My Twitter Feed

14 Αυγούστου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Μένουμε στα ίδια υψηλά επίπεδα -

Τετάρτη, 3 Αυγούστου, 2022

Πιστώσεις για νέους γεωργούς -

Τρίτη, 2 Αυγούστου, 2022

Πλημμυρίδα κόσμου για την Ελ. Βιτάλη -

Τρίτη, 2 Αυγούστου, 2022

Νεκρός 23χρονος από συμπλοκή -

Δευτέρα, 1 Αυγούστου, 2022

OMNES: Επιδότηση για Ουκρανούς -

Δευτέρα, 1 Αυγούστου, 2022

“Πλήττεται η Δημοκρατία μας” -

Παρασκευή, 29 Ιουλίου, 2022

Παντού σαρώνει πάλι ο κορονοϊός! -

Τετάρτη, 27 Ιουλίου, 2022

Στον ΟΠΕΚΕΠΕ ο Γ. Γεωργαντάς -

Τετάρτη, 27 Ιουλίου, 2022

Ταπεινόφρων άποψις

Του Χρήστου Σπίγκου.


Διάβασα ότι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κιλκίς ενέκρινε πρόταση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη μας κ.κ. Βαρθολομαίου, αναφορικά με εγκατάσταση παρεκκλησίου στην Πλατεία Ειρήνης, κεντρικού σημείου της πόλης του Κιλκίς.

Με τον οφειλόμενο σεβασμό του ένθεου, και τη σεμνότητα του μη τακτικά εκκλησιαζόμενου, αποτολμώ «χαμηλόφωνη» διατύπωση άποψης προς τον θρησκευτικό μας τοπικό Ποιμενάρχη υπό τη μορφή καλόπιστου προβληματισμού, και όχι αλαζονικής υποδείξεως.

Το Κιλκίς δικαιούται να υπερηφανεύεται για το πλήθος των χώρων λατρείας που διαθέτει και, κυρίως, για το μορφωτικό επίπεδο Ιερέων μας που έργω και λόγω ανταποκρίνονται με επιτυχία στις απαιτήσεις της κοινωνικής τους αποστολής. Φυσικά ένας ακόμα ναός ή παρεκκλήσι προσθέτει και δεν αφαιρεί. Ωστόσο, ας μου επιτραπεί να αναζητήσω τη συνδρομή του Σεβασμιότατου κ.κ. Βαρθολομαίου και σε ένα ακόμα ζωτικής σημασίας πρόβλημα της κοινωνίας, η οποία θρησκευτικά τελεί υπό τη θεόπνευστη καθοδήγησή Του.

Η τελευταία απογραφή δείχνει μια επικίνδυνη συρρίκνωση του πληθυσμού σε επίπεδο νομού, που, αν και συμβατή με την πανελλαδική κατάσταση, είναι παρά ταύτα ανατρέψιμη με πολύ συγκεκριμένες και στοχευμένες κινήσεις. Οι τελευταίες θα πρέπει να αποσκοπούν να αναδείξουν το Κιλκίς σε ελκυστικό τόπο κατοικίας για κάθε ηλικία και πνευματικό επίπεδο, προκειμένου να αντιστραφεί το κύμα μετοίκησης στην κοντινή μας Θεσσαλονίκη, εξαιτίας της πληθώρας των τρόπων διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου που αυτή προσφέρει. Θλιβερή επιβεβαίωση οι «αόρατοι» 600 ενεργοί φοιτητές του εν Κιλκίς λειτουργούντος Τμήματος Δημιουργικού Σχεδιασμού και Ένδυσης του Διεθνούς Πανεπιστημίου.

Συνελόντι ειπείν, η κατά τόπους Εκκλησία, ως κορυφαίος θεσμός στη συνείδηση της κοινωνίας μας, μπορεί να προσφέρει σημαντική και πολυθεματική συνδρομή στις προσπάθειες που καταβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλες κοινωνικές συλλογικότητες. Διερωτώμαι για παράδειγμα, πόσο χρήσιμο θα ήταν, αν είχαμε σε κεντρικά σημεία πόλεων του Νομού Κιλκίς μικρές δημόσιες δανειστικές βιβλιοθήκες ή αν πετυχαίναμε να αξιοποιήσουμε τα πάσης φύσεως πνευματικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, μετατρέποντας το μειονέκτημα της γειτνίασης με το μεγάλο αστικό κέντρο σε αναπτυξιακό πλεονέκτημα του μικρότερου Κιλκίς.

Ο ναός και ο ορθός, έστω και ενίοτε ενοχλητικός, λόγος της επιστήμης εκτιμώ ότι θα πρέπει να λειτουργούν συμπληρωματικά και όχι αποξενωμένα.

Ελπίζοντας, ότι απέφυγα το ολίσθημα της μεγαλαυχίας και το θράσος μου θα τύχει της ευηκοΐας του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη μας, εκ των προτέρων ευγνώμων.

Άρθρο στο facebook

Σχολιάστε