My Twitter Feed

19 Φεβρουάριος, 2019

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Θέσεις εργασίας σε Κουκάκη AE -

Δευτέρα, 18 Φεβρουάριος, 2019

«Φυσιολογική» ήττα εκτός, του Αλέξανδρου -

Δευτέρα, 18 Φεβρουάριος, 2019

ΓΑΣΚ: Μεγάλη νίκη επί της Άρτας -

Δευτέρα, 18 Φεβρουάριος, 2019

Μεγάλη εναρκτήρια εκδήλωση -

Δευτέρα, 18 Φεβρουάριος, 2019

Μεγάλη η συγκέντρωση Σιωνίδη -

Δευτέρα, 18 Φεβρουάριος, 2019

Το Πάϊκο πήρε το ντέρμπι της Παιονίας -

Κυριακή, 17 Φεβρουάριος, 2019

«Παρεμβάσεις τώρα στη ΠΑΘΕ» -

Σάββατο, 16 Φεβρουάριος, 2019

«Οι άποροι δεν χρειάζονται σόου» -

Παρασκευή, 15 Φεβρουάριος, 2019

Τα κρυφά μηνύματα

Pappas Tasos1-001Του Τάσου Παππά.


Τελικώς ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί, θα αντικατασταθεί ή θα καταργηθεί; Ο ΣΥΡΙΖΑ με το περίφημο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και με αλλεπάλληλες δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων του, μηδέ του Αλ. Τσίπρα εξαιρουμένου, είχε υποσχεθεί πως θα τον καταργήσει.

Η πραγματικότητα αποδείχθηκε πολύ πιο δύστροπη απ’ ό,τι τη φαντάζονταν οι βολονταριστές της ριζοσπαστικής Αριστεράς, οι οποίοι είναι «μανούλες» στην ανάλυση της κατάστασης και την εκπόνηση σχεδίων για την ανατροπή της, δυσκολεύονται όμως πολύ όταν καλούνται να τη διαχειριστούν.

Σε συνθήκες εργαστηρίου είναι σχετικά εύκολο να κατασκευάζεις ιδανικά μοντέλα. Η αξιοπιστία τους δοκιμάζεται όταν έρχονται σε επαφή με τη ζωή. Προσγειώθηκαν ανώμαλα λοιπόν και μαζί μ’ αυτούς και όλοι όσοι πίστεψαν ότι κάτι τέτοιο ήταν εφικτό.

Κι ας έχουν διαψευστεί οι προσδοκίες τους αρκετές φορές μέχρι τώρα. Δυστυχώς ισχύει η γνωστή θέση: αυτοί λένε ψέματα, εμείς ξέρουμε ότι λένε ψέματα, αυτοί ξέρουν ότι ξέρουμε και εμείς ξέρουμε ότι ξέρουν. Κάπως έτσι πάει αυτή η σχέση συνενοχής εδώ και χρόνια.

Σήμερα ο κ. Τσίπρας δεσμεύεται για αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από έναν άλλο φόρο πιο δίκαιο, ενώ ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε τη μείωση κατά 30% σε βάθος δύο χρόνων.

Και οι δύο απέφυγαν να μιλήσουν για κατάργησή του γιατί ο ΕΝΦΙΑ είναι ο πιο αποτελεσματικός φόρος. Το ποιος φόρος θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ δεν το ξέρουμε. Τα περί αναζήτησης ισοδυνάμων, αν κρίνουμε από τις ανεπιτυχείς προσπάθειες για μικρότερα ποσά στο παρελθόν, δεν είναι πειστικά.

Αλλά και η υπόσχεση Μητσοτάκη για μείωση κατά 30% σε βάθος δύο χρόνων σκοντάφτει στα ίδια εμπόδια. Στο ερώτημα «πού θα βρεθούν τα χρήματα για να καλυφθεί το κενό;» η απάντηση είναι τόσο ασαφής που σε βάζει σε υποψία.

Και ο αρχηγός της Ν.Δ. και τα υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος υποστηρίζουν ότι τα ποσά θα εξοικονομηθούν από τον περιορισμό της σπατάλης στον δημόσιο τομέα και συμπληρώνουν για να μη φοβίσουν τον κόσμο ότι δεν θα γίνουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Αν κάποιος ζητήσει κάτι πιο συγκεκριμένο θα πέσει σε τοίχο. Ωστόσο, οι πιο σοβαροί δίνουν ένα στίγμα. Ο πρώην υπουργός Χρ. Σταϊκούρας σε πρόσφατες δηλώσεις του έκανε λόγο για «εξορθολογισμό της μισθολογικής δαπάνης». Ωραία φράση, καθόλου επιθετική. Οι οικονομικές και πολιτικές ελίτ όταν θέλουν να προετοιμάσουν την κοινωνία για κάτι επώδυνο επινοούν ουδέτερους όρους.

Αντί για απολύσεις λένε αναδιάρθρωση της επιχείρησης, αντί για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας λένε συρρίκνωση του σπάταλου κράτους, αντί για μείωση των συντάξεων λένε εξυγίανση του ασφαλιστικού συστήματος, αντί για κατάργηση δικαιωμάτων της εργασίας λένε αύξηση της παραγωγικότητας, αντί για λιτότητα λένε δημοσιονομική σταθερότητα.

Ολα αυτά αποκαλούνται «δομικές μεταρρυθμίσεις». Γι’ αυτό τα τελευταία χρόνια οι πολίτες κουμπώνονται όταν ακούνε τη λέξη μεταρρύθμιση. Ξύστε λοιπόν την επιφάνεια της φράσης «εξορθολογισμός της μισθολογικής δαπάνης» και θα δείτε το περιεχόμενό της.

Ανάγωγα

«Σε μια κανονική δημοκρατική χώρα αυτός ο διαγωνισμός (σ.σ. για τις άδειες) δεν θα είχε διεξαχθεί ποτέ», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στη «Real News».

Ερώτηση: «Σε ποια κανονική δημοκρατική χώρα θα ανέχονταν τα κόμματα και οι θεσμοί το επί 25 χρόνια φαύλο καθεστώς που υπήρχε στην Ελλάδα;» Είπε ακόμη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «εμείς είμαστε ενάντια σε κάθε διαπλοκή».

Ερώτηση: «Είστε; Ας το δεχτούμε. Ησασταν κατά της διαπλοκής και τα προηγούμενα χρόνια; Μήπως το πρόβλημά σας δεν είναι γενικώς η διαπλοκή, αλλά η διαπλοκή που δεν είναι φιλική στο κόμμα σας;»

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε