My Twitter Feed

16 Μαΐου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Κιλκίς: Αλληλεγγύη στη Παλαιστίνη -

Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

24ωρη απεργία στα νοσοκομεία -

Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Σπουδαία έκθεση του ΑΕΙ μας -

Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Παιονία: 2η φάση αδελφοποίησης -

Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

ΑΟΚ: Σπουδαίο “διπλό” στο Αιγίνιο -

Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Συναντήσεις Δένδια στο Κιλκίς -

Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Η επίσκεψη Φ. Σαχινίδη στο νομό -

Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Παππάς: Όχι χρεωκοπία της Υγείας -

Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

Funds, pass και sercvicers

Του Νίκου Κωνσταντινίδη*


Το νόημα  αρχίζει με τη λέξη και τελειώνει με την πράξη. Από τα δημοκρατικά συστήματα τα πιο επικίνδυνα είναι τα παρεκβατικά. Αυτά που μετατρέπουν τη δικαιοκρατία σε αδικοκρατία και τη  δημοκρατία σε οικογενειοκρατία.

 Στα χρόνια της χούντας υπήρχε από πλευράς κράτους η σωματική  βία. Στα σημερινά η βία είναι ψυχολογική, εξαιτίας της ακρίβειας, που σπέρνει τον φόβο της επιβίωσης ανά τη χώρα.  Στην εποχή της εφτάχρονης δικτατορίας η τιμωρία εφαρμοζόταν με τη μέθοδο της  εξορίας σε άγονα νησιά. Σήμερα εφαρμόζεται με τη μέθοδο της υπερορίας ή αλλιώς μετανάστευσης. Εκδιώχθηκε ο πνευματικός ανθός από τη χρεοκοπημένη μας χώρα και θα μας έρθουν εργάτες από το Πακιστάν, με  χαμηλούς μισθούς!

 Στα χρόνια της χούντας των συνταγματαρχών η κατάλυση της δημοκρατίας γινόταν με τανκς. Στις μέρες μας, για την κατάλυση της δημοκρατίας αρκεί η τηλεοπτική προπαγάνδα, που κατ’ ευφημισμόν ονομάζεται ενημέρωση. Εξάλλου μεγαλύτερη δύναμη από τη σφαίρα έχει διαχρονικά η πένα.

 Κάθε κομματική πολιτική είναι συχνά συνέχεια της προηγούμενης, ελαφρώς καλλωπισμένης με κάποιους νέους  όρους. Πάντοτε υπήρξαν πολιτικοί ή και  υπουργοί, που ήταν θαυμαστές του Παπαδόπουλου, του Παττακού  ή  του Μιχαλολιάκου; Ζούμε στην πιο σκληρή εποχή της περιστολής των δημοκρατικών ελευθεριών, με το πρώτο και κύριο θύμα το δίκαιο!

 Οι λέξεις αντλούν τη σημασία τους από την εφαρμογή τους. Η λέξη «αγαθός» στην εποχή του Ομήρου σήμαινε «άγαν θεϊκός». Σήμερα σημαίνει έως και βλάκας. Η λέξη φτωχός άλλαξε με τη φράση «δεν έχω την οικονομική δυνατότητα». Και ας μην ξεχνούν όσοι επαίρονται για την πολιτισμένη Δύση,  ότι ο φασισμός, ο ναζισμός, η αποικιοκρατία και ο ιμπεριαλισμός, είναι φαινόμενα δικά της.

 Το βασικό σε μια  άδικη πολιτική είναι η αλλαγή της σημασίας των λέξεων. Η λέξη κοράκι επειδή εξοργίζει αυτούς,  που για λίγα ευρώ χάνουν το σπίτι τους, έχει αντικατασταθεί από τις λέξεις servicers ή funds. Η ακριβή ΔΕΗ, ονομάζεται  σήμερα ρήτρα προσαρμογής.  Το φιλοδώρημα στα μικρά παιδιά που παλιά λεγόταν χαρτζιλίκι, σήμερα  λέγεται pass και δίνεται πριν τις γιορτές σε μεγάλους!

 Διάβασα ότι ο Κασσελάκης δάνεισε εξαψήφιο ποσό στον ΣΥΡΙΖΑ για να λάβουν οι εργαζόμενοι του κόμματος τους μισθούς και τα δώρα των Χριστουγέννων. Δεν διάβασα  πουθενά  ότι ο Παπα-σπιτούλης έδωσε έστω και προσωρινά, δύο τρία από τα δεκάδες διαμερίσματά του σε άστεγους, για να μην τους «φάει» το κρύο τον χειμώνα.

 Σήμερα το να κερδίζει κανείς δεκάδες σπίτια από την πολιτική είναι λογικό. Το να χάνει όμως ένας την πρώτη του κατοικία για μερικές εκατοντάδες ευρώ ένας εργαζόμενος, λέγεται  μπαταχτσής!  Διάβασα ότι ένα  πρώην σοσιαλιστικό κόμμα, άλλαξε το ΑΦΜ του, για να μην πληρώνει τα χρέη του! Αναρωτιέμαι, γιατί να μην ισχύει το ίδιο και για τον κάθε χρεοκοπημένο φτωχό;

 Η Βουτυράκου βγήκε πρώτη σ’ όλο τον κόσμο στην ρομποτική! Ο Μητσοτάκης πήρε πρόσφατα το πρώτο βραβείο, από το περιοδικό «Πολίτικο», στην «κατασκοπία». Η Βουτυράκου ζει μετανάστρια στη Γερμανία. Ο Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός στην Ελλάδα. Εκείνη ως ιδρύτρια μιας φοιτητικής ΜΚΟ υποστηρίζει δωρεάν μαθητές στην επιλογή σπουδών τους. Αυτός ως πρωθυπουργός ελέγχει τις κρατικές εξουσίες κι αλλάζει όποιο νόμο θέλει, με τη δύναμη του 41%!

 Εσύ, ταλαίπωρε ραγιά μου, ταπεινέ φουκαρά των pass και της μιζέριας, που σε δουλεύουν με λίγο χαρτζιλίκι, εσύ διαχρονικέ  “κλέφτη και αρματολέ” της ιστορίας, με ποιον είσαι; Με αυτόν που διώχνει τα παιδιά σου στην ξένα ή με αυτήν που, ενώ ζει στην ξενιτιά , φροντίζει για τα δικά σου παιδιά  εδώ στην Ελλάδα;

 Και τώρα δυο λόγια για τα «μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια», εκεί όπου η κερδοσκοπία στα σούπερ μάρκετ, έχει γίνει εθιμικό δίκαιο. Αλήθεια πιστεύει κανείς ότι υπάρχουν επιχειρηματίες που θέλουν να ρίξουν τα χρήματά τους σε μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις; Αν είναι έτσι, τι τους εμποδίζει να ενισχύσουν τα κρατικά πανεπιστήμια, τα οποία τουλάχιστον εξασφαλίζουν ένα  επίπεδο σπουδών, μέσω  αδιάβλητων εισαγωγικών εξετάσεων;

*Εκπαιδευτικός – συγγραφέας

Σχολιάστε