My Twitter Feed

3 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Τα φίδια ζώνουν τον μετριοπαθή (;)

Του Τάσου Παππά.


Με αφορμή τις επιθέσεις που δέχτηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας από τους υπερπατριώτες της Νέας Δημοκρατίας για το περιστατικό στον Εβρο (έγινε κάτι εκεί, δεν έγινε, έχουμε μπερδευτεί) και την τοποθέτηση τουλάχιστον δύο προβληματικών στελεχών σε θέσεις διοικητών προσφυγικών δομών, ο συνάδελφος Μ. Μητσός αναφέρει σε άρθρο του στα «Νέα» (25-5-2020) ότι «η μετριοπαθής πτέρυγα της κυβέρνησης στην οποία ανήκει ο πρωθυπουργός δεν περνάει τις καλύτερες μέρες της».

Δεν είναι η πρώτη φορά που η λεγόμενη μετριοπαθής πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορεί να δώσει τον τόνο στη δημόσια συζήτηση. Δεν είναι η πρώτη φορά που η λεγόμενη μετριοπαθής πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας παρακολουθεί αμήχανη τις ακρότητες των φανατικών του κόμματος. Δεν είναι η πρώτη φορά –και φαντάζομαι πως δεν θα είναι η τελευταία– που οι αντίπαλοι της μετριοπαθούς πτέρυγας δείχνουν τα δόντια τους.

Ωστόσο, το θέμα μας δεν είναι αυτό. Το θέμα μας είναι αν ο πρωθυπουργός, όπως σημειώνει ο αρθρογράφος, ανήκει στη μετριοπαθή πτέρυγα του κόμματος. Ανήκει όντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη μετριοπαθή πτέρυγα ή πρόκειται για έναν… αστικό μύθο; Νομίζω πώς κάποτε ανήκε. Από τη μέρα όμως που εξελέγη αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, συμμαχώντας με ό,τι πιο αντιδραστικό υπάρχει στο εσωτερικό του κόμματός του, και έβαλε στόχο να γίνει πάση θυσία και με κάθε μέσο πρωθυπουργός της χώρας, η σχέση του με τη μετριοπάθεια (ως προς το ύφος, την αισθητική, τη ρητορική, αλλά και την ουσία της πολιτικής) κλονίστηκε σοβαρά:

■ Είναι μετριοπαθής ο κ. Μητσοτάκης όταν παραδέχεται από το πιο επίσημο βήμα ότι για τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα και τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι ευθύνεται η κλιματική αλλαγή. Δεν ήταν όμως μετριοπαθής όταν προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί τις φυσικές καταστροφές για να κερδίσει εκλογικούς πόντους, χρέωνε τα πάντα στην τότε κυβέρνηση, επέτρεπε σε κορυφαία στελέχη του να κάνουν τυμβωρυχία και επιστράτευε ειδικούς με γαλάζια παπιγιόν για να πουν στον ελληνικό λαό ότι ήταν δυνατόν το Μάτι να εκκενωθεί σε μισή ώρα.

■ Είναι σήμερα μετριοπαθής που πιέζει την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας να τηρήσει με θρησκευτική ευλάβεια τη Συμφωνία των Πρεσπών, που ασκεί πιέσεις στους Ευρωπαίους να ξεμπλοκάρουν τις διαδικασίες για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία. Δεν ήταν όμως μετριοπαθής όταν κατηγορούσε τον Τσίπρα ότι αντάλλαξε τη Μακεδονία με τις συντάξεις, χαρακτήριζε τη Συμφωνία των Πρεσπών «εθνικώς επιζήμια» και δεν συγκρατούσε τους πρωτοκλασάτους του κόμματός του, οι οποίοι μιλούσαν για εσχάτη προδοσία, υπόσχονταν Ειδικά Δικαστήρια και συμμετείχαν στις διαδηλώσεις αγκαλιά με ξεσαλωμένους εθνικιστές και μισαλλόδοξους ρασοφόρους.

■ Αραγε ήταν μετριοπαθής ο κ. Μητσοτάκης όταν τον Αύγουστο του 2018 διακήρυττε σε όλους τους τόνους, παρέα με τους συνεργάτες του, πως λέει ψέματα ο Τσίπρας ότι η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια και υποστήριζε ότι στην πραγματικότητα η χώρα μπαίνει σε τέταρτο Μνημόνιο; Η κυβέρνησή του εφαρμόζει Μνημόνιο; Δεν μας έχει πει κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, πριν από την πανδημία, ισχυριζόταν ότι εισερχόμαστε στη λεωφόρο της ανάπτυξης. Λεωφόρος ανάπτυξης και μνημόνια είναι αντίφαση εν τοις όροις.

■ Αραγε ήταν μετριοπαθής ο κ. Μητσοτάκης όταν προεκλογικά δήλωνε ότι θα παραλάβει «ρημαγμένη χώρα»; Το μαξιλάρι που βρήκε από τους προηγούμενους, τους ολετήρες, κατά το αφήγημα του κόμματός του, το οποίο δεν αμφισβητεί ούτε ο ίδιος ούτε οι αρμόδιοι υπουργοί και το χρησιμοποιεί για να περιορίσει τις συνέπειες της οικονομικής πανδημίας, είναι η απόδειξη ότι κληρονόμησε άδεια ταμεία και καμένη γη;

●Τα φίδια που έχει στον κόρφο του και απειλούν να τον δαγκώσουν, αυτός τα προσκάλεσε για να τον βοηθήσουν να διώξει από την κυβέρνηση τους επίορκους κατσαπλιάδες.

Ανάγωγα

Υπαινιγμούς αφήνουν κυβερνητικά στελέχη ότι οι βρετανικές εφημερίδες που έγραψαν για το περιστατικό στον Eβρο, μάλλον καθοδηγήθηκαν από Τούρκους αξιωματούχους. Σοβαρή κατηγορία. Να υποθέσω ότι όταν ξένα μέσα ενημέρωσης γράφουν επαινετικά σχόλια για την κυβέρνηση είναι ύποπτα για συναλλαγή με την ελληνική διοίκηση; Ή μήπως εμείς δεν κάνουμε τέτοια; Ούτε οι γείτονες πορεύονται με την…ημισέληνο στο χέρι, ούτε εμείς με τον… σταυρό στο χέρι.

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε