My Twitter Feed

1 Φεβρουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Με ένα κλικ περιήγηση στο “Κήπο” -

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2021

Διασωληνωμένος ο Εμμανουήλ -

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2021

Κ. Κιλτίδης με θλίψη και θυμηδία! -

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2021

ΚΚΕ: Όχι στη μονάδα αποβλήτων -

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2021

Ξεκινούν εμβόλια και για τους 75+ -

Κυριακή, 31 Ιανουαρίου, 2021

Ιδρύθηκε το Σχολείο 2ης Ευκαιρίας -

Κυριακή, 31 Ιανουαρίου, 2021

“Κίτρινοι” σε καθεστώς επιτήρησης -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Να μη γίνουμε χωματερή της χώρας -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Τα προσφυγόπουλα δικαιούνται μόρφωση

“Αντίπαλός μας δεν είναι οι πρόσφυγες, οι μετανάστες και τα παιδιά τους, αλλά η πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ που δημιουργούν πολέμους με θύματα λαούς”, τονίζει η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Περιφ. Κεντρ. Μακεδονίας, η σχετική ανακοίνωση της οποίας έχει ως εξής:

«Υποστηρίζουμε την άποψη ότι τα παιδιά των προσφύγων δικαιούνται μόρφωση στις χώρες που βρίσκονται. Αποφασίζουμε να συνεισφέρουμε και εμείς μαζί με τα άλλα σχολεία του Περάματος στη συγκέντρωση γραφικής ύλης και εκπαιδευτικού υλικού για τα παιδιά αυτά». Οι φράσεις αυτές συντάχτηκαν από τα παιδιά του 2ου Γυμνασίου Περάματος την περασμένη Παρασκευή, ετοιμάζοντας τη δική τους υποδοχή για τα 25 προσφυγόπουλα που πρόκειται να παρακολουθήσουν μαθήματα στο Δημοτικό Σχολείο του Ν. Ικονίου της περιοχής

Στον αντίποδα ελάχιστοι «γονείς», στο Πέραμα και σε άλλες περιοχές, δεν διστάζουν να παρουσιάσουν  ως «εχθρό» 7χρονα και 8χρονα προσφυγόπουλα, που τους έδιωξαν από τις χώρες τους η EE, το NATO, οι ΗΠΑ και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Λιβύη, στη Συρία και αλλού.

Τέτοιες ενέργειες αποπροσανατολίζουν και αθωώνουν τους ενόχους για το φαινόμενο της προσφυγιάς και της μετανάστευσης. Υπεύθυνες γι’ αυτό είναι οι πολιτικές που δημιουργούν τους πολέμους, που εγκλωβίζουν ολόκληρους λαούς και δεν τους επιτρέπουν να βρουν ένα καλύτερο αύριο οδηγώντας ανθρώπινες ψυχές σε δουλεμπορικά κυκλώματα.  Και όλα αυτά, για να κερδίζουν οι λίγοι από την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου των χωρών αυτών και των δρόμων μεταφοράς του.

Είναι προφανές ότι αξιοποιούν τα προβλήματα που προκαλούν το σύστημα και οι κυβερνήσεις του, προβλήματα που διογκώνονται από τις συνθήκες εξαθλίωσης στους καταυλισμούς, αλλά και την έλλειψη στοιχειώδους ενημέρωσης των γονιών με ευθύνη της κυβέρνησης, του υπουργείου Υγείας και των δημοτικών αρχών.

Σήμερα, είναι ανάγκη, εδώ και τώρα να υλοποιηθούν, με κρατική ευθύνη, όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για μια ουσιαστική εκπαιδευτική διαδικασία για τα παιδιά των προσφύγων, χωρίς την εμπλοκή των ΜΚΟ. 

             Είναι κρίσιμο τα προσφυγόπουλα να νιώσουν ότι ζουν –όσο αυτό είναι δυνατόν- σε κανονικές ανθρώπινες συνθήκες και πλευρά αυτής της ανάγκης είναι η μαθησιακή, παιδαγωγική διαδικασία, με δημιουργική απασχόληση, διδασκαλία της μητρικής γλώσσας, της ελληνικής γλώσσας και μιας ξένης γλώσσας, με δημιουργία βιβλιοθηκών, με φυσική αγωγή κ.ά.

             Αυτό σημαίνει ότι το κράτος πρέπει να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, μέσα από τις δημόσιες δομές υγείας, ώστε να πληρούνται τα κριτήρια εγγραφής που ισχύουν για όλα τα παιδιά, όπως εμβόλια, ιατρικές βεβαιώσεις, εξετάσεις για την πρόληψη ασθενειών, έτσι ώστε να μην αποκλειστεί από την εκπαιδευτική διαδικασία ούτε ένα προσφυγόπουλο.

             Να εξασφαλιστεί όλο το απαραίτητο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό (καθαρίστριες, σχολικοί φύλακες, κ.α.), καθώς και η ασφαλής μεταφορά των παιδιών από το ίδιο το κράτος, όπου χρειάζεται.

Στα σχολεία μας και στα σπίτια μας δεν υπάρχει χώρος για ρατσισμό και ξενοφοβία. Απομονώνουμε κάθε τέτοια φωνή που θα ακουστεί.  Θέλουμε να μεγαλώσουν τα παιδιά μας με τις αξίες της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και της αγάπης προς τον άνθρωπο.”

 

Σχολιάστε