My Twitter Feed

20 Φεβρουάριος, 2019

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

ELVIAL: Εξαγωγές και επέκταση -

Τρίτη, 19 Φεβρουάριος, 2019

Διακήρυξη θέσεων και προτάσεων -

Τρίτη, 19 Φεβρουάριος, 2019

Θέσεις εργασίας σε Κουκάκη AE -

Δευτέρα, 18 Φεβρουάριος, 2019

«Φυσιολογική» ήττα εκτός, του Αλέξανδρου -

Δευτέρα, 18 Φεβρουάριος, 2019

ΓΑΣΚ: Μεγάλη νίκη επί της Άρτας -

Δευτέρα, 18 Φεβρουάριος, 2019

Μεγάλη εναρκτήρια εκδήλωση -

Δευτέρα, 18 Φεβρουάριος, 2019

Μεγάλη η συγκέντρωση Σιωνίδη -

Δευτέρα, 18 Φεβρουάριος, 2019

Το Πάϊκο πήρε το ντέρμπι της Παιονίας -

Κυριακή, 17 Φεβρουάριος, 2019

Τα «καλά» της Χούντας

mpogiopoulos-nikosTου Νίκου Μπογιόπουλου (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ)

————————————————————————————————————————————————————————————————Η ιστορική άγνοια αποτελεί λίπασμα για την πολιτική αφασία. Ο φασισμός γίνεται «ελκυστικός» πάντα και μόνο πάνω στο έδαφος της αφασίας και της άγνοιας. Το κράτος των αστών έχει κάθε λόγο να καλλιεργεί την αφασία και την άγνοια, ώστε έτσι να κρατά πάντα ζεστό τον κόρφο που επωάζει τα «φίδια» του.

Πάνω σε αυτό το έδαφος, της καλλιεργούμενης άγνοιας και της αφασίας, αναπτύσσονται σήμερα οι γνωστές θεωρίες για το «πόσο καλύτερα ήταν τα πράγματα επί χούντας»…

Δεν υπάρχει χούντα (στην Ελλάδα και οπουδήποτε στον κόσμο) που να μην είναι κυλισμένη στο αίμα της τρομοκρατίας, στην αγριότητα, στην ταξική βαρβαρότητα και στο βούρκο της διαφθοράς

(σ.σ.: Με τους «ημέτερους» συνταγματάρχες είχαμε εκείνη ακριβώς τη διαφθορά και εκείνη την «τιμιότητα» που άρμοζε στη γελοιότητά τους: από τα «κρέατα του Μπαλόπουλου» μέχρι την «νέα φαυλοκρατία» με τις «τακτοποιήσεις» των γαμπρών του Παττακού, των αδερφών του Παπαδόπουλου και των ίδιων των πραξικοπηματιών που «νομοθέτησαν» τον… διπλασιασμό των μισθών τους, και από τις συμβάσεις με «Litton», «Μακντόναλντ», «Τομ Πάππας» και «Ζήμενς» – πάντα η… «Ζήμενς» – μέχρι την ανέγερση του «θαυματουργού» (καθότι… αόρατος) Ναού του Σωτήρως. Μόνο από εκεί, από έναν προϋπολογισμό ύψους 450 εκατομμυρίων, φαγώθηκαν τα 400…).

Εντούτοις, εδώ θα περιοριστούμε να αναφερθούμε σε ένα μόνο από τα «καλά» της δικτατορίας: Σ’ αυτό το τόσο γελοίο όσο και «προσφιλές» τροπάρι περί του «οικονομικού θαύματος», δήθεν, της χούντας των συνταγματαρχών.

Εχουμε και λέμε:

1) Το δημόσιο χρέος επί χούντας αυξήθηκε από 38,7 δισεκατομμύρια δραχμές τον Δεκέμβρη του 1967 σε 87,5 δισεκατομμύρια δραχμές τον Ιανουάριο του 1973.

2) Το εμπορικό έλλειμμα το 1973 ήταν πέντε φορές μεγαλύτερο από αυτό του 1968.

3) Το ποσοστό των δαπανών για την εκπαίδευση στο σύνολο των γενικών κρατικών δαπανών μειώθηκε από 11,6% σε 10%, όταν οι δαπάνες για την «άμυνα» και «δημόσια ασφάλεια» του αστυνομοκρατικού καθεστώτος μέσα σε μια πενταετία σχεδόν διπλασιάστηκαν.

4) Οι προσωπικές καταθέσεις μειώθηκαν από 34,2 δισεκατομμύρια δραχμές το 1972 σε 19,6 δισεκατομμύρια δραχμές το 1973.

5) Στην Ελλάδα, που είχε το χαμηλότερο ποσοστό πληθωρισμού μεταξύ όλων των χωρών του ΟΟΣΑ το 1961-71 (2,2%), ο δείκτης καταναλωτικών τιμών αυξήθηκε κατά 15,3% από το 1972 έως το 1973 και κατά 37,8% από τον Απρίλη του 1973 μέχρι τον Απρίλη του επόμενου έτους, και μάλιστα σε τομείς όπως τα είδη πρώτης ανάγκης και η υγεία. Το 1973 το ποσοστό του πληθωρισμού είχε επιφέρει μειώσεις των πραγματικών μισθών κατά 4%.

6) Στον αγροτικό τομέα, όπου απασχολούνταν το 44% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, αντί της πενταετούς πρόβλεψης του καθεστώτος για ανάπτυξη 5,2%, η αγροτική οικονομία αναπτύχθηκε κατά μόλις 1,8% στην περίοδο 1967 – 1974, σε αντίθεση με το 4,2% κατά την περίοδο 1963 – 1966. Οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων μειώθηκαν από το 63% του συνόλου των εξαγωγών το 1968 στο 48% το 1972. Το αποτέλεσμα ήταν το κατά κεφαλήν αγροτικό εισόδημα να πέσει από το 55% στο 43% του μέσου κατά κεφαλήν εθνικού εισοδήματος.

7) Οι φόροι που επιβάρυναν τα λαϊκά στρώματα ανέρχονταν στο 91% επί του συνόλου των φορολογικών εσόδων του καθεστώτος, τα οποία από 27,4% του ΑΕΠ το 1966, επί συνταγματαρχών και μέχρι το 1972 αυξήθηκαν στο 29,2%. Από την άλλη, οι φόροι επί των επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 10,9% την περίοδο 1972 – 73, η φορολογική «μεταρρύθμιση» του 1968 που μετέφερε το φορολογικό φορτίο στους ώμους της εργατικής τάξης με τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους πλουτοκράτες να απολαμβάνουν μεγαλύτερα φορολογικά προνόμια είχε ως συνέπεια οι φοροαπαλλαγές 464 μεγάλων επιχειρήσεων το 1971 να ήταν κατά τρεις φορές υψηλότερες από τους φόρους που οι ίδιες εταιρείες είχαν καταβάλει. Επίσης, τα φορολογικά έσοδα από τις ναυτιλιακές εταιρείες μειώθηκαν από 109 εκατομμύρια δραχμές το 1968 σε 29 εκατομμύρια το 1972 (μείωση 73%!), περίοδος κατά την οποία ο ελληνικός στόλος αυξήθηκε κατά 16,7 εκατομμύρια τόνους.

8) Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά οχτώ φορές, μεταξύ του 1967 και 1972. Το ισοζύγιο πληρωμών από μέσο πλεόνασμα 14,6 εκατ. δολαρίων την περίοδο 1960 – 66, εμφάνισε μέσο έλλειμμα την περίοδο 1967-73 ύψους 117 εκατομμυρίων δολαρίων.

Αυτά ήταν τα… «καλά» επί του καθεστώτος των συνταγματαρχών.

Από τη μια, φορολογικά και κάθε λογής προνόμια σε ντόπια και ξένα μονοπώλια, χαριστικές πράξεις στους φιλικά προσκείμενους στη χούντα Ωνάσηδες, Τομ Πάπες και Νιάρχους, φτηνό και φιμωμένο εργατικό δυναμικό, απαλλαγές από δασμούς και πακτωλός επιχορηγήσεων («νόμοι» 89/1967 και 378/1968) σε εφοπλιστές, βιομήχανους, μεγαλεμπόρους, μεγαλοξενοδόχους, επιβολή 300 ειδικών μέτρων παροχής πλήρους ελευθερίας στο εγχώριο και ξένο κεφάλαιο να κερδοσποπεί χωρίς κανέναν έλεγχο, και, από την άλλη «ξεχαρβάλωμα» όλων των οικονομικών δεικτών, αποσάθρωση της εγχώριας παραγωγής, βάρη στο λαό και μια πλασματική «ανάπτυξη» που πίσω της έκρυβε αθρόες εισαγωγές, επιμήκυνση πιστώσεων και τεχνητή κυκλοφορία χρήματος, που προέκυπτε από αναγκαστικό δανεισμό κι άλλες τέτοιες υψηλού επιπέδου δημοσιονομικές αλχημείες.

(Τα παραπάνω στοιχεία είδαν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας το 1975. Πηγή: Journal of the Hellenic Diaspora Vol 2 -1975-, Permanent URL:http://hdl.handle.net/10066/4929. Για αναλυτικότερη ενημέρωση στην επισκόπηση του Βασίλη Καρίφη, «Η ελληνική οικονομία κατά τη διάρκεια της δικτατορίας (1967 – 1974)», στο «greekjunda.blogspot.com»).

Σχόλια
7 Σχόλια to “Τα «καλά» της Χούντας”
 1. Ο/Η Ταγματασφαλίτης λέει:

  H μητερα σας ρωσια καταδικασε τον κομμουνισμο…εσεις πιστευετε πως θα εξουσιασετε καποια μερα;;;;
  Κοψτε τα ναρκωτικα και την @αλακια εκει περα.
  Ο συνδικαλισμος και μελος του κκε δεν ειναι εργασια…δουλεψτε και λιγο κανει καλο!!!

 2. Ο/Η Ταγματασφαλίτης λέει:

  «Ο μετανάστης ανταγωνίζεται τον ντόπιο εργάτη και σιγά σιγά αναγάγει το μεροκάματο στο δικό του επίπεδο. Είναι το πιο αποτελεσματικό όπλο του κεφαλαίου» Καρλ Μαρξ (o ναζιστής Καρλ Μαρξ)

  • Ο/Η Παράνομος λέει:

   Τέντζερη όσο και να κτυπιέσαι δεν πρόκειται να σε πάρουμε στα σοβαρά. Ο λόγος είναι προφανής: το έχεις καμένο και είσαι ημιμαθής.
   Σε προηγούμενο σχόλιο σου έχεις ισχυριστεί πως διαβάζεις από φωτοτυπίες και βιβλία και όχι από το διαδίκτυο (όπως, κατ εσένα, κάνουμε εμείς).
   Από τι στιγμή που είσαι τόσο διαβαστερός μπορείς να μας πεις σε ποιο βιβλίο διάβασες αυτό που κοινοποίησες? Και σε πια σελίδα?

 3. Ο/Η Ταγματασφαλίτης λέει:

  Θα σου κανω τη χαρη φασιστακο να σου απαντησω, ξαφικα σου κοπηκαν οι υβρεις!!! Σκεφτεσαι να αλλαξεις κομμα;;;
  ΒΛΕΠΕ Α΄ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗΣ (φωτοτυπια ειναι κι αυτο απο τα πρακτικα)

  Δες και τι λεει το κομμα σου το ΚΚΕ ή ΣΕΚΕ (που δημιουργος του ηταν ενας εθνικιστης εβραιος, Μπεναρογια):

  «Η μετανάστευση εργατικού δυναμικού είναι φυσικό επακόλουθο στον καπιταλισμό, αφού η εργατική δύναμη είναι εμπόρευμα και η ανισόμετρη οικονομική ανάπτυξη δημιουργεί αντικειμενικά την τάση για προσέλκυση φθηνού εργατικού δυναμικού σε ορισμένα καπιταλιστικά κράτη για τις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Η άρχουσα τάξη, το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του, τις τελευταίες δεκαετίες άσκησαν πολιτική προσέλκυσης μεταναστών στην Ελλάδα, ενώ έχει ευθύνες για τη μαζική προσφυγιά εξαιτίας της συμμετοχής της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.»
  ΔΕΝ ΤΑ ΑΛΛΑΖει ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΟΥ ΝΑΖΙ ΜΑΡΞ

  • Ο/Η Παράνομος λέει:

   Τέντζερη άσε τα κατεβατά και τις υπεκφυγές. Η φωτοτυπία που κρατάς – μια και ισχυρίζεσαι πως είναι από επίσημα πρακτικά – από ποιο βιβλίο είναι και ποια σελίδα.
   Απάντησε χωρίς τις γνωστές σου παπαριές. Θέλω τον τίτλο του βιβλίου και την σελίδα.

 4. Ο/Η Ταγματασφαλίτης λέει:

  Νεοσυμμοριτη φασιστακο δες εδω:
  Δημητρακοπουλος, Κομμουνιστικες Προδοσιες, σελ 34.
  Κιλκισιωτες καταλαβαινετε οτι εγω ο εθνικιστης μιλαω με στοιχεια και ιστορικα γεγονοτα, ακομη και απο δηθεν αριστερες πηγες. Ο δηθεν κομμουνιστης δεν γνωριζει καν τι πιστευει το κκε για τη μεταναστευση, αμφιβαλλω εαν ψηφισες κκε καμια φορα, για πασοκ ειμαι βεβαιος – αφου αυτοι σε βολεψαν καλα στην καρεκλιτσα σου.

  Ελενη, Γκατζογιαννης σελ 353.
  «Δεν μας ενδιαφερει αν θελουν η δεν θελουν να δωσουν τα παιδια τους, θα τα δωσουν και συ θα τους αναγκασεις, ασχετως τι μετρα θα λαβεις» η απαντηση αξιωματικου του ΕΛΑΣ στον στρατιωτη του στην προσπαθεια του παιδομαζωματος…
  ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΞΑΝΑΚΑΑΝΩ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΕΝΑΝ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟ ΦΑΣΙΣΤΑ..

  • Ο/Η Παράνομος λέει:

   Τέντζερη εκτεθειμένος για ακόμη μια φορά. Για την ιστορία (αυτή που δεν γνωρίζω κατ εσέ) να σου πω πως δεν υπήρχαν πρακτικά στην πρώτη διεθνή γιατί ήταν σκέτη αποτυχία από προσέλευση συνέδρων.
   Για τις απόλυτες παπαριές που ποστάρεις – οι οποίες στο σύνολο τους είναι και παραμύθια της Χαλιμάς –μπορείς να συνεχίσεις τον διάλογο με το Καπάκι. Αυτή θα σε καταλάβει σίγουρα.

Σχολιάστε