Τα καρναβάλια τέλειωσαν –
– Οι μάσκες πέφτουν.
Του Γιάννη Μυλόπουλου.
Η Τρίτη 16/3, η πρώτη εργάσιμη μετά τα Καρναβάλια, θα μείνει στην ιστορία σαν το Βατερλώ της κυβέρνησης στον τομέα της διαχείρισης της πανδημίας.
Μετά από 5 συνεχείς μήνες lock down με εφαρμογή σοβαροφανών και κατ’ επίφαση αυστηρών, αλλά όπως αποδείχθηκε ελάχιστα αποτελεσματικών μέτρων, έπεσαν οι μάσκες της κυβερνητικής επιτυχίας στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.
Με μόλις 12,500 τεστ το τελευταίο 24ωρο, με περίπου το 30% των τεστ δηλαδή που συνήθως διενεργούνται, ανακοινώθηκαν 1533 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Που σημαίνει ότι αν είχε διενεργηθεί ο συνήθης αριθμός τεστ, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα θα είχαν υπερβεί τις 4.000!
Όσον αφορά τους θανάτους, ο αριθμός τους το τελευταίο 24ωρο εκτοξεύτηκε στους 59, ενώ οι διασωληνωμένοι ασθενείς ξεπέρασαν τους 600. Με πολλούς από αυτούς να βρίσκονται εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, οι οποίες είναι ήδη από τις προηγούμενες μέρες πλήρεις.
Γιατί όμως τα κατά τα άλλα αυστηρά, όσον αφορά στους περιορισμούς, μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση εδώ και μήνες αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά;
Πρώτα γιατί τα περισσότερα από αυτά ήταν επικοινωνιακού χαρακτήρα. Η διαρκής αστυνομική παρουσία και οι συνεχείς έλεγχοι των πολιτών αν διαθέτουν το σωστό sms, που μας γύρισαν πίσω στην αστυνομοκρατία των χρόνων της δικτατορίας, το μόνο νόημα που είχαν ήταν να κρύψουν την κυβερνητική ανεπάρκεια. Οι πολίτες να βλέπουν αστυνομία στους δρόμους και συνεχείς ελέγχους και να βγάζουν το λάθος συμπέρασμα ότι υπάρχει κράτος που μεριμνά. Κατά τα άλλα μηδέν εις το πηλίκον. Ο κορονοϊός αποδείχθηκε ότι δεν αντιμετωπίζεται ούτε με τον φόβο, ούτε με την αστυνομία, ούτε με απειλές, ούτε με πρόστιμα.
Το αυστηρό μέτρο της βραδινής απαγόρευσης κυκλοφορίας αποδείχθηκε ότι όχι μόνο ήταν για τα μάτια του κόσμου, αλλά επιπλέον, λειτούργησε και αρνητικά, επιδεινώνοντας τη μετάδοση του ιού. Καθώς η μείωση του χρόνου κυκλοφορίας στους δρόμους, στα πάρκα και στα σουπερμάρκετ, οδήγησε σε μεγαλύτερους συνωστισμούς.
Η μακρόχρονη και αυστηρή επιβολή απαγορευτικών μέτρων κούρασε τους πολίτες, οι οποίοι έχοντας υπερβεί τα όρια της αντοχής τους, άρχισαν να αντιδρούν στις αδικαιολόγητες απαγορεύσεις. Τα αποκριάτικα πάρτι στην Ξάνθη και την Πάτρα, τα κορονοπάρτι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και η μεγάλη συγκέντρωση νέων έξω από τα μπαρ και τα καφέ τις ώρες εκτός απαγόρευσης, επιδείνωσαν πολύ τη μετάδοση του ιού.
Οι συνεχείς παραβάσεις από πλευράς πρωθυπουργού των μέτρων που ο ίδιος επέβαλε, λειτούργησαν επίσης αρνητικά για την πιστή εφαρμογή των σωστών μέτρων από τους πολίτες, όπως αυτό του περιορισμού των άσκοπων μετακινήσεων και των συναθροίσεων.
Αντίθετα με τα άχρηστα και επικοινωνιακού χαρακτήρα μέτρα, εκεί όπου έπρεπε, η κυβέρνηση δεν έκανε το παραμικρό. Παράδειγμα οι εστίες υπερμετάδοσης του ιού, όπως είναι τα ΜΜΜ, οι σταθμοί και οι συρμοί του Μετρό και τα λεωφορεία, που συνέχισαν να λειτουργούν με μεγάλους συνωστισμούς.
Όσο όμως αποτυγχάνουν τα μέτρα περιορισμού της μετάδοσης της πανδημίας και όσο αυξάνονται επικίνδυνα τα καθημερινά κρούσματα, τόσο αποκαλύπτεται μια άλλη εγκληματική πτυχή των κυβερνητικών ευθυνών.
Τα δεκάδες εκατομμύρια Ευρώ που θα είχε η κυβέρνηση πετάξει, σύμφωνα με τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο, αν είχε ακούσει τον ΣΥΡΙΖΑ και είχε επενδύσει σε εξοπλισμό και στελέχωση νέων ΜΕΘ, πήραν την εκδίκησή τους.
Όπως επίσης σήμερα πληρώνουμε την αντιεπιστημονική, όσο και καινοφανή και επικίνδυνη θεωρία που ανέπτυξε ο υπουργός Γεραπετρίτης για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, σύμφωνα με την οποία όσο αυξάνουν οι ΜΕΘ, τόσο αυξάνουν οι θάνατοι.
Το νεοφιλελεύθερο και κοινωνικά ανάλγητο πρόγραμμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που ήθελε το ΕΣΥ να εκχωρείται σε ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ, ήταν το εμπόδιο στην επένδυση σε όσες νέες ΜΕΘ χρειάζονταν. Με αποτέλεσμα, όπως καταγγέλλουν γιατροί και διευθυντές νοσοκομείων, τουλάχιστον 4.000 ασθενείς στο δεύτερο κύμα της πανδημίας να χάσουν τη μάχη με τον ιό εκτός ΜΕΘ, επειδή δεν βρήκαν διαθέσιμο κρεβάτι.
Όπως τώρα αποδεικνύεται, οι 1300 κλίνες ΜΕΘ που υπάρχουν συνολικά είναι πολύ λίγες για τις ανάγκες της πανδημίας, καθώς η συνήθης υποτροπή της νόσου είναι η πνευμονία, που απαιτεί πολυήμερη θεραπεία σε ΜΕΘ.
Ήδη δεκάδες ασθενείς διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ, περιμένοντας να αδειάσει ένα κρεβάτι για να τύχουν της απαραίτητης φροντίδας. Και ήδη οι θάνατοι μέρα με τη μέρα αυξάνουν ανησυχητικά…
Ενός κακού μύρια έπονται. Η παταγώδης αποτυχία των μέτρων περιορισμού της μετάδοσης του ιού, οδήγησε σε έκρηξη των κρουσμάτων.
Η κυβερνητική αβελτηρία να μην εξοπλιστούν και να μη στελεχωθούν όσες ΜΕΘ χρειάζονταν, μετατρέπει την αύξηση των καθημερινών κρουσμάτων σε εφιάλτη.
Οι μάσκες πέφτουν μετά το… πάρτι της Αποκριάς και αποκαλύπτουν εγκληματικές ευθύνες στη διαχείριση της πανδημίας.
Άρθρο στο tvxs.gr