My Twitter Feed

5 Μαΐου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

3,8 εκ. για συντήρηση δρόμων -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Στη Βουλή οι διακοπές σε φ/β -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΑΔΕΔΥ: Όλοι σε απεργία 1ης Μάη -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Κάλεσμα φορέων για τη 1η Μάη -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΑΟΚ: Απίστευτη ανατροπή από το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ -

Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Βροντερό “παρών” για την Υγεία -

Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ερώτηση ΚΚΕ για τη Παθολογική -

Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Επισκέψεις ενόψει ευρωεκλογών -

Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Τι ζητούν οι αγρότες της Παιονίας

Με επιστολή προς το νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Γεωργαντά, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Παιονίας θέτει σειρά αιτημάτων για τη στήριξη του κλάδου ζητώντας την αναθεώρηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τη νέα ΚΑΠ.

Κάνοντας λόγο για λανθασμένες κυβερνητικές πολιτικές, ο Σύλλογος αναφέρει στην επιστολή του τα εξής:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Μετά από συνάντηση των μελών του Αγροτοκτηνητροφικού Συλλόγου Παιονίας, λόγω της παγκόσμιας κρίσης του κόστους παραγωγής, των λανθασμένων κυβερνητικών πολιτικών και της ανεπαρκούς θητείας του απερχόμενου Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης αποφασίσαμε και σας αποστέλλουμε τα αιτήματά μας.

Ξεκινώντας να αναφέρουμε ότι η κατάθεση του Εθνικού στρατηγικού σχεδίου για τη νέα ΚΑΠ, θεωρούμε ότι έγινε βεβιασμένα, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση και δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις για τη διατήρηση και ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής στη χώρα μας. Ελπίζουμε αυτό να έγινε από έλλειψη ενημέρωσης από τον προηγούμενο υπουργό, από τους συμβούλους του και όχι για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα συμφέροντα. Ευελπιστούμε να υπάρχει χρόνος να γίνουν οι απαραίτητες διαβουλεύσεις με την ΚΟΜΙΣΙΟΝ και να αλλάξουν σημαντικά σημεία στο στρατηγικό σχέδιο.

Ειδικότερα όσον αφορά τη συνδεδεμένη ενίσχυση του βόειου κρέατος έγινε σε τελείως λάθος κατεύθυνση και ευνοεί τους παχυντές μόσχων που εισάγουν μόσχους, τους εκτρέφουν εδώ και πωλούνται ως Ελληνικοί. Αντίθετα οι αγελαδοτρόφοι δεν έχουν κανένα κίνητρο να εκθρέψουν και να μεγαλώσουν μόσχους, είτε για πάχυνση, είτε για αναπαραγωγή με αποτέλεσμα να ευνοείται η εισαγωγή μόσχων πάχυνσης και μοσχίδες αναπαραγωγής. Το ίδιο ισχύει και για τους παχυντές που εκτρέφουν μόνο ελληνικά ζώα.

Προτείνουμε οι συνδεδεμένες ενισχύσεις στο βόειο κρέας να διαμορφωθούν ως εξής:

– θηλυκά βοοειδή ηλικίας 20 μηνών έως 14 ετών που έχουν γεννήσει στο έτος ενίσχυσης, να επιδοτηθούν με 200 ευρώ/ζώο.

– θηλυκά βοοειδή αναπαραγωγής (μοσχίδες) που συμπληρώνουν τον 20ο μήνα στο έτος ενίσχυσης, να επιδοτηθούν με 500 ευρώ/ζώο.

– μόσχοι που γεννιούνται, εκτρέφονται στην Ελλάδα και σφάζονται σε ηλικία έως 14 μηνών να επιδοτηθούν με 200 ευρώ/ζώο.

– μόσχοι που γεννιούνται, εκτρέφονται στην Ελλάδα και σφάζονται σε ηλικία από 14 μηνών έως 24 μηνών να επιδοτηθούν με 250 ευρώ/ζώο.

– παχυντές πού εκτρέφουν μόνο ελληνικά μοσχάρια να επιδοτηθούν με 100 ευρώ ανά ζώο.

Επίσης για την αιγοπροβατοτροφία προτείνουμε τα εξής:

– άμεση αναδιανομή της εξισωτικής αποζημίωσης στους κτηνοτρόφους και ΜΟΝΟ. Η συγκεκριμένη αποζημίωση, ήταν μία ενίσχυση σε περιοχές με μειονεκτήματα που οφείλονταν είτε στα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της περιοχής, ή στο ότι τα προϊόντα των συγκεκριμένων παραγωγών είχαν ακριβότερο κοστολόγιο λόγω των παραπάνω φυσικών περιορισμών. Να υπενθυμίσουμε ότι ο πρώην υπουργός κύριος Βορίδης, είχε υποσχεθεί σε εκδήλωση στο Κιλκίς, ότι θα απαιτήσει να επιστρέψουμε στο πρότερο καθεστώς πριν το 2014.

– στη συνδεδεμένη ενίσχυση του αιγοπρόβειου κρέατος κατατέθηκε στην πρότασή του στρατηγικού σχεδίου το ποσό των 12 ευρώ/ζώο. Προτείνουμε να διαμορφωθεί στα 20 ευρώ/ζώο, καθώς το ποσό που προτάθηκε είναι με δεδομένα των προηγουμένων ετών και πρέπει να διαμορφωθεί στις σημερινές απαιτήσεις με το αυξημένο κόστος διατροφής.

Και ορισμένα γενικά αιτήματα που αφορούν όλους τους κτηνοτρόφους.

Για το δύσκολο θέμα της ενέργειας που μας πονάει. Προτείνουμε (ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ) να δοθούν άμεσα άδειες NET METERING στους κτηνοτρόφους, μαζί με χρηματοδοτικά εργαλεία (αυξημένη επιδότηση, άτοκα δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου). Επίσης τα υφιστάμενα προγράμματα δεν μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε λόγω του ότι δεν υπάρχουν ελεύθερες γραμμές στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ με αποτέλεσμα να μας αναγκάζουν να κατασκευάσουμε φωτοβολταϊκά σε νέες εκτάσεις και να μένουν αναξιοποίητες οι επιφάνειες από τις στέγες των στάβλων μας.

Όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του ΟΠΕΚΕΠΕ. Προτείνουμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, να ψηφιοποιηθούν πλήρως οι υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να αποφύγουμε την επώδυνη διαδικασία των διοικητικών ελέγχων, που έχει ως αποτέλεσμα την μη καταβολή των ενισχύσεων σε αυτούς που υφίστανται τον έλεγχο. Επίσης θα επιθυμούσαμε, οι υπηρεσίες που υπόκεινται στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΛΓΑ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ κτλ.) να είναι πιο φιλικές προς τους αγρότες και όχι απέναντί τους.

Όλα τα παραπάνω θέματα αφορούν το εθνικό στρατηγικό σχέδιο της νέας ΚΑΠ για την περίοδο 2003-2007 και τον μελλοντικό σχεδιασμό της αγροτικής ανάπτυξης, που σημαίνει ότι αφορούν το ΜΕΛΛΟΝ μας. Δυστυχώς για να φτάσουμε σε εκείνη την περίοδο πρέπει να δούμε το ΠΑΡΟΝ.

Σήμερα με τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν παγκοσμίως, πρέπει να στηριχθεί ο κλάδος άμεσα ώστε να μπορούμε να συζητάμε και για το μέλλον.

Προτείνουμε:

1. 1) Άμεση κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής του ρεύματος αναδρομικά, καθώς έχει εκτοξεύσει τους λογαριασμούς ρεύματος και θα είναι αιτία να κλείσουν αρκετές μονάδες.

2. 2) Μείωση των φόρων του αγροτικού πετρελαίου στην αντλία ή επί των τιμολογίων της αγοράς πετρελαίου που καταθέτουμε και όχι επιστροφή φόρου με βάση τα στρέμματα, για να επωφεληθούν της μείωσης η πραγματικοί αγρότες. Επίσης η μείωση να αφορά το σύνολο των αγροτών και όχι μόνο τα συλλογικά σχήματα που είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό των αγροτών. Σας προτείνουμε να δείτε τα μοντέλα άλλων ευρωπαϊκών χωρών και να εφαρμοστούν ανάλογα στην Ελλάδα.

3. 3) Μείωση της φορολογίας στο 10% όλων των αγροτών έως ότου περάσει αυτή η δύσκολη συγκυρία.

4. 4) Όσον αφορά τις επιδοτήσεις και τις συνδεδεμένες ενισχύσεις που λαμβάνουμε, είναι απαράδεκτο να φορολογούνται τα συγκεκριμένα ποσά, καθώς τα λαμβάνουμε λόγω του ότι τα προϊόντα μας υποκοστολογούνται και χρήζουν ενίσχυσης. Δεν υπάρχει λόγος να τις λαμβάνουμε και να τα επιστρέφουμε σε φόρους. Είμαστε το μοναδικό κράτος της ευρωπαϊκής Ένωσης που φορολογούνται οι επιδοτήσεις.»

Σχολιάστε