My Twitter Feed

21 Φεβρουάριος, 2019

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Εκδήλωση ΚΙΝΑΛ με Χριστοδουλάκη -

Τετάρτη, 20 Φεβρουάριος, 2019

Σούλης: Τέλος στο «τσιμεντόπαρκο» -

Τετάρτη, 20 Φεβρουάριος, 2019

ΕΛΜΕ: Συνέλευση για τα προβλήματα -

Τετάρτη, 20 Φεβρουάριος, 2019

ELVIAL: Εξαγωγές και επέκταση -

Τρίτη, 19 Φεβρουάριος, 2019

Διακήρυξη θέσεων και προτάσεων -

Τρίτη, 19 Φεβρουάριος, 2019

Θέσεις εργασίας σε Κουκάκη AE -

Δευτέρα, 18 Φεβρουάριος, 2019

«Φυσιολογική» ήττα εκτός, του Αλέξανδρου -

Δευτέρα, 18 Φεβρουάριος, 2019

ΓΑΣΚ: Μεγάλη νίκη επί της Άρτας -

Δευτέρα, 18 Φεβρουάριος, 2019

Τιμήθηκαν οι νεκροί της Ν. Σάντας

Τους νεκρούς ΕΛΑΣίτες της μάχης της Νέας Σάντας τίμησαν σε εκδήλωση που διοργάνωσαν το Παράρτημα Κιλκίς της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και η ΚΟΒ Γαλλικού του ΚΚΕ, την Κυριακή 30 Οκτώβρη, στο μνημείο που βρίσκεται δίπλα από τον τόπο που δόθηκε η μάχη, στη Νέα Σάντα.

nimeio-nea-santaΣτις 25 Οκτώβρη 1944, το 10ο Τάγμα του 13ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, αφού έδωσε δύο μεγάλες μάχες τις προηγούμενες ημέρες στην περιοχή της Τερπύλου – Κορονούδας και στην Ευκαρπία, και κατευθυνόμενο προς τη Θεσσαλονίκη, ειδοποιήθηκε για την παρουσία γερμανικής φάλαγγας. Εκεί ο 3ος Λόχος του Τάγματος έδωσε μάχη με τους σχηματισμούς των Γερμανών και των Ελλήνων συνεργατών τους που τους συνόδευαν. Οι Γερμανοί βρίσκονταν σε πορεία εγκατάλειψης της χώρας και είχαν σκοπό να φυλάξουν τη σιδηροδρομική γραμμή για να περάσουν ανενόχλητα τα υπόλοιπα στρατεύματα. Έτσι ο ΕΛΑΣ συνέχισε να μάχεται κατά του κατακτητή μέχρι την τελευταία στιγμή, δημιουργώντας του προβλήματα στους σχεδιασμούς του και παράλληλα εξέφραζε το διεθνιστικό του καθήκον καθυστερώντας την ενίσχυση των Γερμανικών στρατευμάτων στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη όπου οι λαοί των χωρών αυτών με πρωτοστάτη τον κόκκινο στρατό της ΕΣΣΔ ξεκινούσαν μια πορεία τσακίσματος του φασισμού.

Την ομιλία της εκδήλωσης πραγματοποίησε ο Γραμματέας της ΚΟΒ Γαλλικού, Περικλής Χριστοδουλίδης, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στα γεγονότα της μάχης σημείωσε ότι «έχουμε χρέος απέναντι σ’ αυτά τα παιδιά να συνεχίσουμε τον αγώνα τους, για να μπορούμε να πούμε ότι πραγματικά τους τιμάμε και δεν το κάνουμε από υποχρέωση. Να αγωνιστούμε να φύγει η χώρα μας απ’ τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, να γυρίσουν τα παιδιά μας απ’ το Αφγανιστάν, την Σερβία, το Κόσσοβο και όπου αλλού βρίσκονται έξω από τα σύνορα. Να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, οι οποίοι γίνονται για τη μοιρασιά του πλούτου και όχι για τα συμφέροντα των λαών, οι οποίοι προκαλούν την προσφυγιά και εκτοπίζουν εκατομμύρια ανθρώπων κάθε χρόνο από τις εστίες τους. Να φύγουμε απ’ την ιμπεριαλιστική ΕΕ και το ΝΑΤΟ, και να σταματήσει η κυβέρνηση να δίνει γη και ύδωρ στους ιμπεριαλιστές.

nimeio-nea-santa2Ο λαός παλεύοντας για πραγματική ειρήνη, παλεύοντας για τα σύγχρονα δικαιώματά του, και συνεχίζοντας τις ιστορικές αγωνιστικές παραδόσεις του, να βάλει πλώρη για μια άλλη οργάνωση της οικονομίας και μια άλλη κοινωνία όπου κριτήριο της παραγωγής θα είναι η ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, όπου δεν θα υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για το φασισμό και για τη Χρυσή Αυγή, για την οποία είπε ότι «είναι όργανο της αστικής τάξης, είναι όργανο των εφοπλιστών και του μεγάλου κεφαλαίου και ο μπαμπούλας του λαϊκού κινήματος. Από αυτούς χρηματοδοτείται και για αυτό καίγεται να τσακίσει τους λιμενεργάτες, φτιάχνοντας δουλεμπορικά γραφεία. Μήπως χτύπησαν ποτέ κανέναν εργοδότη που δεν πληρώνει τους εργαζόμενους; Μήπως πιάσανε κανένα εφοπλιστή που έχει απλήρωτο το πλήρωμα; Ή υπερασπίστηκαν συμφέροντα εργαζομένων; Ίσα – ίσα κυνηγάνε εργάτες, μετανάστες, πρόσφυγες, φτωχούς ανθρώπους και κάνουν πλάτες στα αφεντικά τους, αθωώνοντας μ’ αυτό τον τρόπο τους πραγματικούς θύτες, τις πολιτικές των αστικών κυβερνήσεων είτε της ΝΔ – ΠΑΣΟΚ είτε των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αθωώνοντας την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αθωώνοντας σε τελική ανάλυση το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, όσο και αν προσπαθούν να δείχνουν ότι είναι αντισυστημικοί. Η ίδια η ιστορία του περασμένου αιώνα έχει αποδείξει ότι ο φασισμός πάει χέρι – χέρι με τους εκμεταλλευτές, τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, τα κέρδη και τα συμφέροντα των καπιταλιστών.»

Τέλος, κάλεσε τους παρευρισκόμενους να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις ώστε η απεργία στις 24 Νοέμβρη να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία, ώστε ο λαός, οι εργαζόμενοι να βγουν ενισχυμένοι από αυτή τη μάχη και πιο οργανωμένοι, πιο δυνατοί και πιο αποφασισμένοι να συνεχίσουν για τις επόμενες ταξικές μάχες.
Οι νεκροί της μάχης της Νέας Σάντας Κιλκίς στις 25 Οκτώβρη 1944, όπως αναγράφονται στο μνημείο είναι οι:
Ανδρεάδης Λάζαρος, Γραμματικόπουλος Παναγιώτης, Γρηγοριάδης Βασίλειος, Ιακωβίδης Κωνσταντίνος, Καλομενίδης Ανέστης, Καρολίδης Σωκράτης, Κατρανίδης Σάββας, Παυλίδης Σάββας, Σπυρίδης Ευάγγελος, Στολτίδης Γεώργιος, Τεκτονίδης Γεώργιος, Χασίδης Θεόδωρος, Χαρτοματζίδης Γεώργιος, Γρηγοριάδης Χρήστος, Μωυσιάδης Χρήστος, Χριστοφορίδης Χρήστος.

Δελτίο τύπου από ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ

Σχολιάστε