My Twitter Feed

25 Ιουνίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Θερινό σινεμά στο Στέκι της Τέχνης -

Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

Είσοδος “μυρίων” απ` το Βορά! -

Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

Λαμπρός γιορτασμός του 1913 -

Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

“Διαδικασία πριν τη κάλπη” -

Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

ΕΚΚ: Ψήφισμα για τη FIERATEX -

Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

Πρωτιά ΠΕΚ στην ΕΛΜΕ Κιλκίς -

Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

Επιτέλους, φράγμα Μεταξοχωρίου -

Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

Γαστρονομία και πολιτισμός -

Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024

Τα πάνω κάτω

Του Νίκου Κωνσταντινίδη*


Πολιτική είναι ο πόλεμος με ειρηνικά μέσα. Κι όπως ο πόλεμος έτσι κι αυτή απαιτεί καλή στρατηγική. Το δίκαιο και η δημοκρατία σε κάθε χώρα είναι συνυφασμένα με την ηθική. «Η ελευθερία θέλει αρετή και τόλμη» λέει ο ποιητής.

Όταν αποδοκιμάζεται η ασκούμενη πολιτική, ακολουθεί ανασχηματισμός μετά, που δεν είναι τίποτα άλλο από την μετατόπιση της ευθύνης στους πολιτικούς, κάτι αντίστοιχο με τη θυσία της «Ιφιγένειας εν Αυλίδι, ενόψει της εκστρατείας των Αχαιών στην Τροία.

Αν και πέρασαν 2.500 χρόνια από την εποχή του Κλεισθένη η δημοκρατία πάει από τότε από το κακό στο χειρότερο. Το 58% του εκλογικού σώματος της Ελλάδας έδειξε μέσω της αποχής του την απογοήτευσή του από τη δημοκρατία.

Τα μεγαλύτερα ανθρώπινα βάρη στην ελληνική κοινωνία δεν είναι αυτοί που δούλεψαν και έχτισαν την Ελλάδα αλλά αυτοί που θήτευσαν στην πολιτική και διέλυσαν τη χώρα. Που μέτρησαν τη ζωή τους με καλοπληρωμένες θητείες και όχι με αγώνες και θυσίες.

Τα πιο βαριά αδικήματα στην πολιτική διαχρονία δεν συντελούνται από τα αδύναμα μέλη της κοινωνίας, αλλά από τα ισχυρά. Από τυχάρπαστους εσμούς που στελεχώνουν τους δημόσιους θεσμούς. Οι πολλοί, ούτως ή άλλως είναι ανίσχυροι, είτε είναι καλοί είτε κακοί, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Σωκράτης σε διάλογό του με τον Κριτία.

Πουθενά οι αδύναμοι και οι ανώνυμοι δεν κατέλυσαν τη δημοκρατία, αλλά η υψηλόβαθμη τάξη της είτε ως βασιλεία είτε ως στρατιωτική χούντα είτε ως οικογενειοκρατία, που στις μέρες μας η τελευταία επεκτάθηκε και στην επαρχία, από τους πάλαι ποτέ διαπρύσιους επικριτές της!

Η αδυναμία των πολλών να ενωθούν σε κοινή πορεία είναι ζητούμενο κάθε εποχής. Με κομματιασμένη και κατακερματισμένη την κοινωνία αλλαγή υπέρ των πολλών δεν γίνεται, γεγονός που το διαπιστώνουμε τώρα με τη χώρα να είναι ιδιοκτησία ορισμένων ανώνυμων εταιρειών!

Είμαστε η χώρα που έχει ξεπουλήσει όλη τη δημόσια περιουσία της και παρόλα αυτά χρωστά περισσότερα από πριν πτωχεύσει. Είμαστε ένα κράτος του οποίου οι πολίτες σε ποσοστό 72% έχουν καταθέσεις λιγότερο από χίλια ευρώ! Είμαστε ένας λαός που έκλεισε στη φυλακή αυτόν που το ελευθέρωσε και εκτέλεσε τον μεγαλύτερο κυβερνήτη του! Είμαστε η χώρα εκείνη στην οποία τη μια χρονιά καίγονται τα δάση της και την άλλη φυτρώνουν στα καμένα πάρκα από ανεμογεννήτριες γνωστών εταιρειών!

Αντιστέκομαι λέει ο ποιητής. «Αντιστέκομαι όπως οι ελιές της πατρίδας μου», γιατί η τιμή στο λάδι εκτινάχθηκα σαν λάβα ψηλά. Στα ίδια ύψη και χειρότερα είναι και το εξωτερικό χρέος, παρότι έχουν ξεπουληθεί τα πάντα, την ώρα που δεν υπάρχουν στα σχολεία κλιματιστικά και διακόπτονται λόγω ζέστης οι δίκες στα δικαστήρια, ενώ υπάρχουν ευτυχώς δις για την Ουκρανία!

Αντιστέκομαι ξαναλέει ο ποιητής, γιατί και το καρπούζι το αγοράζουμε τώρα σε φέτα. Οσονούπω και το αγγούρι δεν θα το παίρνουμε ολόκληρο αλλά μισό, όπως και στη βόρεια Ευρώπη, γεγονός που άλλοτε το κοροϊδεύαμε!

Για τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής ούτε κουβέντα. Ήρθαν τα πάνω κάτω στην καθημερινότητα του Έλληνα. Τα παράλογα αντικατέστησαν τα λογικά. Το «πατρίς θρησκεία οικογένεια» δεν υπάρχει πλέον ούτε ως σύνθημα στην εκφυλισμένη Δύση. Δεν απέμεινε κοινωνικός φραγμός που να μην έχει διαρραγεί την ώρα που ο λαός αδυνατεί να αντιληφθεί ότι η δύναμή του βρίσκεται στα «σφιγμένα του χέρια», όπως λέει ο Λουντέμης.

Ότι το πιο σημαντικό έχει επινοηθεί σε τούτη την ηλιοπότιστη γη είναι η αρχαία ελληνική γλώσσα. Η τελειότερη γλώσσα του κόσμου. Επειδή όμως η εκμάθησή της απαιτεί νου και λογική, έχει απλοποιηθεί τόσο που έχει χάσει σε εκφραστική δυναμική. Αντί δηλαδή να αρθούμε στο επίπεδο της αρχαίας ελληνικής, υποβιβάσαμε το επίπεδό της, στο δικό μας. Οι υπέρμαχοι των αλλοτινών αξιών έγιναν οι επιβήτορες της χώρας, και μάλιστα επ’ αμοιβή!

*Εκπαιδευτικός – συγγραφέας

Σχολιάστε