My Twitter Feed

31 Ιούλιος, 2019

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Η ΛαΣυ για τη Προσχολική Αγωγή -

Τρίτη, 30 Ιούλιος, 2019

Για εκσυγχρονισμό της Αυτοδιοίκησης -

Τρίτη, 30 Ιούλιος, 2019

Η νέα διοίκηση του Δήμου Παιονίας -

Τρίτη, 30 Ιούλιος, 2019

Επιτελικός για τη Κάρτα Πολίτη -

Δευτέρα, 29 Ιούλιος, 2019

Λήγει η προθεσμία για φορολογικές -

Δευτέρα, 29 Ιούλιος, 2019

«Η ισότητα δεν έχει πια χώρο» -

Δευτέρα, 29 Ιούλιος, 2019

Παγκόσμιος «χρυσός» ο Κ. Σαρκίρης -

Δευτέρα, 29 Ιούλιος, 2019

Προσκλήθηκε ο Αλέξανδρος Αλέρου -

Σάββατο, 27 Ιούλιος, 2019

ΣΥΡΙΖΑ: Κλείνει η παρένθεση

Της Βούλας Κεχαγιά.


Επιχείρηση πολιτικών διώξεων βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ πίσω από τη διαδικασία άρσης της ασυλίας Πολάκη. Πυρά κατά της κυβέρνησης και για αναβίωση του κοµµατικού κράτους

Η «βελούδινη» αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη φαίνεται πως ήταν βραχείας διάρκειας. Την αφορµή για την όξυνση της στάσης της αξιωµατικής αντιπολίτευσης δίνει το νοµοσχέδιο για το επιτελικό κράτος που συγκεντρώνει εξουσίες γύρω από το πρόσωπο του πρωθυπουργού και, ασφαλώς, η άρση της ασυλίας του Παύλου Πολάκη, που τροφοδοτεί τις υπόνοιες της Κουµουνδούρου ότι επίκεινται «πολιτικές διώξεις» της κυβέρνησης έναντι των αντιπάλων της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η στάση των κυβερνώντων απέναντι στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας αποτελεί σαφές δείγµα για τις προθέσεις της απέναντι σε πρώην υπουργούς της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να αποκλείει µεθοδεύσεις που θα επικεντρωθούν ακόµη και στο πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν, δε, την αίσθηση πως η κυβέρνηση της ΝΔ θα επιδιώξει να «σπρώξει» µε τον ίδιο αντισυνταγµατικό τρόπο στη Δικαιοσύνη ακόµη και τον πρώην πρωθυπουργό, π.χ. για το θέµα της µήνυσης Σαµαρά προς το πρόσωπό του.

Η πρώτη κόντρα

Ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης θα στείλει σαφές µήνυµα προς το Μαξίµου αύριο (Τετάρτη), οπότε και θα συζητηθεί στη Βουλή η πρόταση άρσης ασυλίας για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποκαλύψει τη στρατηγική των πολιτικών διώξεων µέσω της παράκαµψης του νόµου περί ευθύνης υπουργών. Κατά τις πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας θα σηκώσει τους τόνους και θα καταδείξει την προσπάθεια της κυβερνητικής παράταξης να σύρει τους αντιπάλους της στη ∆ικαιοσύνη, παραβαίνοντας τη νοµοθεσία και τον Κανονισµό της Βουλής. Επί της ουσίας, από την Κουµουνδούρου προαναγγέλλεται η πρώτη µεγάλη σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση της αξιωµατικής αντιπολίτευσης µε τη νέα κυβέρνηση της Νέας ∆ηµοκρατίας, η οποία, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζεται από διάθεση ρεβανσισµού και εξόντωσης των αντιπάλων της. «Ο χειρισµός που επεφύλαξε η ΝΔ στην υπόθεση δείχνει πολιτικό ρεβανσισµό» δήλωσε ο τοµεάρχης Οικονοµίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς (Νews 247), σχολιάζοντας πως «ο Παύλος Πολάκης τα έβαλε µε τα µεγάλα συµφέροντα που λυµαίνονταν τον χώρο της Υγείας για χρόνια, που είχαν ανοίξει τις µασέλες και κατάπιναν τεράστιες δηµόσιες χρηµατοδοτήσεις».

Συγκέντρωση εξουσιών

Σε ό,τι αφορά το νοµοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει πως θα µπορούσε να τιτλοφορείται «το κράτος είναι ο πρωθυπουργός». Πηγές της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΣΥΡΙΖΑ σχολίαζαν χθες πως το νοµοσχέδιο οδηγεί σε υπερσυγκέντρωση εξουσιών και σε πρωθυπουργικό κρατικό σύστηµα, το οποίο είναι «ξένο» µε την Κοινοβουλευτική ∆ηµοκρατία. Επισηµαίνουν την υδροκέφαλη δοµή της προεδρίας της κυβέρνησης µε τις στρατιές µετακλητών και µε συγκεκριµένες αρµοδιότητες από την ΕΥΠ και την ενηµέρωση έως και την άσκηση της δηµόσιας διοίκησης.

Τονίζουν, δε, πως µε το πρόσχηµα της αποκοµµατικοποίησης του κράτους προωθείται σκληρή κοµµατικοποίηση µε αιχµή τις θέσεις ειδικών γραµµατέων, προϊσταµένων διοικήσεων, µετακλητών ακόµη και για τη θέση του διοικητή της Αρχής διαφάνειας. Αιχµηρή ήταν χθες η Κουµουνδούρου και για τις «αποκαλύψεις» Βρούτση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενέκρινε τη χορήγηση συντάξεων 24.000 ευρώ! Η αρµόδια τοµεάρχης Εφη Αχτσιόγλου διευκρίνισε πως η ανώτατη σύνταξη που προκύπτει µε τις διατάξεις του ν. 4387/16 είναι 3.166 ευρώ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε επεξεργαστεί και δροµολογήσει νοµοθετική ρύθµιση που έθετε ανώτατο όριο σύνταξης το δωδεκαπλάσιο της εθνικής σύνταξης, ρύθµιση που δεν πέρασε από τη Βουλή, καθώς προκηρύχθηκαν πρόωρες εκλογές.

Άρθρο στο ethnos.gr

Σχολιάστε