My Twitter Feed

7 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Πρόταση 5,7 εκ. για ύδρευση Παιονίας -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Μίνι λίφτινγκ σε σχολεία -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ο Γεωργαντάς με την πρόεδρο ΗΔΙΚΑ -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

ΚΚΕ: Επίσκεψη λόγω κορονοϊού -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ξανά στη θλιβερή “κανονικότητα” -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Αποχαιρετισμός στον Γιώργο Γίτσο -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

ΝΔ: Δυσαρέσκεια στη Βόρ. Ελλάδα -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Δ. Κιλκίς: 50 έκτακτες προσλήψεις -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Τα εγκαίνια έκθεσης Κ. Βουτσά

synedriako-kilkis-fouagie

Εξαιρετικά δείγματα σκιτσογραφικής τέχνης έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι επισκέπτες της έκθεσης με τίτλο “Μακεδονικός Αγώνας πριν τη λευτεριά” του εικαστικού Κώστα Βουτσά, που φιλοξενείται στην πόλη του Κιλκίς από το Δήμο Κιλκίς και την Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρία ΤΕΧΝΗ, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα  100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης.

Η άκρως ενδιαφέρουσα και εντυπωσιακή έκθεση, όπως χαρακτηρίστηκε από όλους κατά την ημέρα των εγκαινίων της το βράδυ της Δευτέρας 21 Οκτωβρίου 2013 στην αίθουσα “Κούρος Ευρωπού” της ΤΕΧΝΗΣ, θα διαρκέσει έως τις 4 Νοεμβρίου 2013. Οι ώρες λειτουργίας της είναι καθημερινά από 10 π.μ. – 12 μ. και 4- 8.30 μ.μ. ενώ το Σάββατο από 10 π.μ. – 4 μ.μ.

DSC_1892Την εκδήλωση των εγκαινίων  χαιρέτισαν ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής “Κιλκίς 1913-2013” κ. Τάσος Αμανατίδης και η Πρόεδρος της ΤΕΧΝΗΣ κ. Κική Παπαδοπούλου Πάγκου, οι οποίοι αναφέρθηκαν με τα καλύτερα λόγια τόσο στο ήθος, όσο και στο ταλέντο και στην δημιουργικότητα του καλλιτέχνη, που τιμάει όπως χαρακτηριστικά τόνισαν με το έργο και τη συμμετοχή του το πρόγραμμα εορτασμού των 100 χρόνων Κιλκίς.

Από την πλευρά του, ο κ. Βουτσάς εμφανίστηκε σεμνός και μεστός στο λόγο του, ευχαριστώντας τους διοργανωτές και τονίζοντας ότι η έμπνευση να αποτυπώσει σκιτσογραφικά την εποχή του Μακεδονικού Αγώνα, του δόθηκε την περίοδο που υπηρέτησε ως καθηγητής καλλιτεχνικών στην Κρύα Βρύση, όπου κάποια γειτονικά χωριά ήταν τοποθεσίες δράσης των αγωνιστών του Μ.Α.

Στα έργα που εκτίθενται, και τα οποία όλα ανεξαιρέτως διακρίνονται για την παραστατικότητα και την ζωντάνια τους, περιλαμβάνεται και μεγάλος αριθμός σκίτσων και σχεδίων, η πλειονότητα των οποίων παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην πόλη του Κιλκίς.

Για τον  Κώστα Βουτσά η ιστορικός-κριτικός τέχνης Έλλη Κοκκίνη-Καπλάνη που τίμησε με την παρουσία της την τελετή εγκαινίων, αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

“Με την σχεδιαστική του εμπειρία ο Βουτσάς δημιούργησε μια σειρά έργων λιγότερο ασπρόμαυρων και περισσότερο έγχρωμων, με μαρκαδόρους, υδατοχρώματα, κραγιόνια, στα οποία προέχει ο αφηγηματικός χαρακτήρας, δίνοντας έμφαση σε καθημερινές σκηνές αγωνιστών εκτός πεδίων μάχης. Φιγούρες ανδρικών προτύπων, εκ των οποίων κάποιες λειτουργούν ως πορτρέτα, ενδεδυμένων με την χαρακτηριστική μαύρη μακεδονίτικη στολή πολεμιστή, παρατηρούμε να εικονίζονται σε εξωτερικούς χώρους και τόπους, που, μολονότι δεν θυμίζουν πεδία μάχης, υπαινίσσονται πεδία που συνδέονται με τα ιστορικά γεγονότα… Ο Βουτσάς αποφεύγοντας επιμελώς να επεκταθεί σε άγριες σκηνές πολεμικών συρράξεων, έχει συγκροτήσει μια πολυεπίπεδη ενότητα σκιτσογραφημένων έργων, τα οποία λειτουργούν ως ένα ημερολόγιο καταγραφής πτυχών από δράσεις ενός λαού καταπιεσμένου από τα δεσμά μιας κατοχής αιώνων. Πρόκειται για απεικονίσεις ενός λυτρωτικού αγώνα, που δίνονται με σημειολογικό χαρακτήρα, ως μια δωρεά επετειακή για το μεγάλο ιστορικό γεγονός των απελευθερωτικών πολέμων του 1912-13”.

Βιογραφικό

Ο Κώστας Βουτσάς γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1960, είναι απόφοιτος της Σχολής καλών Τεχνών και εργάζεται ως καθηγητής εικαστικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Έχει συνεργαστεί με εκδοτικά γραφεία σκιτσάροντας ή εικονογραφώντας έντυπα, βιβλία και παιχνίδια. είναι μέλος του συλλόγου εικονογράφων Αίσωπος, του συλλόγου φίλων γελοιογραφίας του Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε. και έχει πάρει μέρος σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Σχολιάστε