My Twitter Feed

5 Μαΐου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

3,8 εκ. για συντήρηση δρόμων -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Στη Βουλή οι διακοπές σε φ/β -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΑΔΕΔΥ: Όλοι σε απεργία 1ης Μάη -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Κάλεσμα φορέων για τη 1η Μάη -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΑΟΚ: Απίστευτη ανατροπή από το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ -

Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Βροντερό “παρών” για την Υγεία -

Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ερώτηση ΚΚΕ για τη Παθολογική -

Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Επισκέψεις ενόψει ευρωεκλογών -

Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Τα τρία «άλφα»

Του Χρήστου Σπίγκου.


Το βραδινό σήριαλ μόλις είχε τελειώσει, και τα μάτια άρχισαν να βαραίνουν ψάχνοντας το κρεβάτι να απιθώσουν σκέψεις και κορμί. Οι διαφημίσεις έπεφταν βροχή και το σήμα της επόμενης εκπομπής υποσχόταν τις συνήθεις εκπλήξεις. Η συνέντευξη άρχισε. Απέναντι από τον πασίγνωστο δημοσιογράφο ο σχετικά άγνωστος σοφός. Ένας ογδοντάχρονος έφηβος που ξεκίνησε το πάλαι ποτέ από τη Χίο και πήγε στην Αμερική να σπουδάσει. Κι εκεί έγινε μεγάλος και τρανός, όχι από τύχη, αλλά με σκληρή επιστημονική δουλειά. Και από τις ρουκέτες των Βροντάδων βρέθηκε να σχεδιάζει ρουκέτες-ταξιδευτές στο διάστημα. Το όνομά του Σταμάτης Κριμιζής, και η φήμη του παγκόσμια. Οι επιτυχημένες αποστολές του στον φόβο του απέραντου προσέφεραν πολύτιμες πληροφορίες στην επιστήμη. Από παντού έπαινοι και διακρίσεις, εκτός από τη χώρα του που αρέσκεται να μένει στο περιτύλιγμα και να αγνοεί το περιεχόμενο.

Με την πρώτη κουβέντα του κ. Καθηγητή η νύστα πήγε περίπατο, και το μυαλό άρχισε να λειτουργεί με το οξυγόνο της απλότητας της σοφίας. Με φωνή χαμηλή ο διάσημος καθηγητής άπλωσε το χέρι του στον θεατή και τον ταξίδεψε στα ασύλληπτα μεγέθη του άγνωστου και του επέκεινα. Χωρίς λεκτικές πομφόλυγες και ημιμαθείς κομπασμούς κράτησε το ενδιαφέρον του αμαθούς περασμένα μεσάνυχτα. Η δύναμη της επιστημονικής τεκμηρίωσης κυριάρχησε της γήινης καθημερινότητας. Η γνώση φώτισε την ομίχλη της ημιμάθειας δείχνοντας τον δρόμο της επιτυχίας.

Τρεις λέξεις, και οι τρεις από άλφα, το κλειδί της λεωφόρου της ανάπτυξης για το άτομο και τη χώρα του. Τρεις λέξεις πασίγνωστες, σεβαστές και ταυτόχρονα διασυρμένες από τους ψευδεπίγραφους και τους δήθεν.

Αριστεία, Αξιολόγηση, Αξιοκρατία.

Καθημερινά τις χρησιμοποιούμε και τις τρεις, ποτέ όμως τη μια μετά την άλλη. Σαν κάτι να μας φοβίζει ή μάλλον να μας εμποδίζει. Τρομάζουμε μη τυχόν υπερβούμε τα εσκαμμένα όταν πούμε κάτι το πολύ απλό. Ότι δηλαδή για να προχωρήσεις πρέπει να το αξίζεις. Τόσο απλά. Και όμως δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται. Και τούτο γιατί διακόσια χρόνια τώρα δεν μάθαμε να ρωτάμε τον υποψήφιο «τι ξέρεις», αλλά «ποιον ξέρεις». Δεν μάθαμε να προτιμούμε την ανακουφιστική δυσκολία του κανόνα, αλλά να αναζητούμε την επικινδυνότητα της επιλεκτικής κατάργησής του.

Αριστεία – Αξιολόγηση – Αξιοκρατία.

Μια αλληλουχία θεραπευτική της κακοδαιμονίας μας. Κλαίμε και αλληλοκατηγορούμαστε για το ζοφερό brain drain και κανείς δεν σκέπτεται το πώς και το γιατί. Το διεισδυτικό γιατί που δεν διστάζει να στραφεί κατά και των δικών μας βεβαιοτήτων. Μια αντίληψη του διασυρμού της αριστείας, της απαξίωσης της αξιολόγησης και του εκφυλισμού της αξιοκρατίας σε φαύλη ευνοιοκρατία είναι το καλύτερο εισιτήριο για την αποσάθρωση ονείρων και στόχων.

Σε λίγες εβδομάδες εκλογές, κυβέρνηση και υπουργοί. Το πολιτικό σύστημα υπόσχεται, προβάλλει και προβάλλεται. Ας κάνουμε κι εμείς οι απλοί πολίτες ένα βήμα που θα βοηθήσουμε τον εκλεκτό της ψήφου μας. Μαζί με τις δικές του υποσχέσεις να προσθέσουμε και μια δική μας. Να τον καταγγείλουμε δημόσια, όταν θα διαπιστώσουμε ότι από θέση ευθύνης περιφρονεί το κοινό αίσθημα περί αξιοκρατίας ήθους και δικαιοσύνης.

Ας το δοκιμάσουμε και δεν θα χάσουμε.

Άρθρο στο facebook

Σχολιάστε