My Twitter Feed

5 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ο χρόνος άλλαξε, ο κορονοϊός όχι! -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Επαναξιολογούνται οι διοικητές; -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Παραμένει αναβαθμισμένος -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Καταγγελίες υγειονομικών Κιλκίς -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Εμβολιασμοί στα νοσοκομεία μας -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

ΣΥΡΙΖΑ: Ανησυχία για τα σχολεία -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

“Μέτρα πριν το άνοιγμα σχολείων” -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

ΑΚΕ: Διαφοροποίηση στο ΣΕΝΚ -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

Σύστημα ειδοποίησης πλημμυρών

Η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος ενημέρωσης και προειδοποίησης για πλημμυρικά επεισόδια, με πληρότητα επιστημονικών στοιχείων, τα οποία θα διατίθενται σε ψηφιακή μορφή στην Πολιτική Προστασία και στο ευρύ κοινό, είναι το επιστέγασμα της σύμπραξης ΔΕΥΑΚ – Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή εφαρμογή σε πανελλαδικό επίπεδο στηριγμένη στη συνδυασμένη χρήση μετρήσεων μετεωρολογικών και υδρολογικών σταθμών, δορυφορικών παρατηρήσεων και αποτελεσμάτων αριθμητικών μοντέλων πρόγνωσης καιρού.

Το σύνολο αυτών των πληροφοριών, που θα τροφοδοτεί το Ολοκληρωμένο Σύστημα Ενημέρωσης και Προειδοποίησης, θα είναι προσβάσιμο για τις δημόσιες υπηρεσίες που εμπλέκονται με την Πολιτική Προστασία και για τους πολίτες από υπολογιστές, ταμπλέτες και κινητά τηλέφωνα.

Πέραν της αξιόπιστης ενημέρωσης μέσω ενός πυκνού συστήματος μετεωρολογικών σταθμών για τις τρέχουσες καιρικές συνθήκες, η συμβολή του Εθνικού Αστεροσκοπείου στο έργο της ΔΕΥΑΚ εστιάζεται σε επίπεδο σχεδιασμού αντιπλημμυρικής προστασίας με προτάσεις για την κατασκευή των απαιτούμενων έργων σε οικισμούς του Δήμου Κιλκίς αλλά και της Περιφερειακής Ενότητας.

Για τις ανάγκες του έργου έχει προγραμματιστεί και υλοποιείται ένα δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών και σταθμημέτρων. Η εποπτεία της στάθμης του Γαλλικού ποταμού υποστηρίζεται από δύο σταθμήμετρα που έχουν τοποθετηθεί στην κοίτη του ενώ δεκαπέντε μετεωρολογικοί σταθμοί και παρελκόμενά τους (ιστοί, συστήματα μετάδοσης δεδομένων, μονάδες καταγραφής- επεξεργασίας – αποθήκευσης δεδομένων) εγκαθίστανται αυτό το διάστημα σε επιλεγμένα σημεία από ειδικούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Στις συμβατικές υποχρεώσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου, βάσει της προγραμματικής σύμβασης που έχει υπογράψει με τη ΔΕΥΑΚ, είναι η καθημερινή παρακολούθηση των σταθμών και σταθμημέτρων και η παροχή υπηρεσιών επιχειρησιακής πρόγνωσης καιρού, δορυφορικών δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων χαρτών χιονοκάλυψης και κεραυνικής δραστηριότητας από το δίκτυό του.

Τέλος, αναλαμβάνει την παροχή υπηρεσιών πρόγνωσης και τη συνεχή λειτουργία και συντήρηση των μετεωρολογικών σταθμών για πέντε επιπλέον χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματος (Φιλόδημος Ι).

Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Φιλόδημος Ι – Άξονας Προτεραιότητας ‘’Υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας και αποκατάστασης ζημιών από φυσικές καταστροφές’’ με πίστωση 106.000 ευρώ.

Σχολιάστε