My Twitter Feed

5 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

ΝΔ: Δυσαρέσκεια στη Βόρ. Ελλάδα -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Δ. Κιλκίς: 50 έκτακτες προσλήψεις -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ο χρόνος άλλαξε, ο κορονοϊός όχι! -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Επαναξιολογούνται οι διοικητές; -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Παραμένει αναβαθμισμένος -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Καταγγελίες υγειονομικών Κιλκίς -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Εμβολιασμοί στα νοσοκομεία μας -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

ΣΥΡΙΖΑ: Ανησυχία για τα σχολεία -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Τι ισχύει σε περίπτωση νέων εκλογών

Όπως όλα δείχνουν, τόσο απ` τους εκλογικούς αριθμούς, όσο κι απ` τα συμπεράσματα της πρώτης μέρας των διερευνητικών εντολών, το σενάριο των “επαναληπτικών” εκλογών φαντάζει πλέον σχεδόν σίγουρο, με πιθανότερες ημερομηνίες διεξαγωγής τους την 10η ή 17η Ιουνίου.

Πως θα γίνουν, όμως, αυτές οι νέες εκλογές; Πρώτα απ` όλα, αν δεν σχηματισθεί κυβέρνηση, όπως όλα δείχνουν, τότε δεν υπάρχει λόγος να συγκληθεί η νέα Βουλή και οι νέες εκλογές θα γίνουν, όπως προβλέπεται, με λίστα και άρα δεν θ` απαιτείται σταυρός προτίμησης.

Πως θα συγκροτηθούν οι λίστες; Με βάση τη σειρά που κατέλαβαν οι υποψήφιοι στις χθεσινές εκλογές. Αυτό, βέβαια, δεν προβλέπεται απ` το σχετικό νομικό καθεστώς που διέπει την διεξαγωγή των εκλογών, αλλά απ` την πολιτική δεοντολογία, την οποία είναι βέβαιο ότι θα τηρήσουν όλα τα κόμματα, εκτός κι αν παρουσιαστούν κάποιοι αστάθμητοι παράγοντες.

Άρα αν οι έδρες κατανεμηθούν με τον ίδιο τρόπο, όσοι εκλέχτηκαν χθες δεν πρόκειται να χάσουν τις έδρες τους. Θα πρέπει, ωστόσο, να θεωρηθεί σίγουρο ότι θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις γιατί είναι αδύνατο να επαναληφθεί το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα. Πόσο, μάλιστα, που οι νέες εκλογές θα πρέπει να γίνουν με βάση την απογραφή του 2011, η οποία θα τροποποιήσει και των αριθμό των εδρών σε κάποιες εκλογικές περιφέρειες.

Ωστόσο στην δική μας (νομός Κιλκίς) τέτοια διαφοροποίηση δεν θα υπάρξει και θα εκλέξουμε και πάλι τρεις βουλευτές. Θα `ναι, όμως οι ίδιοι που εκλέξαμε χθές; Αν υπάρξει η ίδια κατανομή εδρών (1-1-1) τότε ναι. Αν, όμως, έχουμε διαφοροποίηση με βάση τα νέα ποσοστά που θα πάρουν τα κόμματα, τότε όχι.

Το βέβαιο είναι ότι ο Γιώργος Γεωργαντάς δεν πρέπει ν` ανησυχεί αφού η μια έδρα είναι για τη ΝΔ “κλειδωμένη”. Εκτός κι αν η ΝΔ χάσει την πρωτιά και επομένως και το μπόνους των 50 εδρών για να `ρθουν έτσι τα πάνω – κάτω! Αλλά ακόμα και σε μια τέτοια περίπτωση είναι εξαιρετικά δύσκολο να μείνει η ΝΔ χωρίς έδρα στο Κιλκίς.

Σε περίπτωση που δεν σημειωθούν κι άλλες θεαματικές ανατροπές στ` αποτελέσματα θα είναι δύσκολο να χάσει την έδρα του και το ΠΑΣΟΚ, άρα κι ο Θ. Παραστατίδης δεν φαίνεται να κινδυνεύει σοβαρά.

Έτσι, ανησυχία μπορεί να υπάρχει μονάχα στον ΣΥΡΙΖΑ και κατ` επέκταση στην Ειρ. Αγαθοπούλου, μήπως και χαθεί η έδρα ένεκα του μπιλιάρδου που μπορεί να παιχτεί στην τσόχα του πιο αντιδημοκρατικού εκλογικού νόμου που ίσχυσε ποτέ! Με βάση πάντως την κεκτημένη ανοδική ταχύτητα του ΣΥΡΙΖΑ, ένα τέτοιο ενδεχόμενο φαντάζει δύσκολο. Αν παρά ταύτα συμβεί, τότε έχουν δικαίωμα στο όνειρο κι άλλοι, όπως για παράδειγμα ο Σ. Τσιτουρίδης (αν πάρει 2η έδρα η ΝΔ), η Σ. Καλαντίδου (ΚΚΕ), η Άννα Μαρία Γιάντση (Ανεξ. Έλληνες) ή και άλλοι.

Σχόλια
One Response to “Τι ισχύει σε περίπτωση νέων εκλογών”
  1. Ο/Η Εθνικιστης λέει:

    Απορώ ώρες ώρες, τώρα που είναι η ευκαιρία της αριστεράς να κυβερνήσει δεν θέλει.. Ρε Τσίπρα τί φοβάσαι;;; Εσένα θέλει ο λαός για πρωθυπουργό, πρώτη φορά βλέπω αρχηγό κόμματος να φοβάται για το μεγάλο ποσοστό του. Τραγικό!!!

Σχολιάστε