώ να σας παραθέσω δεκάδες άλλες περιπτώσεις που το Ελληνικό Κράτος αδυνατεί να εισπράξει τους νόμιμους φόρους. Τι σημαίνει όμως η άποψη αυτή; Ότι αν τα κατάφερνε τέλεια δεν θα έπρεπε να αξιοποιήσει τον ορυκτό πλούτο του; Το επιχείρημα είναι πολύ άστοχο.
 • Είναι πολύ μειωτική για τους Έλληνες, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, η άποψη ότι: Η εξόρυξη χρυσού με τις εξαιρετικά βλαπτικές για το περιβάλλον συνέπειες είναι απόδειξη πνευματικής υστέρησης. Άραγε την ίδια άποψη είχαν και οι αρχαίοι πρόγονοί μας;
 • Η ρύπανση του εδάφους, των υδροφόρων οριζόντων και του αέρα είναι ελάχιστη και καθόλου επικίνδυνη για τους ζώντες οργανισμούς, σε αντίθεση με άλλες ανθρωπογενείς παρεμβάσεις που ρυπαίνουν περισσότερο και πολλές φορές ανεξέλεγκτα.
 • Οι βλαπτικές επιπτώσεις στις κοινωνίες και στο περιβάλλον από την εξορυκτική δραστηριότητα είναι ασήμαντες, όταν ακολουθούνται οι σύγχρονες μέθοδοι επεξεργασίας και απόληψης. Πολλές άλλες επιπτώσεις δεχόμαστε καθημερινά από άλλες πηγές, αλλά δεν διαμαρτυρόμαστε.
 • Επιθυμούμε βελτίωση του βιοτικού επιπέδου μας ή όχι; Να ακούσουμε εναλλακτικές προτάσεις, χωρίς όμως να αποκλείουμε τη λειτουργία και των εξορυκτικών μονάδων, διαφορετικά θα είναι αντισυνταγματική η θέση μας.
 • Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που μετά την εξόφληση ενός λατομείου ή ορυχείου ή μεταλλείου και την αποκατάστασή του, αισθητικά το αποτέλεσμα να είναι πολύ καλύτερο από πριν. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις όπου η θέα είναι οικτρή και οι επιπτώσεις ανεξέλεγκτες. Στην περίπτωση αυτή φταίει κυρίως το Κράτος με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του, αλλά και η ατιμωρησία των παρανομούντων.
 • Δεν υπάρχει ανεπανόρθωτη περιβαλλοντική καταστροφή. Σε βάθος χρόνου η φύση ισορροπεί τις πάμπολλες λειτουργίες της. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ανεξέλεγκτα και χωρίς επιστημονική δεοντολογία και σεβασμό προς το περιβάλλον, εκμεταλλευόμαστε τους αναγκαίους πόρους.
 • Το πρότυπο ζωής που ακολουθεί η σημερινή ανθρωπότητα ίσως να μην είναι το σωστό. Να συμφωνήσω κι εγώ. Αλλά ποιες από τις σημερινές ανέσεις μας μπορούμε να στερηθούμε; Το αυτοκίνητο; την τηλεόραση; το κινητό τηλέφωνο;

 

Κύρια σημεία τοποθέτησής μου για την αξιοποίηση του κοιτάσματος χαλκού-χρυσού Κιλκίς:

 • Δεν θα χαθεί καμία άλλη θέση εργασίας στην περιφέρεια Κιλκίς, απεναντίας όπως συμβαίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις θα δημιουργηθούν επιπλέον τριπλάσιες έως τετραπλάσιες από παράλληλες υποστηρικτικές εργασίες.
 • Κατά τη διάρκεια λειτουργίας της μονάδας (περίπου 30 χρόνια) το Ελληνικό δημόσιο θα εισπράξει τουλάχιστον 300 εκατ. €, με βάση τις ισχύουσες διεθνείς χρηματιστηριακές αξίες των μετάλλων χαλκού και χρυσού.
 • Επιπλέον, από τους μισθούς των εργαζόμενων η τοπική κοινωνία θα ωφεληθεί τουλάχιστον κατά 150 εκατ. €, στο ίδιο χρονικό διάστημα.
 • Για τους καταγόμενους από την περιφέρεια Κιλκίς είναι πολύ προσβλητική η άποψη ότι είναι ικανοί μόνο ως ανειδίκευτοι εργάτες. Γνωρίζω πως υπάρχουν ικανότατοι και διάσημοι Κιλκισιώτες επιστήμονες που διαπρέπουν τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος.
 • Ας απαντήσει κάποιος ευθέως αν η εγκατάσταση δεκάδων βιομηχανιών στο Σταυροχώρι και στη Νέα Σάντα, οι οποίες δυνητικά μπορεί να επιβαρύνουν το περιβάλλον, ωφέλησε την περιφέρεια Κιλκίς και βελτίωσε το εισόδημα των εργαζόμενων κατοίκων ή όχι.
 • Επειδή τα αποθέματα χαλκού και χρυσού, καθώς και άλλων μετάλλων, στην περιφέρεια Κιλκίς είναι μηδαμινά σε σχέση με τα παγκόσμια αποθέματα, να μην τα εξορύξουμε ποτέ. Δεν είναι ατυχές το επιχείρημα αυτό;
 • Εφόσον τηρούνται όλα τα μέτρα που προβλέπονται από τη σύμβαση, δεν θα υπάρξει καμία επίπτωση στην πρωτογενή και δευτερογενή γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή.
 • Η σωστή εφαρμογή των μεθόδων κατεργασίας και γενικά η συνολική λειτουργία της μονάδας, θα ελέγχεται από ανεξάρτητη επιτροπή που θα αποτελείται από ειδικούς επιστήμονες που η τοπική κοινωνία θα υποδείξει.
 • Οι ανησυχίες και οι επιφυλάξεις αρκετών Κιλκισιωτών είναι θεμιτές βλέποντας το αποτέλεσμα λειτουργίας τέτοιων μονάδων σε όλη τη χώρα. Υπάρχει όμως και έλλειψη ενημέρωσης και συνειδητή διαστρέβλωση ορισμένων ζητημάτων. Η πρότασή τους για παντελή απαγόρευση εξόρυξης και αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου είναι αντισυνταγματική. Λυπούμαι πολύ που υποστηρικτές αυτής της άποψης είναι και πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και μάλιστα γεωλόγοι ή μεταλλειολόγοι. Τότε τι λόγο ύπαρξης έχουν όλες οι πρακτικές επιστήμες σε όλο τον κόσμο, αφού η εργασία των πτυχιούχων τους επιβαρύνει το περιβάλλον; Να μείνουν λοιπόν μόνον οι ανθρωπιστικές επιστήμες;
 • Αναποφασιστικότητα, αναποτελεσματικότητα και μη διορατικό πνεύμα χαρακτηρίζουν μέχρι σήμερα όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις και τους περισσότερους Έλληνες πολιτικούς μπροστά στην αναγκαιότητα εκμετάλλευσης των ορυκτών πόρων μας. Επειγόντως αυτή η νοοτροπία πρέπει να αλλάξει. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως επειδή σήμερα η χώρα μας βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση «θα ξεπουλήσουμε τους θησαυρούς μας όσο-όσο». Οι κυβερνητικοί υπεύθυνοι ας προτάξουν το εθνικό συμφέρον.

Προσωπικά, θα συνεχίσω με επιμονή και σθένος την προβολή του ορυκτού πλούτου μας, δημοσιεύοντας άρθρα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά ή παρουσιάζοντας στα ΜΜΕ τα πλεονεκτήματα από την ορθολογική αξιοποίησή του, με πιστή εφαρμογή των αυστηρών κανόνων προστασίας του περιβάλλοντος που έχει θεσπίσει η ΕΕ. Παράλληλα, θα είμαι στη διάθεση οποιουδήποτε φορέα του Δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα, για την παροχή επιστημονικών πληροφοριών ή συμβουλών σχετικών με το επίκαιρο αυτό θέμα.”

 

Σχόλια
8 Σχόλια to ““Τι είπαν στη Βουλή για μεταλλεία””
 1. Ο/Η Σ. Δημητριάδης λέει:

  Ωστε λοιπόν κ. Τσιραμπίδη ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης πρωτοσύγκελος π. Επιφάνιος, ο ανεπίσημος επιστημονικός σύμβουλος της Μητρόπολης (εγώ δηλαδή) και ο εκπρόσωπος του Μετώπου κ. Α. Αραμπατζής εκφράσαμε στη Βουλή όπως γράφετε: “την απόλυτη αντίθεση σε οποιανδήποτε εξορυκτική επένδυση όχι μόνο στο Κιλκίς, αλλά σε όλη τη χώρα.” Και συνεχίζετε για εμάς: “Ζήτησαν να ακυρωθεί ο διεθνής διαγωνισμός. Να εισάγουμε τις αναγκαίες πρώτες ύλες από το εξωτερικό”.
  Καλά κ. Τσιραμπίδη, όταν τα γράφατε αυτά δεν ντραπήκατε καθόλου;
  Ξέρετε, οι τρείς μας θα μπορούσαμε να σας μηνύσουμε για τα ψέματα που διακινείτε ηλεκτονικά. Και έχουμε αψευδείς μάρτυρες το μαγνητοσκοπημένο βίντεο και τα πρακτικά της Βουλής.
  Βεβαίως και ζητήσαμε να ακυρωθεί ο διεθνής διαγωνισμός, μεταφέροντας μαζί με τους άλλους εκπροσώπους τις αποφάσεις των τοπικών αρχών του Κιλκίς και του κλήρου. Ποτέ όμως και πουθενά δεν είπαμε οτι είμαστε αντίθετοι σε οποιανδήποτε εξορυκτική επένδυση, και μάλιστα σε όλη τη χώρα, ούτε βέβαια μιλήσαμε για εισαγωγή πρώτων υλών από το εξωτερικό. Αυτά είναι δικά σας αυθαίρετα και διαστρεβλωτικά συμπεράσματα. Ανήθικα δε όταν σκόπιμα και εμβόλιμα πλασάρονται από έναν επιστήμονα και ακαδημαϊκό δάσκαλο.
  Έχετε γράψει ένα κείμενο υπέρ των μεταλλείων και το περιφέρετε ίδιο και απαράλαχτο από βήμα σε βήμα, αγνοώντας οποιαδήποτε κοσμογονική μεταβολή γίνεται γύρω σας και μέσα στην κοινωνία του Κιλκίς.
  Αυτοδιαφημιστήκατε ως εμπειρογνώμων του ΥΠΕΚΑ , για να σπεύσουν από το ίδιο το ΥΠΕΚΑ να διαψεύσουν αυτόν σας τον ισχυρισμό.
  Επαναλαμβάνετε κατεβατά ολόκληρα από το κείμενο της προκήρυξης, λες και το παρουσιάζετε για πρώτη φορά στην κοινωνία του Κιλκίς, και σαν να είναι αυτή ανίκανη να το διαβάσει και να το κρίνει από το πρωτότυπο.
  Υπόσχεστε εγκατάσταση σε νεόδμητα διαμερίσματα για να σπεύσουν οι του ΥΠΕΚΑ να απολογούνται για τα μικροπολιτικά σας τερτίπια.
  Και τώρα μας εγκαλείτε, γιατί όπως λέτε: “Η πρότασή τους για παντελή απαγόρευση εξόρυξης και αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου είναι αντισυνταγματική”. Τι μας λέτε τώρα. Θα μας στείλετε και σε κανένα συνταγματικό δικαστήριο για μια κατηγορία που εσείς κατασκευάσατε στο μυαλό σας;
  Για να κορυφώσετε το κήρυγμά σας με το εξής ηθικοπλαστικό σόφισμα, να μην πω τι επιπέδου: “Λυπούμαι πολύ που υποστηρικτές αυτής της άποψης είναι και πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και μάλιστα γεωλόγοι και κοιτασματολόγοι. Τότε τι λόγο ύπαρξης έχουν όλες οι πρακτικές επιστήμες σε όλο τον κόσμο, αφού η εργασία των πτυχιούχων τους επιβαρύνει το περιβάλλον. Να μείνουν λοιπόν μόνο οι ανθρωπιστικές επιστήμες;”.
  Τώρα μας κατατροπώσατε. Να μην λυπάστε καθόλου για μας κ. Τσιραμπίδη. Για άλλους πρέπει να λυπάστε, και να λυπάστε πολύ. Κοιτάξτε γύρω σας. Τα βουνά και οι λόφοι που βλέπετε δεν είναι σωροί πετρωμάτων που πρέπει να εξαφανιστούν για να πάρουν οι ξένες εταιρίες τα ίχνη χρυσού που λιγουρεύονται. Και το λιγοστό νερό του Κιλκίς δεν είναι για να ξεπλένουν τη λάσπη της σκόνης στην οποία θα μετατρέψουν τα βουνά αυτά. Εγώ, ως γεωλόγος, βλέπω στη διαδικασία αυτή μια καταστροφή της φύσης και των αναγκαίων για τη ζωή φυσικών πόρων, πολύ πιο αναγκαίων από το χρυσό, την οποία εσείς, είμαι βέβαιος, αδυνατείτε να δείτε. Μόνο τη λάσπη ίσως διακρίνετε και μάλλον τη χρησιμοποιείτε κιόλας.
  Ανεξάρτητα από ο,τι λέω εγώ όμως, σας παραδίδω στην κρίση των πολιτών του Κιλκίς, που μπορούν να αντιπαραβάλλουν τους ισχυρισμούς σας με την καταγραφή σε βίντεο της συνεδρίασης της ειδικής επιτροπής της Βουλής.

 2. Ο/Η mostas45 λέει:

  Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου 16-02-2012 Βίντεο
  http://www.youtube.com/watch?v=kslvS-By3fU
  κ. καθηγητά δημοσιοποιώ το σχόλιο σας και εδώ. http://gnomikilkis.blogspot.com/2012/03/blog-post_17.html

 3. Ο/Η giannis λέει:

  Ο Τσιραμπίδης μεταξύ άλλων αναφέρει στον πρόλογο του «Προέδρευσε ο κ. Α. Παπαγεωργίου με αναπληρωτή την κ. Α. Παπαθανάση, οι οποίοι κράτησαν σε υψηλό επίπεδο τη συζήτηση.»
  Για την τοποθέτηση της κ. Παπαθανάση δε θα μιλήσω (τι να πεις άλλωστε). Θα μιλήσω για το ψέμα που είπε, χωρίς να έχει το λόγο προεδρεύουσα γαρ, με σκοπό να επιτεθεί στην κ. Αμμανατίδου – Πασχαλίδου και να αμφισβητήσει τα λεγόμενα της. Εκτός και αν το ψέμα το είπε για αν συμπληρώσει το ψέμα του Τζίμα πως στα Κρούσια δεν έχει δάσος (αλήθεια και το Πάιικο έχετε βγάλει στη βίζιτα. Ούτε εκείνο φαντάζομαι έχει δάσος). δείτε το συγκεκριμένο απόσπασμα http://www.youtube.com/watch?v=kslvS-By3fU#t=3h28m30s
  Τι μας λέει η κ Παπαθανάση «Και οι Δελφοί είναι αρχαιολογικός χώρος και στη γύρω περιοχή έχουμε όλα τα μεταλλεία της Ελλάδας σε υπόγειες στοές.»

  Ας μου απαντήσει κάποιος αν όλα τα μεταλλεία είναι όντως στη Φωκίδα (ξέρω τι θα πείτε, μεταφορικά το είπε) αλλά και αν η εξόρυξη του βωξίτη που γίνεται στα μεταλλεία της Φωκίδας γίνεται σε υπόγειες στοές.

  Πες πες κάτι θα μείνει κ Παπαθανάση.

 4. Ο/Η ΑΝΘΡΩΠΟΣ λέει:

  Κύριε Τσιραμπίδη, διαβάζοντας το παραπάνω κείμενό σας διαπιστώνει κανείς σίγουρα 2 πράγματα:

  Το πρώτο πώς έχετε τους Κιλκισιώτες στην κατηγορία ιθαγενών οι οποίοι 1 Μαρτίου περιμένουν το δικό σας ερμηνευτικό κείμενο για να μάθουν και να καταλάβουν τι ειπώθηκε στη συνεδρίαση της 16ης Φεβρουαρίου. Το λοιπόν μάθετε ότι τα πρακτικά της συνέλευσης τα είχαμε στα χέρια μας και διατέθηκαν στα ΜΜΕ Κιλκίς, την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου. Επίσης αντιληφθείτε ότι όχι μόνο ξέρουμε να διαβάζουμε, αλλά έχουμε και ικανότητα κρίσης και μάλιστα πολύ ανεπτυγμένη! Αν μπαίνατε στον κόπο να παρακολουθήσετε τις αναρτήσεις και τα άρθρα των τοπικών ιστοσελίδων ΜΜΕ θα βλέπατε αποσπάσματα από τα πρακτικά σας, καθώς και τις ανακοινώσεις των εξοργισμένων αιρετών μας μετά από την υποτιθέμενη ενημέρωση της 16/02/2012. (ενδεικτικά: “Συστράτευση και αγώνας η απάντησή μας στον εμπαιγμό από πλευράς ΥΠΕΚΑ” – Αντιδήμαρχος Κιλκίς Μιχάλης Αναστασιάδης http://www.gnomikilkis.gr). Επιπλέον αν θέλατε, θα μπορούσατε να βρείτε τα κατηγορηματικά αρνητικά ψηφίσματα και αποφάσεις θεσμοθετημένων φορέων του νομού, όπως των: Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς, Ιερά Μητρόπολις Πολυανής και Κιλκισίου, Ιερά Μητρόπολις Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου, Ιερό Κοινόβιο Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, Δικηγορικός Σύλλογος Κιλκίς, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κιλκίς, Νομαρχιακή επιτροπή ΤΕΕ Κιλκίς, Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Κιλκίς, ΑΔΕΔΥ Κιλκίς, ΕΛΜΕ Κιλκίς, Εμπορικός Σύλλογος Κιλκίς και άλλων συνολικά 45 φορέων. Ποιούς θεσμοθετημένους φορείς λοιπόν ψάχνει το ΥΠΕΚΑ για να γνωμοδοτήσουν;

  Το δεύτερο που γίνεται αντιληπτό από το κείμενό σας είναι ότι μάλλον εσείς έχετε κάποιο σοβαρότατο πρόβλημα με την ελληνική γλώσσα και την ερμηνεία ελληνικών ανακοινώσεων. Γιατί πώς αλλιώς να καταλάβει κανείς που έχει χτενίσει τα πρακτικά και έχει δει το σχετικό βίντεο της 16ης Φεβρουαρίου, τα αναγραφόμενα στο παραπάνω κείμενό σας, όπως ό,τι «Όλοι οι αιρετοί εκπρόσωποι τόνισαν ότι είναι υπέρ…», «οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων δήλωσαν πως τα κόμματά τους είναι υπέρ…», ότι οι π.Επιφάνιος, Σ.Δημητριάδης και Α.Αραμπατζής ζήτησαν να εισάγουμε αναγκαίες πρώτες ύλες και ότι τα συμπεράσματα είναι αυτά που αναγράφετε.
  Διορθώνουμε λοιπόν – ότι σας ξέφυγε:
  ΟΧΙ, οι αιρετοί μας ΔΕΝ είπαν αυτά που λέτε ! Ήταν ευγενικοί προσπαθώντας να σας πουν να κατεβείτε από το βάθρο σας και να τηρήσετε τη δέσμευσή σας για απόφαση επί του θέματος από την τοπική κοινωνία. Δεν ήταν εριστικοί και επιθετικοί. Αυτό φαίνεται ότι εσείς το μεταφράζετε όπως σας βολεύει.

  ΟΧΙ οι εκπρόσωποι ΟΛΩΝ των κομμάτων ΔΕΝ είπαν αυτά που γράφετε και προσωπικά στη θέση μερικών από αυτών θα σας μήνυα αμέσως !

  ΟΧΙ ο πατέρας Επιφάνιος, και οι κύριοι Δημητριάδης και Αραμπατζής ΔΕΝ σας ζήτησαν να εισάγετε τις αναγκαίες μας πρώτες ύλες. Εδώ καταλαβαίνουμε τη σύγχυση δικαιολογημένα: Για εσάς οι αναγκαίες πρώτες ύλες είναι ο χρυσός – για εμάς άλλα πράγματα, ξέρετε ψωμί, γάλα, κρέας, σχολεία, περίθαλψη, ε και κάτι σε ελαφριά ψυχαγωγία να μην ξεχνάμε ότι είμαστε και εμείς άνθρωποι! Και μάλλον δεν καταλάβατε ότι η επιθυμία τους και το όραμά τους είναι να καλλιεργήσουμε και να παράγουμε και ΟΧΙ να εισάγουμε.

  ΟΧΙ ΔΕ βγήκαν τα συμπεράσματα που μας αραδιάζετε στο παραπάνω κείμενό σας, γιατί αυτά είναι τα δικά σας επιθυμητά συμπεράσματα προς επιβολή με την απειλή της αντισυνταγματικής συμπεριφοράς:

  Το (16ης Φεβρουαρίου) «καμία ιδιωτική περιουσία δεν κινδυνεύει από αναγκαστικές απαλλοτριώσεις που προβλέπονται στο μεταλλευτικό κώδικα και αυτό γιατί το ΥΠΕΚΑ, κηρύσσει με πολύ μεγάλη φειδώ, αφού πρώτα εξαντληθεί η διαπραγμάτευση μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών, αναγκαστικές απαλλοτριώσεις που αφορούν, κυρίως, άγονη γη και μακριά από κατοικημένες περιοχές για τις ανάγκες των μεταλλευτικών μεταλλίων, όπως είναι αυτό της περιοχής σας.» που διαβάζουμε στα πρακτικά της 16ης Φεβρουαρίου δεν αποτελεί επιχείρημα – αποτελεί μια παράγραφο με κούφιο (τουλάχιστον) νόημα! Τι συμπέρασμα να βγει;

  Το δικό σας (16ης Φεβρουαρίου) «Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις, που μετά την εξόφληση ενός λατομείου ή ορυχείου ή μεταλλίου και την αποκατάστασή του, αισθητικά το αποτέλεσμα να είναι πολύ καλύτερο από πριν.» ΔΕΝ αποτελεί επίσης επιχείρημα – θα μπορούσε να αποτελέσει δεδομένο προς επεξεργασία στο μυαλό, αν είχατε μια λίστα με τα ονόματα αυτών των περιοχών που η μεταλλευτική δραστηριότητα ευεργέτησε – έστω μία φωτογραφία! Δε θα έβλαπτε βέβαια και η αναφορά στο πόσοι άνθρωποι ζουν εκεί που συντελέστηκε το θαύμα της επαναδημιουργίας! Τι συμπέρασμα να βγει;

  Το (Σπ.Τζίμα 16η Φεβρουαρίου) «Θα ήθελα να σας πω, επίσης, ότι πριν φτάσουμε στον καθορισμό της περιοχής αυτής, όλη η επιτροπή που δουλεύει γι’ αυτό το σκοπό, που είμαστε, όπως σας είπα, χωρίς καμία ντιρεκτίβα, πήγαμε σε όλες τις περιοχές και ο λόγος που επιλέξαμε αυτή τη συγκεκριμένη περιοχή για να βγάλουμε στο διαγωνισμό ήταν γιατί δεν έχει δάσος.» Αλήθεια γιατί δε μας το αναφέρατε στο κείμενό σας ως συμπέρασμα –> Κιλκίς = στέπα / έρημος ή ότι άλλο βολεύει; Τι συμπέρασμα να βγει;

  Τέλος αναρωτιέμαι τώρα που ξανακοιτάω το βίντεο της 6ης Φεβρουαρίου στο Δημοτικό Συνεδριακό κέντρο Κιλκίς: Εσείς εδώ στο Κιλκίς μας είπατε εδώ κάτι για νεόδμητα διαμερίσματα [37:10 http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=-I9_v2Xblr4%5D– τώρα στα «συμπεράσματά» σας γιατί τα νεόδμητα διαμερίσματα προς τους αναγκαστικά απαλλοτριωμένους τα μετατρέψατε σε «Δεν θα γίνει καμία απαλλοτρίωση οικισμού»; Με αυτές τις αυθαίρετες αλλαγές και ακυρώσεις και ανακοινώσεις «ό,τι να ‘ναι» περιμένετε να πείσετε και τολμάτε να ανακοινώνετε και συμπέρασμα;

  Και τέλος πάντων αν θέλετε να μας πείτε κάτι καινούργιο, μπείτε στον κόπο να το συντάξετε. Τόσο το ενσωματωμένο βίντεο, όσο και το υλικό που μας διανέματε, όσο και τα όσα είπατε 16/2 είναι τα ίδια – όπως ίδια είναι και η απάντησή μας : ΔΕ ΘΕΛΟΥΜΕ !

 5. Ο/Η ΑΝΕΣΤΗΣ λέει:

  ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΜΑΧΗΤΗ ΚΙΛΚΙΣ Ο Κ ΤΣΙΡΑΜΠΙΔΗΣ ΕΙΠΕ ΤΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΗΚΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ Η ΞΕΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΜΧ ΤΟΥ ΣΚΡΑ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΦΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΘΑ ΕΠΑΝΑΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙ ΝΕΟ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΙ ΤΙΣ ΕΛΛΙΠΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΕ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΓΡΙΒΑ ΣΤΙ 21-12-1990 ΕΓΕΙΝΕ ΣΕΙΣΜΟΣ 5,9 ΚΑΙ ΕΙΧΕ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΥΤΟ ΟΦΙΛΟΤΑΝΕ ΛΟΓΟ ΤΟ ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΡΚΕΤΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΛΟΓΟ ΤΗΣ ΙΔΙΕΤΕΡΟΤΙΤΑΣ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ .ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΕΙΡΕΑΣΕΙ ΔΗΜΕΙΟΥΡΓΕΙΑ ΝΕΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΠΟ ΜΙΑ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΜΕ ΕΚΡΥΚΤΙΚΑ ΕΥΡΑΙΑΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΦΑΝΙΑΚΗ ΕΞΟΡΥΞΗ

 6. Ο/Η Ν.Ε. ΔΗΜΑΡ Ν. Κιλκίς λέει:

  Προς άρσιν κάθε παρεξηγήσεως, η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ δημόσια έχει διατυπώσει την κατηγορηματική της αντίθεση στην προσπάθεια του ΥΠΕΚΑ να λειτουργήσει μεταλλεία χρυσού και χαλκού στην περιοχή των Κρουσίων του Νομού Κιλκίς.
  Η ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ της ΔΗΜΑΡ του Νομού Κιλκίς.

 7. Ο/Η KILKIS λέει:

  O Τζίμας ποιός ειναι;

Σχολιάστε