My Twitter Feed

5 Φεβρουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Δύο νέοι παθολόγοι στο ΓΝ Γουμένισσας -

Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου, 2021

Διαμαρτυρία για επίσκεψη Στεφανή -

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, 2021

Ήρεμα νερά ενόψει 3ου κύματος -

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, 2021

Έμποροι: Θέλουμε μαγαζιά ανοιχτά -

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, 2021

Επίσκεψη Στεφανή για το ΠΚΕΕΥΕ -

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, 2021

“Στη ΝΔ κάποιοι τρώνε δικούς της” -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Ο Βιεϊρίνια στον ΣΦ ΠΑΟΚ Κιλκίς -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Καλείται συνεταιριστική τράπεζα -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Τι βγάζει η κάλπη της Κυριακής…

– Τι ποσοστά περιμένουν τα κόμματα – Τι θα σημάνουν αυτά τα ποσοστά

– Από 24% έως 30% περιμένει η ΝΔ

– Από 17% έως 20% το ΠΑΣΟΚ – Τι θα ακολουθήσει εαν δεν περάσει το μίνιμουμ

– Ελάχιστος πήχυς για το ΚΚΕ το 10%

– Μεγάλες προσδοκίες διψήφιου ποσοστό για τον ΣΥΡΙΖΑ

– Τι περιμένουν Καμμένος, Κουβέλης, Καρατζαφέρης, Ντόρα, Οικολόγοι και Χρυσή Αυγή

Για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση ακόμα και τώρα που βρισκόμαστε λίγες ώρες πριν αρχίσει η ψηφοφορία για την εκλογή της νέας Βουλής όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά και όλα τα κόμματα αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να είναι από μεγάλοι νικητές ως και μεγάλοι χαμένοι της αναμέτρησης.

Είναι η ίδια ρευστότητα που αποτυπώνεται και στην κοινωνία. Οι πολίτες δείχνουν τη διάθεση να αποδοκιμάσουν ότι θεωρούν ως κατεστημένο γιατί του αποδίδουν μέρος της ευθύνης για το δράμα που ζούμε.

Αυτοδυναμία δε φαίνεται να προκύπτει από πουθενά.

Η ΝΔ που προκάλεσε την εκλογική αναμέτρηση, μπορεί να βρεθεί από το 24% που θα σημάνει εσωκομματικό πρόβλημα για τον Α. Σαμαρά έως και το 30% που θα είναι ποσοστό το οποίο θα επιτρέψει στον πρόεδρο της να αξιώσει την πρωθυπουργία.

Το ΠΑΣΟΚ αν κινηθεί κάτω από το 17% θα κληθεί να απαντήσει στο ερώτημα γιατί θα πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει. Και αν βρεθεί έστω και λίγο πάνω από το 20% – το μισό από όσο είχε λάβει στην κάλπη πριν 2,5 χρόνια- θα θεωρήσει ότι κατέγραψε θρίαμβο.

Το ΚΚΕ μετά τη λαίλαπα που έπληξε τα λαϊκά στρώματα πρέπει να καταγράψει ποσοστά πολύ υψηλότερα από το σχεδόν 8% των προηγούμενων εκλογών. Το ορόσημο του 10% είναι ένας ελάχιστος πήχης. Αν δεν τον περάσει θα γίνει μέρος του προβλήματος αφού θα είναι πια δεδομένα τα όρια και η δυναμική του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δημοσκοπικά καταγράφει υψηλά ποσοστά και οι εκτιμήσεις τον θέλουν τρίτο κόμμα με σαφώς διψήφιο νούμερο. Το ερώτημα είναι αν θα το λάβει και πως θα το διαχειριστεί, αφού κατέστησε εαυτό ως κόμμα εξουσίας. Και ένα κόμμα που στοχεύει στην εξουσία δεν μπορεί να έχει ποσοστά κομμάτων διαμαρτυρίας.

Το κόμμα του κ. Καμμένου εκτιμάται ότι κερδίζει άνετα την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση σε αυτή την πρώτη του μάχη. Το ζητούμενο είναι αν θα γίνει ένα ακόμα αρχηγικό κόμμα μιας χρήσης όπως πολλά στο παρελθόν -π.χ. κόμμα Αβραμόπουλου, Στεφανόπουλου, Αρσένη κλπ- ή θα βρει μια καθαρή θέση στον πολιτικό χάρτη και θα καλύψει κάποιο τμήμα της κοινωνίας, οπότε και θα μακροημερεύσει.

Και το κόμμα του κ. Κουβέλη φαίνεται ότι θα μπει στη Βουλή. Μπορεί με 6 ή και 7%. Λίγη σημασία έχει το ποσοστό του. Το σημαντικό είναι αν θα βρει ένα αυτόφωτο ρόλο ή θα γίνει ένα ακόμα κεντροαριστερό κόμμα διαμαρτυρίας τύπου ΠΑΣΟΚ εσωτερικού.

Ο ΛΑΟΣ του κ. Καρατζαφέρη εάν βρεθεί στη νέα βουλή θα έχει περάσει την τρικυμία και θα καταγραφεί ως ανθεκτική πολιτική οντότητα. Έτσι θα έχει την ευκαιρία να αναδιατάξει τη στρατηγική του. Αν δεν μπει…

Η κα Μπακογιάννη δεν κατάφερε να δημιουργήσει ένα πολιτικό φορέα που να αναπτύξει δυναμική. Αν εισέλθει στο κοινοβούλιο θα μπορεί να διαπραγματευτεί το επόμενο της βήμα από θέση ισχύος. Αλλιώς τα περιθώρια της στενεύουν και θα πρέπει να μειώσει πολύ τις άμεσες –τουλάχιστον- απαιτήσεις της για να γυρίσει στο… μαντρί ή έστω να ενταχθεί σε ένα νέο πόλο.
Όλες οι παραπάνω εκτιμήσεις μπορούν κάλλιστα να ανατραπούν από το πραγματικό εκλογικό αποτέλεσμα. Αν όμως επιβεβαιωθούν παράγουν πολιτική αστάθεια.Οι Oικολόγοι παλεύουν για πρώτη φορά με τόσο σοβαρές πιθανότητες να περάσουν τον πήχη του 3%, ενώ η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ φαίνεται ότι ίσως να γίνει το πρώτο πραγματικά ακροδεξιό κόμμα που θα εκπροσωπηθεί στο κοινοβούλιο.

Γιατί ακόμα και αν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ίσως και με τη σύμπραξη ή έστω την ανοχή κάποιου τρίτου κόμματος σχηματίσουν κυβέρνηση, αυτή θα είναι ευάλωτη. Έτσι είναι βέβαια όλες οι κυβερνήσεις συνεργασίας ανά τον κόσμο. Αλλά με δεδομένη την …ελληνική πολιτική κουλτούρα δε θα είναι εύκολο να μακροημερεύσει και να επιτύχει. Άρα οι επόμενες εκλογές που πιθανώς να έχουν και νέα σχήματα δε θα αργήσουν πολύ.

Αν πάλι δε βρεθεί φόρμουλα συνεργασίας και οδηγηθούμε σε επαναληπτικές εκλογές κατά τα μέσα Ιουνίου τίποτα δε διασφαλίζει, παρά τις ακραίες πιέσεις που θα δεχθούμε από τους δανειστές μας, ότι τα κόμματα εξουσίας θα επιτύχουν μεγαλύτερα ποσοστά ή αυτοδυναμίες.

Σε κάθε περίπτωση καθίσταται φανερό ότι οι πολίτες αποφάσισαν να επιβάλουν μια νέα πολιτική πραγματικότητα. Μένει να αποδειχθεί αν οι πολιτικοί μπορούν να ανταποκριθούν.

Πηγή: Newsit.gr 

Σχόλια
2 Σχόλια to “Τι βγάζει η κάλπη της Κυριακής…”
  1. Ο/Η PAO13 λέει:

    Ε ΤΟΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΩ ΝΑ ΨΗΦΙΣΩ ΑΦΟΥ ΜΑΣ ΕΒΓΑΛΕΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ (ΠΡΑΓΜΑ ΠΑΡΑΝΟΜΟ) ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ.ΣΤΗ ΝΔ ΟΠΩΣ ΛΕΣ ΘΑ ΠΑΜΕ ΣΕ ΝΕΑ ΕΚΛΟΓΗ ΑΡΧΗΓΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΚΟΜΜΑΤΙΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΠΑΣΟΚ.ΠΟΙΟ ΣΗΜΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΙΠΕΣ ΟΤΙ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ.ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ. ΕΓΩ ΠΑΩ ΓΙΑ ΥΠΝΟ ΚΑΙ ΜΕ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΤΕ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΩ ΠΟΤΕ; ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΟΛΑ ΚΑΙ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ;Ή ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΕΤΑ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΩ;ΖΗΤΩ Η ΕΓΚΥΡΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΥ ΤΗΡΕΙ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ

  2. Ο/Η αναπ-οδος λέει:

    Δηλαδή κύριε ή κυρία PAO13 η πολιτική ανάλυση της επόμενης μέρας των εκλογών και οι σφυγμομετρήσεις και τα γκάλοπ που μας έχουν πάρει τα αυτιά όλα αυτά τα χρόνια σε Μ.Μ.Ε είναι παράνομα; Καλέ μου άνθρωπε. Να σε φιλήσω (θα λεγε και ο αείμνηστος Θανάσης Βέγγος).Το συγκεκριμένο άρθρο για να σοβαρευτούμε πρώτον είναι πολύ κοντά στην πραγματικότητα και δεύτερον πολύ κατατοπιστικό για όποιους μπερδεύονται εύλογα από το φασιστικό εκλογικό σύστημα που μας έχουν επιβάλει οι “δημοκρατικές” κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων. Μάλιστα οι ξένες εταιρείες στοιχημάτων δίνουν τα εξής ποσοστά-προγνωστικά για τις επικείμενες εκλογές και δύσκολα θα πέσουν έξω: ΝΔ-25-27%, ΠΑΣΟΚ 18-20%, ΚΚΕ 10-12%, ΣΥΡΙΣΖΑ 9,5-11%, και 5 μικρότερα κόμματα ακόμα στο κοινοβούλιο.
    Υ.Γ. Το παραπάνω άρθρο από οτι βλέπω εξάλλου είναι αναδημοσίευση. Και άλλοι παράνομοι PAO 13;

Σχολιάστε