My Twitter Feed

5 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

ΝΔ: Δυσαρέσκεια στη Βόρ. Ελλάδα -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Δ. Κιλκίς: 50 έκτακτες προσλήψεις -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ο χρόνος άλλαξε, ο κορονοϊός όχι! -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Επαναξιολογούνται οι διοικητές; -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Παραμένει αναβαθμισμένος -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Καταγγελίες υγειονομικών Κιλκίς -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Εμβολιασμοί στα νοσοκομεία μας -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

ΣΥΡΙΖΑ: Ανησυχία για τα σχολεία -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Τα ίδια λάθη συνεχώς

Του Τάσου Παππά.


Ο δράστης της δολοφονικής επίθεσης στο Στρασβούργο είναι νεκρός. Ούτε σε άλλη πόλη της Γαλλίας είχε διαφύγει ούτε τα σύνορα είχε περάσει, όπως έλεγαν οι διωκτικές αρχές και μετέδιδαν τα μέσα ενημέρωσης. Εντοπίστηκε μερικά χιλιόμετρα μακριά από την περιοχή όπου έδρασε. Κατάφερε όμως -ένας άνθρωπος- να προκαλέσει πανικό σε μια κυβέρνηση και να τρομοκρατήσει μια μεγάλη πόλη. Η αστυνομία ζήτησε από τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους, να μην κυκλοφορούν στους δρόμους και να αποφεύγουν να κοιτάνε από τα παράθυρα. Λες και η πόλη δεχόταν επίθεση από ξένο στρατό.

Επαναλαμβάνω, επρόκειτο για έναν άνθρωπο, έναν μοναχικό λύκο. Τέτοιοι τύποι έχουν το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού (χτυπάνε όποτε θέλουν, όπου θέλουν, όποιον θέλουν, χωρίς διακρίσεις, αφού στο νοσηρό μυαλό τους όλοι οι διαφορετικοί είναι ένοχοι), χρησιμοποιούν κάθε μέσο που μπορεί να προκαλέσει ζημιά και είναι αποφασισμένοι να πεθάνουν γι’ αυτό που πιστεύουν. Θα πει κάποιος -και σωστά- ότι έπρεπε οι Αρχές να πάρουν τα μέτρα τους, έστω και καθ’ υπερβολήν, γιατί δεν γνώριζαν αν πίσω από την ενέργεια κρύβονταν κι άλλοι.

Θα τις κατηγορούσαν για εγκληματική ολιγωρία αν ήταν πολλοί οι δράστες, οι στόχοι πολλοί και σε διάφορα σημεία της πόλης και δεν είχαν προειδοποιήσει τους πολίτες. Ωστόσο, δημιουργούνται ορισμένα ερωτήματα σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της υπόθεσης από τις διωκτικές αρχές. Υπάρχουν κάποιες περίεργες σε πρώτη ανάγνωση συμπτώσεις με άλλες τρομοκρατικές ενέργειες:

● Ο δράστης ήταν σεσημασμένος και γνωστός στις Αρχές. Σύμφωνα με την αστυνομία και την Εισαγγελία του Στρασβούργου, στο ποινικό μητρώο του περιλαμβάνονταν: «27 καταδίκες για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου που διαπράχθηκαν σχεδόν σε όλη τη Γαλλία, αλλά και στη Γερμανία και στην Ελβετία. Είχε φυλακιστεί επανειλημμένα και ήταν γνωστός στη σωφρονιστική διοίκηση από το 2015 για τη ριζοσπαστικοποίησή του και τη συμπεριφορά του ως προσήλυτου και αποτελούσε αντικείμενο παρακολούθησης». Κυκλοφορούσε όμως ελεύθερος, προφανώς δεν παρακολουθούνταν, αφού έδρασε ανενόχλητος, στο σπίτι του βρέθηκαν αρκετά όπλα: μια αμυντική χειροβομβίδα, ένα γεμάτο πιστόλι των 22mm και πυρομαχικά. Πώς εξηγείται η εκκωφαντική ανεπάρκεια των Αρχών;

● Ο φάκελος του δολοφόνου είχε χαρακτηριστεί «S», δηλαδή επικίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια. Στο διάστημα που έμεινε στις φυλακές προσέλκυσε την προσοχή των υπηρεσιών πληροφοριών για βιαιότητες και για ριζοσπαστικοποίηση των θρησκευτικών πρακτικών του. Δηλαδή, τον είχαν βάλει στην ίδια φυλακή, προφανώς και στην ίδια πτέρυγα, με φανατικούς ισλαμιστές, οι οποίοι τον χειραγώγησαν καταλλήλως.

Οπως επισημαίνει ο Ολιβιέ Ρουά, «η φυλακή επιτείνει διάφορα φαινόμενα: τη διάσταση του χάσματος των γενεών, την εξέγερση ενάντια στο σύστημα, τη διάδοση ενός εκλαϊκευμένου σαλαφισμού, τον σχηματισμό μιας δεμένης ομάδας, την αναζήτηση μιας αξιοπρέπειας που συνδέεται με τον σεβασμό των κανόνων, μια νέα ανάγνωση της εγκληματικότητας με όρους θεμιτής πολιτικής αμφισβήτησης» (Η τζιχάντ και ο θάνατος», εκδόσεις Πόλις).

Επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που άτομα με ποινικό μητρώο ριζοσπαστικοποιούνται στις φυλακές και στη συνέχεια προχωρούν σε τρομοκρατικές πράξεις, αναρωτιέται κανείς γιατί οι διωκτικές αρχές επαναλαμβάνουν το ίδιο λάθος. Είναι σαν να ρίχνουν το λίπασμα για να καρποφορήσει το χωράφι του ισλαμοφασισμού. Αγνοια κινδύνου; Υποτίμηση; Υπάρχουν βεβαίως και οι συνωμοσιολόγοι που λένε ότι το χτύπημα το οργάνωσαν οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες για να βοηθήσουν τον Μακρόν που είναι στριμωγμένος από τα «κίτρινα γιλέκα». Αρρωστη σκέψη. Πάντως, η γαλλική κυβέρνηση το επικαλέστηκε για να αποτρέψει νέες διαδηλώσεις.

Ανάγωγα

«Θέλω να τελειώνουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο γι’ αυτά που κάνει αλλά και γι’ αυτά που πιστεύει» (Κυριάκος Μητσοτάκης 14-12-2018) «Ηταν απαράδεκτο και διχαστικό το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ “ή εμείς ή αυτοί”» (Κυριάκος Μητσοτάκης 16-12-2018). Ο ίδιος άνθρωπος στον ίδιο χώρο (12ο συνέδριο της Ν.Δ). με 48 ώρες διαφορά.

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε