My Twitter Feed

25 Μαΐου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Πανελλήνιο πρωτάθλημα Κ-16 και Κ-20 -

Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

Ο Κεφαλογιάννης σε ΠΕ και Δήμο Κιλκίς -

Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Δημιουργίες πτυχιούχων και φοιτητών -

Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Μετεό σταθμός στην Αξιούπολη -

Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Κλειστά πάντα τα εργαστήρια -

Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Σήκω Ψυχή μου στα Ελευθέρια -

Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

ΑΔΕΔΥ: Κάλεσμα για νέα απεργία -

Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Κασσελάκης: Υπέγραψε ομόνοια! -

Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ: Θέλουν; Μπορούν;

Του Τάσου Παππά.


Μ’ έναν τρόπο απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας στις προϋποθέσεις που έβαλε ο Νίκος Ανδρουλάκης για τη συμμετοχή του κόμματός του σε κυβέρνηση συνεργασίας. Μιλώντας στο «Βήμα» (20.3.2022) ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα θέματα όπου πρέπει να επιτευχθεί σύγκλιση: «Ο βασικός μισθός, οι εργασιακές σχέσεις, η στήριξη της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, η αποφασιστική ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και του κράτους δικαίου, η χρηστή και διαφανής διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Σε αυτό το πεδίο καλούμε όλο τον δημοκρατικό κόσμο να συναντηθεί για να ηττηθεί η Δεξιά του κ. Μητσοτάκη. Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. πρέπει να επιλέξει στην πράξη και επί της ουσίας των πολιτικών θέσεων. Ο δρόμος της αφωνίας και των ίσων αποστάσεων, ιδιαίτερα όσο περνά ο καιρός, δεν αποτελεί εχέγγυο ουδετερότητας, αλλά άλλοθι σε μια κυβέρνηση που οδηγεί την κοινωνική πλειοψηφία σε συνθήκες πρωτοφανούς ανασφάλειας».

Σιγά σιγά, έστω διά της πλαγίας, τα δύο κόμματα συνομιλούν για το ενδεχόμενο της συμπόρευσής τους. Σίγουρα δεν πρόκειται για εύκολη υπόθεση. Υπάρχει μπόλικη καχυποψία, λόγω της αντιπαράθεσης στο παρελθόν, όπως επίσης ισχυρές είναι οι τάσεις και στα δύο κόμματα που δεν βλέπουν με καλό μάτι την περίπτωση συνεννόησης. Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεχνούν την περίοδο που το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. συμμετείχε στην κυβέρνηση Σαμαρά και ήταν βασικός πυλώνας του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου, στη Χαριλάου Τρικούπη φοβούνται τις πιέσεις που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο ακροατήριό τους οι οποίες θα πυκνώσουν στον δρόμο προς τις κάλπες και προσπαθούν να αμυνθούν. Πάντως η πολιτική των ίσων αποστάσεων που κρατούσε η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά έχει ατονήσει προς κακοφανισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το ενδιαφέρον είναι ότι στην ανεπίσημη συζήτηση που διεξάγεται παίρνει μέρος και ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου. Ο Αλ. Τσίπρας ξεχωρίζει το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου της πρώτης κυβερνητικής φάσης από το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη, χρησιμοποιεί το σύνθημα του Ανδρέα «η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες» (δεν το είπε πρώτος, αλλά κατοχυρώθηκε σ’ αυτόν διά της χρησικτησίας) και ο Ν. Ανδρουλάκης έβγαλε από τη ναφθαλίνη την περίφημη γραμμή του Αν. Παπανδρέου περί αυτοοργάνωσης η οποία βοήθησε το ΠΑΣΟΚ να απλωθεί παντού και να γίνει μαζικό κόμμα. Στη συνέχεια βεβαίως εγκαταλείφθηκε, όπως και άλλα ριζοσπαστικά σχέδια, και δύσκολα θα αποδώσει στις παρούσες συνθήκες με την κρίση του κομματικού φαινομένου να είναι γενικευμένη. Αμφότεροι ποντάρουν στον κόσμο της λεγόμενης δημοκρατικής παράταξης που έχει σημείο αναφοράς τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, κυρίως τις καλές στιγμές του.

Και τα δύο κόμματα έχουν μπροστά τους συνέδρια. Στον ΣΥΡΙΖΑ τον Απρίλιο ύστερα από αρκετές αναβολές, στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. τον Μάιο. Εκεί τους συνέδρους θα απασχολήσουν και τα οργανωτικά θέματα (προκαλούν τριβές κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ) και το ζήτημα των πολιτικών συμμαχιών. Η τάση στον ΣΥΡΙΖΑ που είναι πολύ επιφυλακτική απέναντι και στη διεθνή και στην εγχώρια σοσιαλδημοκρατία είναι μειοψηφική, ωστόσο είναι υπολογίσιμη και συσπειρώνει μερικά από τα πιο γνωστά στελέχη της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής πτέρυγας του κόμματος. Πώς θα αντιμετωπίσει την περίπτωση κυβερνητικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ; Σίγουρα όχι με ενθουσιασμό, αλλά ουδείς μπορεί να προδικάσει τη στάση της όταν θα έρθει το θέμα στην ημερήσια διάταξη. Στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. το αντιΣΥΡΙΖΑ ρεύμα δεν είναι αμελητέο.

Ο Αν. Λοβέρδος ως υποψήφιος πρόεδρος επιχείρησε να το εκφράσει και έλεγε ότι αν εκλεγεί δεν πρόκειται να συνομιλήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εχασε τη μάχη για την αρχηγία, αλλά η άποψή του στο επίμαχο ζήτημα έχει αρκετούς οπαδούς κι αυτό δεν μπορεί να το υποτιμήσει ο κ. Ανδρουλάκης. Θα απειληθεί η συνοχή των δύο κομμάτων αν κληθούν να αποφασίσουν; Με βάση τα σημερινά δεδομένα το μεγαλύτερο πρόβλημα θα το έχει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Ανάγωγα

Λέτε, αντί να μπούμε εμείς στο πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35, να επιστρέψει η Τουρκία; Ψυχραιμία, σε λίγο θα ανακοινώσουν οι ΗΠΑ ότι σχεδιάζουν τα F-45. Μη σπρώχνεστε, όλοι θα πάρετε. «Πελάτες μου!», που θα έλεγε ο Θανάσης Βέγγος.

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε